Giardia la copii. Care sunt simptomele și cum se tratează? Sfatul pediatrului

Copilul tău prezintă diaree, disconfort gastric, greață, durere abdominală? Pot fi simptomele unei infecții cu Giardia. Este o afecțiune care se transmite foarte ușor și, de cele mai multe ori, copilul cu giardioză infectează și restul familiei. Care sunt cauzele apariției afecțiunii? Cum putem trata copilul infectat cu Giardia? Ce regim alimentar trebuie să aibă acesta? Care sunt măsurile de prevenție? Dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică la Centrul Medical Prima Clinic, ne oferă informații utile.

Media10: Ce este giardioza și de la ce vârstă o întâlnim cel mai frecvent la copii?

Dr. Desdemona Stepan: Giardioza este o infecție a tractului gastrointestinal, cauzată de un protozoar, numit Giardia lamblia. Acest parazit mai poartă și numele de Giardia duodenalis sau Giardia intestinalis. Rezidă în intestin și poate provoca diaree, disconfort gastric, greață, dureri abdominale. Giardia poate afecta persoanele de toate vârstele, dar este mai frecventă la copiii sub cinci ani. Copiii mici au mai multe șanse de a avea giardioză decât adulții, dar nu este neobișnuit ca o întreagă familie să fie infectată. În aceste cauzuri, unii membri pot să aibă diaree, alții doar dureri de burtă și alții pot să nu aibă simptome.

Media10: Care sunt cauzele apariției infecției cu Giardia la copii?

Dr. Desdemona Stepan: Giardia se găsește în fecalele persoanelor infectate și se poate răspândi din cauza unei salubrități proaste, din cauza contaminării apei de băut sau a alimentelor. De asemenea, poate infecta animale, cum ar fi: câini, bovine, oi.

Cum se transmite infecția cu Giardia?

Media10: Cum se răspândește giardioza la copii? Se poate transmite și de la adult la copil sau invers?

Dr. Desdemona Stepan: Ca și căi de transmitere, avem mai multe moduri. În primul rând, se poate transmitere prin apă atunci când are loc consumul sau înghițirea unei apei contaminate cu chisturi de Giardia (la piscină, bazin de înot, lacuri). Prepararea băuturilor sau spălarea alimentelor crude cu o apă contaminată poate fi, de asemenea, o sursă de infecție. În al doilea rând, transmiterea alimentară, când alimentele negătite sau alimentele care sunt contaminate după gătire pot să provoace infecții cu Giardia.

În al treilea rând, avem transmiterea de la persoană la persoană, care este cauza focarelor în familie și instituții. În plus, față de aceste căi de transmitere, și mamiferele pot fi infectate cu Giardia și, în acest caz, transmiterea se poate face de la animal la persoană. Bineînțeles că asta se întâmplă și de la adult la copil. Dacă un membru al familiei are Giardia, de obicei au toți pentru că trăiesc în același mediu, utilizează aceeași toaletă, veselă.

„Atunci când parazitul provoacă simptome, boala debutează cu o diaree apoasă”

Media10: Ce simptome prezintă copilul cu această afecțiune?

Dr. Desdemona Stepan: Infecția cu Giardia nu provoacă întotdeauna simptome. Uneori, poate să fie asimptomatică. Atunci când parazitul provoacă simptome, boala debutează cu o diaree apoasă și, în cazuri rare, poate să ajungă până la severă. Ulterior, scaunul devine gras și urât mirositor. De asemenea, pot să apară frecvent: crampe abdominale, balonare, un apetit scăzut, greață sau vărsături, stagnare ponderală, o stare de apatie sau oboseală, dar mai rar. Aceste simptome pot să dureze între una – șase săptămâni.

Media10: Când ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem la medic?

Dr. Desdemona Stepan: Părinții ar trebui să vină la medic atunci când copilul prezintă multe scaune diareice. Dacă sunt însoțite și de febră, cu atât mai mult. În plus, trebuie să mergem la un specialist și dacă durerile de burtă persistă, dacă copiii refuză alimentele sau refuză lichidele pentru că putem să avem, ulterior, semne de deshidratare. De asemenea, sângele în scaun și scăderea ponderală reprezintă un semnal de alarmă și trebuie să ne adresăm medicului cât mai repede.

Media10: Cum se stabilește diagnosticul? De ce investigații este nevoie?

Dr. Desdemona Stepan: Diagnosticul se stabilește printr-un simplu examen coproparazitologic, în care se ia o probă din scaunul copilului pentru a verifica dacă sunt prezenți paraziții Giardia. Uneori este greu să identificăm parazitul într-o singură probă și atunci putem solicita mai multe probe la un interval de câteva zile. Pe lângă examenul coproparazitologic, mai putem utiliza testul rapid de detectare a antigenului Giardia.

