Ce NU ai voie să mănânci seara dacă ai diabet?

Pîrlogea Claudia
8 Min Read

Persoanele care suferă de diabet zaharat trebuie să înțeleagă că fiecare masă este importantă și trebuie tratată cu atenție. Pe lângă ceea ce mâncăm pe parcursul zilei, e bine să avem grijă la ce alimente punem în fafurie seara, înainte de culcare. Altfel, ne putem trezi brusc că avem o glicemie mai mare, situație care poate să genereze o serie de complicații nedorite. Cina este cea mai importantă masă, mai ales în cazul pacienților cu diabet. Așadar, trebuie să ascultăm sfaturile medicului și să mâncăm corect pentru a ne menține sănătoși. Ce rău ne pot face excesele alimentare? Care sunt alimentele ce trebuie evitate la cină? Cum trebuie să arate masa de seară a unui pacient cu diabet? Ne spune dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Pacienții cu diabet trebuie să aibă un regim alimentar echilibrat și sănătos pentru a ține boala sub control. Cât de mult rău ne putem face dacă nu suntem atenți la ceea ce mâncăm și facem excese?

Dr. Ana Maria Andrei: Inițial, schimbarea obiceiurilor alimentare poate părea dificilă pentru pacienți. Pe măsură ce încep să se vadă beneficiile, lucrurile devin mult mai ușoare. Pacienții sunt mai motivați să își mențină un stil de viață sănătos. În cazul în care aceste schimbări nu se produc și pacientul nu conștientizează că este necesar să aibă un rol activ în îngrijirea sa, pot apărea creșteri ale glicemiei, lipidelor și tensiunii arteriale. Toate acestea cresc riscul de apariție a complicațiilor acute și cronice, scâzând speranța de viață.

Trebuie să luăm cina cu trei-patru ore înainte de somn

Media10: Este indicat ca pacienții cu diabet să aibă un program de mese bine stabilit. Când este indicat să luăm ultima masă și de ce?

Dr. Ana Maria Andrei: Atât persoanele cu diabet, cât și cele care își doresc să adopte un stil de viață sănătos ar trebui să ia cina cu minim trei – patru ore înainte de somn. În plus, e indicat să existe un repaus alimentar de 12-14 ore între cină și micul dejun. Acest lucru aduce beneficii semnificative asupra organismului. Printre ele putem aminti: creșterea calității somnului, îmbunătățirea stării de spirit, scăderea poftei de mâncare. În timp, acest obicei poate contribui chiar și la normalizarea greutății prin impactul pozitiv asupra ritmului circadian și al mircobiomului de la nivel intestinal. Acesta este numit și „al doilea creier” datorită impactului pe care îl are asupra sistemului nervos central.

Media10: Ce alimente NU ar trebui să se regăsească în farfuria pacienților cu diabet la cină?

Dr. Ana Maria Andrei: La cină, este indicat să evităm produsele bogate în carbohidrați și grăsimi nesănătoase. Printre ele putem aminti: produsele de tip fast-food, chipsurile, produsele de patiserie, dulciurile. Aceste categorii de alimente aduc un aport crescut de calorii sărace în nutritenți. Ele favorizează creșterea ponderală și alterarea stării de sănătate.

„Excesele alimentare pot duce la creșterea glicemiei”

Media10: Pe lângă ceea ce mâncăm, trebuie să avem grijă și la cantitatea pe care o consumăm la masa de seară. Cât este recomandat să punem în farfurie?

Dr. Ana Maria Andrei: Fiind ultima masă a zilei, e bine să mâncăm cât mai puțin pentru a ne odihni bine. Excesele alimentare pot duce la creșterea glicemiei. Acest lucru atrage după sine senzația de sete intensă. Prin urmare, pacientul va simți nevoia să consume o cantitate mare de lichide și să urineze des (poliurie, polidipsie). Acestea sunt simptome caracteristice hiperglicemiei.

Media10: Ce băuturi ar trebui evitate înainte de culcare și ce alternative putem alege în schimb?

Dr. Ana Maria Andrei: Este bine ca pacienții cu diabet să evite sucurile de orice fel și băuturile alcoolice. Acest lucru este valabil atât pe parcursul zilei, dar mai ales seara, înainte de culcare. Deși ghidurile nu recomandă să consumăm alcool deloc, acesta este acceptat ocazional, într-o cantitate moderată. De asemenea, pacienții care au medicamente cu risc de hipolgicemie trebuie atenționați de faptul că acest risc crește mai mult după consumul de tărie. Este de preferat să bem apă, ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite. În plus, dacă adăugăm câtevea cuburi de gheață, ceaiurile pot deveni o alternativă foarte bună a băuturilor răcoritoare din sezonul cald.

Ce mâncăm seara?

Media10: Care sunt cele mai recomandate alimente pe care să le consumăm la masa de seară?

Dr. Ana Maria Andrei: La cină, se recomandă să consumăm legume cât mai variate pentru a ne asigura aportul de fibre, vitamine și minerale; proteine slabe, cum sunt carnea de pui, de curcan, ouăle, leguminoasele; grăsimi sănătoase din ulei de măsline, avocado, fructe oleaginoase și carbohidrați complecși care se găsesc în pâinea integrală, în cartofii dulci, orezul integral.

Media10: Dacă pe timpul zilei am avut mese mai bogate, ar trebui să evităm să mai mâncăm seara? Putem sări peste o masă?

Dr. Ana Maria Andrei: Dacă ne-am „cheltuit” limita de calorii sau chiar am depășit-o, ar fi foarte bine să evităm să mai mâncăm seara. În orice caz, acest lucru nu se aplică pacienților care au un tratament antidiabetic ce impune un anumit număr de mese pe zi.

Idei de mese sănătoase pentru cină

Media10: Cum ar trebui să arate mesele de seară ale pacienților? Poți să ne dai câteva exemple?

Dr. Ana Maria Andrei: Ideal ar fi să mâncăm cât mai variat pentru a ne asigura aportul de vitamine și minerale. Mai mult decât atât, pacienții trebuie să știe că pot să mănânce sănătos și, în același timp, să fie și gustos. O idee de masă sănătoasă este codul cu salată și quinoa. Pentru asta, avem nevoie de: 150g cod la cuptor, 100g quinoa, 100g mix de rucola și spanac verde, 5 ml ulei de măsline, 10 ml oțet de mere, sare și piper după gust. Un alt meniu sănătos, perfect pentru masa de seară, ar fi pieptul de curcan cu cartofi dulci și salată de legume. Vom avea nevoie de: 150g pipet de curcan la cuptor, 100g cartofi dulci la cuptor, 200g salată de legume (100g roșii, 50g castraveți, 30g ardei, 20g ceapă verde).

De asemenea, o idee bună de cină este și mamăliguța cu brânză. Aici vom folosi: 100g brânză slabă de vacă, 10 ml smântână cu 12% grăsime, 5g parmezan, 5ml ulei de măsline, 50g mălai. În plus, putem mânca și paste integrale cu roșii și dovlecel la care avem nevoie de: 50g paste integrale, sos făcut din 20g ceapă, doi căței de usturoi, 100ml roșii pasate, 100g dovlecel tăiat cubulețe, sare și piper după gust, 5ml ulei de măsline.

Share This Article