Cum prevenim paradontoza – boala care ne lasă fără dinți

Paradontoza este o afecțiune cauzată de flora microbiană din cavitatea bucală. Netratată, boala inflamatorie care afectează gingia, poate duce la pierderea dinţilor. Din păcate, pacienții ajung destul de târziu la medic pentru că boala nu doare. Ceea ce atrage atenția este sângerarea. Un control stomatologic de prevenție, pe an, este extrem de important pentru că, în acest fel,  boala poate să fie depistată și tratată mult mai ușor și eficient. Cu cât mergem la medic mai devreme, cu atât pierderea osoasă este mai mică.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Cauzele principale de ale bolii sunt placa bacteriană şi tartrul, adevărate medii de cultură pentru numeroase bacterii. Boala parodontală evoluează în 3 stadii: gingivita, parodontita superficială şi parodontita profundă.

Aceasta afecțiune apare, în mod normal, la persoanele trecute de 55 de ani, însă în ultimii ani, tot mai mulţi tineri ajung la stomatolog din cauza acestei afecţiuni.

Primul semn al bolii este inflamarea gingiilor. Dacă nu este tratată corespunzător, gingivita duce la paradontoză, stadiu în care osul ce susține dinții este distrus, iar pacientul își poate pierde toți dinții. Radiografiile dentare sunt deosebit de valoroase în aceste cazuri, pentru că ajută la evidențierea pierderii osoase din jurul dinţilor. 

[penci_blockquote style=”style-1″ align=”none” author=”” uppercase=”false”]„Prevenția este importantă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este esențial să ajungem la medic la timp. Pentru a preveni această boală este necesar un control. Acest control trebuie făcut și pe baza unei radiografii. Sunt mulți pacienți care se tem să fac radiografie din cauza efectelor radiațiilor. Cred că pacienții nu trebuie să mai aibă această temere, aparatele au evoluat mult, cantitatea de radiații este minimă. În plus, vorbim de o radiografie panoramică, nu de un computer tomograf. O radiografie pe an, pentru un consult de prevenție, nu afectează organismul, spune dr. Maxim Steiner, medic stomatolog la Steiner Centru Dentar. [/penci_blockquote]

Paradontoza afectează osul. Dintele este susținut de os și dacă pierdem osul, dintele începe să se miște și să cadă. Primele simptome care apar sunt: inflamaţia gingiei, adică gingivita, dureri, sângerări la periaj.

„Ideal este să nu ajungi să ai aceste simptome. În momentul în care osul începe să coboare, să se resoarbă, dintele începe să își piardă din rezistență. În faza incipientă este suficient un detartraj și un control pentru a verifica ce se întâmplă, dar este important să ca vizita la medic să fie făcută”, explică dr. Maxim Steiner.

În fazele avansate ale bolii, soluția este la tratamentul chirurgical. 

„Dacă descoperim boala târziu ajungem la extracție și implanturi dentare. Însă, pacientul trebuie să știe să ceară sfatul medicului. Mereu există o soluție, dar trebuie văzut dacă, în stadiul în care boala este descoperită, putem salva dinții naturali sau îi înlocuim cu implanturi. Cu cât descoperim mai devreme boala, cu atât șansa de a păstra dinții este mai mare”, conchide dr. Maxim Steiner, medic stomatolog. 

După tratamentul chirurgical urmează o etapă de întreținere a rezultatului obținut. De aceea, colaborarea dintre medici și pacient, controalele de rutină și educația medicală pentru îngrijirea zilnică făcută acasă, sunt extrem de importante. 

Trei din zece români nu mai au niciun dinte natural și peste 70% au carii sau alte probleme. Jumătate dintre copiii români nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme din primii ani de viaţă. 

 

Despre dr.Maxim Steiner

 

 

Maxim Steiner a lucrat în centre medicale din Israel, Germania, București, dar și ca medic stomatolog în armată, în Israel.

Face parte din prima generație a specializării Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, a absolvit facultatea în 1995.

Steiner Centru Dentar: 

Strada C. D. Fortunescu, Craiova

Telefon: 0754 088 772

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Conferință internațională găzduită de Facultatea de Litere a Universității din Craiova

Next Post

Cum să-ți ajuți copilul în perioada examenelor – sfaturile psihologului

Related Posts
Verified by MonsterInsights