„Tratamentul pentru Giardia presupune administrarea unui antibiotic antiparazitar”

Media10: În ce constă tratamentul și cât de eficient este? Cât de repede se însănătoșesc micuții pacienți?

Dr. Desdemona Stepan: Tratamentul pentru Giardia presupune administrarea unui antibiotic antiparazitar. În funcție de medicamentul administrat, tratamentul poate fi necesar doar pentru o zi sau pentru mai multe zile. În cele mai multe cazuri, acest lucru este suficient pentru a elimina infecția și simptomele ei. Totuși, sunt cazuri în care simptomele nu se ameliorează cu prima rundă de tratament (antiparazitar) și atunci medicul poate să recomande modificarea tipului, dozei sau duratei acestuia. Trecem la medicație de rundă a doua cu alt medicament antiparazitar. Majoritatea copiilor sunt bine într-o săptămână după administrarea tratamentului. Dacă infecția cu Giardia nu este tratată, simptomele pot să persiste până la șase săptămâni sau chiar mai mult.

„În aproape 40% din cazuri, Giardia afectează capacitatea organismului de a digera lactoza”

Media10: Ce complicații pot să apară dacă nu tratăm infecția cu Giardia?

Dr. Desdemona Stepan: Ocazional, adulții care suferă de Giardia pot să aibă complicații pe termen lung, cum ar fi: o artrită reactivă, un sindrom de colon iritabil sau o diaree recurentă ce poate dura, uneori, ani de zile. În rândul copiilor, giardioza severă poate să determine întârzierea unei creșteri fizice și mentale corespunzătoare, poate încetini dezvoltarea și, de asemenea, să provoace malnutriție. Giardioza interferează cu modul în care organismul absoarbe nutrienții, astfel că determină deficiențe de vitamine. În aproape 40% din cazuri, Giardia afectează capacitatea organismului de a digera lactoza (forma de zahăr găsită în lapte, brânză și alte produse lactate).

Majoritatea persoanelor cu giardioză se recuperează complet în două luni după ce au prezentat manifestări digestive ușoare până la moderate. Totuși, unele persoane continuă să aibă simptome gastrointestinale mult timp după ce infecția a dispărut, cum ar fi: intoleranță secundară la lactoză sau un sindrom de colon iritabil. Dacă acestea persistă, pacientul trebuie să se prezinte din nou la medic, să facă investigații, să vadă dacă este parazitoza sau o altă cauză.

„Se recomandă evitarea laptelui, brânzei, iaurtului sau a oricăror alte alimente ce conțin lactoză”

Media10: Ce regim alimentar trebuie să aibă copilul cu această afecțiune?

Dr. Desdemona Stepan: Infecția cu Giardia poate interfera cu flora intestinală și poate duce la inflamație în intestin care persistă chiar și după tratamentul infecției acute. Prin urmare, pot apăra dificultăți în capacitatea organismului de a digera diverse alimente, în special a produselor lactate. Chiar dacă infecția a dispărut, poate să dureze câteva săptămâni până când se reia digestia normală. Din aceast motiv, se recomandă evitarea laptelui, brânzei, iaurtului sau a oricăror alte alimente ce conțin lactoză sau care declanșează simptome până la o lună după tratament.

Pentru că vorbim de scaune diareice și deshidratare (în cazurile severe), regimul trebuie să fie specific acestora. Copiii trebuie să consume biscuiți simpli, pâine prăjită, orez, mere coapte și săruri de rehidratare orală. Se recomandă, de asemenea, evitarea alimentelor greu de digerat sau care pot irita stomacul: mâncarea fast food, alimentele picante sau grase, sucurile acidulate, carne sau legume crude.

Măsuri de prevenție

Media10: Ce măsuri de prevenție trebuie să ia părinții pentru a evita infectarea copiilor cu Giardia?

Dr. Desdemona Stepan: Există unele măsuri de siguranță alimentară și de igienă care pot să ajute la prevenirea giardioze. În primul rând, consumul de apă din surse sigure. Este de preferat să bem apă îmbuteliată. Dacă acest lucru nu este posibil, se recomandă să fierbem apa de băut cel puțin 10 minute. În al doilea rând, trebuie să învățăm copiii să spele legumele, fructele cu apă curată, necontaminată înainte de a le mânca.

De asemenea, să se spele pe mâini cu apă și săpun după folosirea toaletei și întotdeauna înainte de masă. În al treilea rând, copiii care merg la înot trebuie învățați să nu înghită apă din piscină, bazin, lac. Nu în ultimul rând, copilul care prezintă diaree trebuie să fie ținut acasă. Să nu intre în colectivitate, să nu meargă la grădiniță sau la locurile de joacă cel puțin 24 de ore după ce diareea s-a remis.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cum scapi de CONSTIPAȚIE? Sfatul medicului

Next Post

Cum crești încrederea și stima de sine? Sfatul psihologului

Related Posts
Verified by MonsterInsights