De ce se plâng copiii de DURERI DE BURTĂ? Sfatul pediatrului

Durerile abdominale la copii constituie una dintre cele mai frecvente și, în același timp, complexe provocări cu care se confruntă părinții și medicii deopotrivă. Fie că este vorba de un disconfort trecător sau de simptomele unei afecțiuni mai serioase, anxietatea părinților este amplificată de dificultatea de a înțelege și de a acționa corect în fața acestui simptom alarmant. De la intoleranțe alimentare și infecții, până la motive mai puțin evidente, cum ar fi stresul sau anxietatea, cauzele durerilor abdominale la copii sunt variate și necesită o abordare atentă pentru a le descifra. Ce trebuie să știe părinții? Află de la dr. Tatiana Miculeasa, medic specialist pediatru, la Centrul Medical PRIMA CLINIC.

Media10: Ce sunt durerile abdominale la copii și cât de frecvente sunt acestea?

Dr. Tatiana Miculeasa: Durerea abdominală este unul din simptomele cel mai frecvent întâlnite la copil și necesită adesea o evaluare urgență. Durerea abdominală poate fi acută (n.r cu debut brusc) sau cronică (n.r. cu manifestare continuă sau intermitentă). Receptorii pentru durere de la nivelul abdomenului răspund la stimuli mecanici (distensie, contracție, tracțiune, compresie și torsiune) și la stimuli chimici (histamine, serotonină, prostaglandine, substanțe care sunt eliberate în urmă proceselor de inflamație și ischemie). 

De ce apar durerile de burtă

Media10: Ce cauzează, de obicei, durerile abdominale la copii?

Dr. Tatiana Miculeasa:  Cele mai frecvente cauze de durere abdominală la copii sunt: gastroenteritele, infecțiile extraabdominale (faringită, pneumonia), boli virale sistemice, alergia la  proteinele alimentare, infecția de tract urinar, constipația, parazitoze intestinale, cauze emoționale, chiar și de foame. Cauze mai puțin frecvente, dar grave, cu potențial letal, sunt: traumatismul abdominal, apendicită acută, invaginația intestinală, hernia inghinală încarcerată, ingestia de corpi străini (magneți mici – volvulus și perforație intestinală).

Ce trebuie să îi îngrijoreze pe părinți

Media10: Ce poate ascunde, de fapt, o durere abdominală?

Dr. Tatiana Miculeasa: Durerea abdominală poate apărea și în boli metabolice și endocrine (cetoacidoza diabetică, hipoglicemia, hipercalcemia), miocardita, pericardită, boli hemato-oncologice(leucemie, tumori medulare), boli genitale (torsiunea de ovăr/testicul, dismenoreea, epididimita, hematocolpos), abces de psoas (posttraumatic, de obicei).

Media10: Există anumite semne sau simptome care ar trebui să alerteze părinții?

Dr. Tatiana Miculeasa: Semnele de alarmă pentru care părinții trebuie să meargă cu copilul la medic sunt: stare generală modificată (copilul nu vrea să se ridice din pat, se zvârcolește de durere, copilul mic nu poate fi consolat), febră, refuzul alimentației, vărsături persistente, scaune cu sânge, abdomen tare la palpare, dificultăți respiratorii (pneumonii, acidoză metabolică, cetoacidoză diabetică), erupții cutanate (purpura Henoch-schonlein). 

Ce rol are ecografia abdominală

Media10: Cât de importantă este efectuarea unei ecografii abdominale?

Dr. Tatiana Miculeasa: Ecografia abdominală este una dintre cele mai folosite metode imagistice de diagnostic din practică medicală. Prin intermediul ecografiei abdominale se obțin date importante cu privire la organele cavitații abdomino-pelvine. Este o explorare ușor accesibilă, neinvazivă și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie (nu iradiază). În prezent este considerată o investigație de rutină și ar trebui realizată in continuarea anamnezei și a examenului obiectiv, indiferent de vârstă copilului.

Media10: Ce alte analize sau investigații sunt necesare?

Dr. Tatiana Miculeasa: Examenele de laborator și alte teste diagnostic trebuie folosite selectiv în funcție de vârsta copilului, starea lui, simptome asociate. 

Examene de laborator: hemograma, biochimie, măsurarea electroliților și a echilibrului acido-bazic, enzime hepatice, lipază, amilaza, glicemia, proba din scaun, examenul de urină, test de sarcina (la adolescente sexual-active), exudat faringian (în faringită). 

Studii imagistice: Radiografia abdominal simplă, examen radiologic cu substanță de contrast, radiografia de torace, tomografia computerizată (de regulă după ecografie, este iradiantă și ar trebui rezervată situațiilor urgențe  precum traumatisme sau abdomen acut), rezonanță magnetică are avantajul de a nu expune copilul la radiații ionizante. 

Remedii ce pot fi aplicate acasă

Media10: Ce măsuri pot lua părinții acasă atunci când copilul lor se plânge de dureri abdominale 

Dr. Tatiana Miculeasa: Tratamentul durerii abdominale la copii poate fi făcut, de cele mai multe ori, acasă. Acesta constă în odihnă, hidratare și o dietă corespunzătoare vârstei și toleranței alimentare. Mai putem folosi: ceai de mușețel sau mentă; aplicarea căldurii (sticlă de apă sau o păturică încălzită pe burtica copilului). 

 

                   

     

     

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Activități inovative la Școala „Terraveda”. Cum învață elevii la orele de matematică și informatică?

Next Post

Rigiditate, dureri de articulații în DIABET. Cum scapi de ele?

Related Posts
Verified by MonsterInsights