Se spune că pasiunea pentru o disciplină școlară vine din admirația pentru profesorul care o predă. Așa se explică cum elevii de la Școala „Terraveda” iubesc două materii dificile și poate greu de înțeles de mulți elevi. Alina Dinu este profesoară de chimie și de biologie la Școala Gimnazială „Terraveda”, iar copiii o iubesc. La orele ei, plictiseala și obseala dispar. O simplă schimbare de perspectivă, o metodă nouă, un joc, o activitate distractivă și atmosfera se schimbă. Cum arată orele de biologie și chimie cu ea? Ce îi atrage cel mai mult pe copii? În ce constă evaluarea elevilor? Ce metode și activități dau randament? Ne spune prof. Alina Dinu.
„Mi-am dat seama că îmi doresc să lucrez cu copiii”
Media10: Ce v-a orientat către meseria de dascăl? Ați avut pe cineva în familie care v-a inspirat?
Prof. Alina Dinu: Nu am avut niciun tipar, nu am avut un om care să mă inspire ca să ajung aici. Nu am știut de la început că vreau să devin dascăl, nu am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să ajung aici. Cred că a fost o întâmplare. Îmi aduc aminte cu drag de învățătorul meu, de cei care au urmat după dumnealui, de diriginții de la clase, dar nu am avut un om care să mă inspire. Eu am fost o clasă de biologie-chimie, colegii mei se orientau către medicină, stomatologie, farmacie și atunci mi-am dat seama că îmi doresc să lucrez cu copiii.
Media10: Sunteți profesoară și de biologie și de chimie. Ce v-a atras la aceste discipline?
Prof. Alina Dinu: Am intrat la Liceul „Elena Cuza” pe profilul de științe, unde am făcut patru ani de studiu biologie și chimie. Aveam multe ore pe săptămână și atunci a fost oportun să merg pe asta. Mi-a plăcut foarte mult ultimul an de liceu pentru că am făcut genetică, de care m-am și îndrăgostit foarte tare. Am studiat și la facultate, iar domnul profesor a fost excelent.
„E bine să știm lucrurile de bază despre corpul nostru, despre substanțele chimice din comerț”
Media10: De ce este important să învățăm chimie? Dar biologie?
Prof. Alina Dinu: Dintr-o clasă de copii, nu pot înțelege toți la fel ceea ce spun eu și e normal să fie așa. Informația trece prin filtrul fiecăruia. E bine să știm lucrurile de bază despre corpul nostru, despre substanțele chimice din comerț, să știm ce reacții pot avea asupra corpului nostru, a încăperii unde locuim. Sunt atâtea produse chimice pe care le folosim în baie, medicamente pe care le luăm și trebuie să știm că pot conține o substanță care cu adevărat ne face bine, dar ne poate face și rău. Biologia ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi, dar și plantele, animalele din jurul nostru.
Media10: Chimia este o materie percepută ca fiind grea de copii. Cum o predați ca să fie pe placul lor?
Prof. Alina Dinu: Acum cinci ani, am ajuns la Școala „Terraveda” cu două ore pe săptămână de chimie. Am început să predau această disciplină unor copii care mi se păreau nemaipomeniți și nemaîntâlniți. Erau minunați, au absorbit orice fel de informație. Eu predau chimia matematic, logic. Avem și parte practică, iar copiii sunt încântați de asta: să pună mâna, să sfărâme, să facă o reacție, să vadă efectul acelei reacții. Și problemele sunt frumoase la chimie, dar nu toate.
Cum arată ora de biologie?
Media10: Pe de altă parte, și biologia este o materie greu de înțeles. Ce metode folosiți astfel încât să vă asigurați că lecția a fost înțeleasă pe deplin la sfârșitul orei?
Prof. Alina Dinu: Avem foarte multe materiale care ne ajută să facem lecția cât mai interesantă. Școala a cumpărat pentru copii mulaje decompozabile, microscoape, tablete, laptop, tablă interactivă, avem acces nelimitat la internet, avem conturi pe toate site-urile actuale, în toate limbile. Am făcut astăzi la biologie recapitulare, reactualizare și un pic de evaluare. Am fost la clasa a VI-a și am vorbit despre funcția de nutriție și despre sisteme. Avem o metodă interesantă în care ne ducem într-un loc de poveste, unde suntem prinți și prințese. Avem un set de întrebări, iar fiecare grupă primește câte o întrebare. Se sfătuiesc, vin la „masa de luptă”, dau răspunsul la întrebare la o altă masă, apoi se uită în cartea cu răspunsuri. Dacă sunt corecte, primesc câte un steag. Câștigă grupa cu cele mai multe steaguri.
Media10: Ce relație aveți cu elevii dumneavoastră?
Prof. Alina Dinu: Uneori mă înțeleg foarte bine cu ei, alteori am discuții în contradictoriu cu argument și contraargument, mai ales cu copiii mai mari, pentru că sunt adolescenți. Îmi vin cu niște contraargumente foarte bune, deci chiar ducem niște „bătălii”, dar eu zic că am o relație echilibrată cu copiii din această școală. Îmi place să păstrez o relație de cadru didactic – elev. Sunt și prietena lor, îmi povestesc lucruri pe care le spun copiilor de vârsta lor, dar sunt și un părinte, îi ajut.
Orele se desfășoară diferit, în funcție de atmosfera din clasă
Media10: Cum faceți orele mai interactive și mai interesante pentru copii?
