COVID-19. De ce este important un consult la medicul pneumolog post infecție?

Sănătatea plămânilor poate avea de suferit în urma infecției cu coronavirus. Când și de ce este nevoie de un control la medicul pneumolog post infecție? Ne spune dr. Iulia-Maria Fuiorea medic specialist pneumolog, la Centrul Medical Cardio Help.

Media10: Ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când infecția se instalează infecția?

Dr. Iulia Fuiorea: Odată ce pătrunde în organism virusul se poate opri la căile ariene superioare, sau poate să coboare la nivelul plămânilor sau la nivelul altor aparate. Poate afecta atât plămânii, cât și aparatul cardio-vascular, digestiv. De asemenea, pot apărea probleme neurologice. În momentul în care virusul pătrunde în organism, corpul începe să lupte și reacționează automat împotriva lui, dând diverse simptome.

Media10: Care sunt simptomele pe care pacienții le prezintă cel mai des?

Dr. Iulia Fuiorea: Simptomele cel mai des întâlnite sunt tusea, oboseala, dificultățile în respirație și febra. Pacienții le resimt ca pe o răceală ușoară sau o gripă și refuză inițial să creadă că ar fi coronavirus. Pot fi simptome ușoare exact ca în cazul unei răceli sau poate să fie o formă moderată sau gravă de COVID-19.

VIDEO

Media10: Cum pot fi afectate de COVID-19 persoanele care suferă de probleme pneumologice?

Dr. Iulia Fuiorea: Pacienții care au deja alte boli pulmonare sunt foarte speriați de acest virus, dar nu este neapărat o regulă ca ei sa fie afectați mai rău decât restul pacienților. Se poate ca un pacient bolnav o formă ușoară de astm să facă o formă ușoară de COVID-19, iar un pacient care nu are nicio afecțiune, să facă o formă mai severă. Depinde de organism și cum reacționează el. La pacienții cu astm și BPOC  am observat decompensări, își neglijează tratamentul pe care îl au pentru că au impresia că a interacționat tratamentul pentru COVID-19 cu tratamentul lor. Ei trebuie să își continue tratamentul, dar este important să meargă la medic care poate să adapteze tratamentul, pentru că pot apărea crize de astm dacă sunt neglijate simptomele frecvente.

„Este foarte important ca pacienții să ceară sfatul specialistului”

Media10: Ce ar trebui să știe bolnavii cronici despre infecția cu coronavirus?

Dr. Iulia Fuiorea: În această categorie sunt în special pacienții cu boli cardiovasculare. Trebuie să fie foarte atenți la tratamentul pe care îl urmează. În cazul lor pot apărea fluctuații de tensiune, poate crește tensiunea mai mult, sau poate scădea, pot apărea tahicardii, dar toate se pot regla cu tratament dat de medicul cardiolog. Este foarte important ca pacienții să ceară sfatul specialistului, nu să meargă pe ideea că au auzit ei de la vecini ce trebuie făcut. În momentul în care apare infecția cu coronavirus trebuie făcut un bilanț, un INR și automat trebuie reglată doza pentru cei care au tratament cu anticoagulante.

Media10: Cât de importantă este un vizita în cabinetul medicului specialist, chiar dacă pacienții prezintă simptome ușoare în infecția COVID-19?

Dr. Iulia Fuiorea: Există aceasta problemă. Pacienții își iau tratamentul așa cum aud la televizor sau la vecini. Nu este deloc corect. Important este ca atunci când avem infecția cu coronavirus, confirmată printr-un test pozitiv, să spunem medicului, iar acesta ne va da un tratament personalizat. Există protocoale pentru formele ușoare de COVID-19, se cu vitamine și alte medicamente, sau pentru formele moderate unde intervin și antibioticele și anticoagulantele, iar pentru formele grave să mergem în spital. În orice caz există o schemă de tratament care trebuie respectată câteva zile. Trebuie să ținem legătura cu medicul ca în momentul în care simptomele se agravează să putem anunța. La formele medii unde există febră și tuse, pe care nu le putem controla prea ușor, trebuie să anunțăm medicul și ni se va schimba tratamentul în funcție de protocol. La formele grave când febra nu scade nici cu antibiotic dat de medic, nu putem să ținem sub control saturația de oxigen, trebuie neapărat să apelăm serviciul 112 ca să mergem la spital. Cei care au deja patologii se tem să meargă în spital din teama de a nu face mai rău. Însă nu trebuie să luăm acest lucru în considerare, pentru că la spital vom primi tratament personalizat.

„Sfătuiesc toți pacienții care au făcut COVID-19 să meargă la medic și să facă un bilanț, un consult de specialitate”

Media10: Care sunt consecințele post COVID-19 dacă infecția nu a fost tratată corespunzător?

See Also

Dr. Iulia Fuiorea: Sfătuiesc toți pacienții care au făcut COVID-19 să meargă la medic și să facă un bilanț, un consult de specialitate, o spirometrie, analize de la laborator. Eventual, dacă a fost vorba despre o formă medie se indică și o radiografie pulmonară. Trebuie făcut un bilanț pentru că infecția cu coronavirus nu afectează numai căile respiratorii, ci poate afecta și alte sisteme și aparate ale corpului. Numai prin analize putem vedea dacă a fost afectat ficatul sau avem probleme neurologice pe care nu le-am sesizat sau probleme de respirație. În funcție de aceste investigații vedem dacă pacientul are nevoie de recuperare post coronavirus. Dacă este nevoie de recuperare, sunt centre specializate care fac recuperare respiratorie. Dacă are nevoie de recuperare neurologică la fel, fizioterapie sau alte metode.

„Se poate reveni la activitatea fizică, treptat”

Media10: În ce situații este recomandat ca pacienții să apeleze la specialiști în recuperare medicală post infecție COVID-19?

Dr. Iulia Fuiorea: Este important ca pacienții care rămân cu o disfuncție ventilatorie, obstructivă în funcție de cum se modifică plămânul să meargă la recuperare, pentru a nu avea riscul de a deveni dependenți de un ventilator.

Media10: Când pot reveni pacienții post coronavirus la activitățile sportive?

Dr. Iulia Fuiorea: Putem reveni la activitatea fizică, numai că trebuie să o facem treptat, nu ieșim din izolare și mergem să alergăm câțiva kilometri. Totul se face treptat, trebuie să dăm timp organismului să se recupereze, să se odihnească, pentru că majoritatea pacienților cu COVID-19 prezintă oboseală. În această situație trebuie să ne odihnim și să lăsăm corpul să își revină. Este foarte important să ieșim la plimbări și să ne reluăm activitatea, dar nu brusc.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top