Prof. Alina Dinu: Depinde foarte mult de ei. Vin cu o idee la ușă și când intru sunt toți obosiți. Nu mă pot apuca să predau teorii la chimie sau să fac tipuri de reacții chimice. E în funcție de atmosferă și de cum sunt ei. Sunt multe metode pe care le fac într-o singură oră, predau chiar și la tablă cu creta în laborator, mă folosesc și de fișe scoase la imprimantă, atlase, filmulețe.
Folosesc și metode tradiționale: experimentul de laborator, dialogul, conversația, problematizarea, dar ieșim și afară. Le plac foarte mult experimentele în laborator, lucrările practice, să vadă sau să facă ceea ce învață. De exemplu, ieri i-am pus o întrebare unui băiețel din clasa a V-a despre licheni și a rămas blocat pentru că nu știa ce sunt. Au început să îl ajute colegii cu explicații, dar eu i-am spus: „Ca să mă asigur că îi știi, te duci și mi-i aduci.” Astfel, va ști de unde să îi ia, care este mediul lor de viață și va înțelege mult mai bine.
„Le-am pus copiilor sistemul periodic pe note muzicale”
Media10: Probabil sunt și momente în care îi simțiți că nu sunt atât de atenți sau că nu au chef în acea zi. Cum procedați în această situație?
Prof. Alina Dinu: Acum un an sau doi, le-am pus copiilor sistemul periodic pe note muzicale. Era atunci în vogă o piesă de la Ariana Grande și am pus sistemul periodic pe negativul acela, în ordine firească, pe grupe, iar copiii au început să cânte. La biologie le-am pus un documentar despre apă, de exemplu. Așa au aflat lucruri impresionante, despre cum puterea gândului poate să modifice structura apei, deși formula chimică rămâne aceeași. Uneori le mai povestesc copiilor și un pic din viața oamenilor de știință, biologi, chimiști, le mai spun câte ceva când îi văd mai plictisiți. Câteodată pur și simplu ascultăm muzică, doar atât. Când e frumos afară ieșim în curtea școlii sau deschidem geamul, le mai spun o curiozitate. În laboratorul de chimie nu se plictisesc niciodată, le place foarte mult.
„Sunt testări pe care le dau și nu pun notă, ci doar scriu ce ar fi trebuit să facă”
Media10: În ce constă evaluarea elevilor? Le dați teste, îi ascultați la ore?
Prof. Alina Dinu: Nu-mi plac evaluările, consider că sunt un cântar greșit. Evaluarea, la un moment dat, provoacă o emoție foarte puternică pe lângă ceea ce știe acel copil. Ne luptăm cu stăpânirea acestei emoții și este normal. Încerc să elimin cât se poate proba scrisă de evaluare. În plus, evaluarea nu se face la un moment dat, ci se face de-a lungul anului școlar. Pe mine mă interesează progresul elevilor.
Sunt testări pe care le dau și nu pun notă, ci doar scriu ce ar fi trebuit să facă. Astfel, știe ce a făcut și ce a fost incomplet. Ei se evaluează și singuri, sunt lucruri care uneori li se pare corecte, alteori nu. De multe ori, trebuie să muncească foarte mult pentru acel „corect”. De asemenea, evaluez munca depusă de ei, implicarea familiei, filmulețele pe care mi le trimit de acasă, din bucătărie, cu divolvarea și formarea unei soluții de saramură sau de sirop, de exemplu.
„Îi citesc și îi simt pe cei care vor urma domeniul acesta”
Media10: Câți dintre elevii de clasa a VIII-a se orientează către profilul real, pe științe ale naturii, la liceu?
Prof. Alina Dinu: De-a lungul anilor, au fost copii care s-au dus și pe profilul acesta pentru că este profitabil. Ambele discipline se fac în egală măsură ca număr de ore și atunci copilul are mai multe variante de ales pentru facultate. Am un simț, eu zic că este intuiție, pentru că îi citesc și îi simt pe cei care vor urma domeniul acesta. Copiii îmi dau de înțeles ce vor să fie și ce urmează să facă în viață prin felul în care stau, cum au degetele, cum scriu, cum stau în bancă.
Am câțiva elevi pe care i-am citit de la început și intru un pic „mai dur” în ei. Uneori vor să renunțe că e greu, înțeleg, dar eu nu renunț la ei. Mi s-a întâmplat, de-a lungul timpului, să am copii pe care i-am citit din clasele mici și au ajuns ingineri chimiști, farmaciști, medici și chiar în străinătate.
Anul trecut, elevii au obținut locul II la concursul „Sanitarii pricepuți”
Media10: Elevii dumneavoastră au participat până acum la olimpiade, concursuri la biologie și chimie? Au obținut premii?
Prof. Alina Dinu: Anul trecut, copiii mei au participat la „Sanitarii pricepuți”. Este un concurs organizat și susținut de Crucea Roșie. Ne-am luptat și am obținut locul II. A fost cea mai mare bucurie, erau în clasa a VI-a atunci. Anul acesta ne batem pentru locul I. Au fost atât de încântați de cursul acesta de prim-ajutor încât la cea mai mică nevoie a unui copil, ei au fost acolo să acorde primul-ajutor, să curețe o rană, să imobilizeze un braț și să le explice celor mici.
La concurs este o probă practică cu două victime și e un adevărat scenariu. Victimele se plâng, se vaietă, iar copiii văd cât de greu este să interacționeze cu o victimă reală, să o liniștească, să îi ofere suport psihologic, încrederea că ceea ce fac ei este bine. Cred că este pentru prima dată de când sunt eu la școală când teoria se vede în practică pe loc, imediat. La chimie nu au participat deloc și asta pentru că la nivel de gimnaziu avem doar o singură olimpiadă în clasa a VIII-a, unde accentul cade pe Evaluarea Națională.