Balonarea și gazele intestinale. Ce boli pot semnala?

Balonarea și gazele intestinale sunt poate cele mai frecvente acuze ale pacienților. Acestea apar, de obicei, după o masă copioasă și dispar fără a fi necesar neapărat un tratament. Totuși, chiar dacă par niște simptome banale, senzația de balonarea și gazele intestinale pot să ascundă o serie de afecțiuni. Prin urmare, este important să ne prezentăm la medic dacă avem manifestări de însoțire și dacă simptomele persistă în timp. De ce apar balonarea și gazele intestinale? Ce simptome au pacienții? Ce boli se pot ascunde în spatele lor? Care sunt alimentele ce duc frecvent la senzația de balonare și gaze intestinale? Ne spune dr. Cristina Balosache, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Balonarea și gazele intestinale sunt unele dintre cele mai frecvente probleme cu care oricine s-a confruntat cel puțin odată în viață. Cum le putem defini?

Dr. Cristina Balosache: Senzația de balonare sau, în termeni medicali, meteorismul abdominal, reprezintă un disconfort gastrointestinal ce apare atunci când se acumulează gaze în exces în stomac sau intestin. Prin urmare, abdomenul superior devine destins și dureros. În mod normal, gazele sunt prezente în stomac/intestin în cantități mici, ca rezultat al aerului înghițit (aerofagie). Problemele apar, în special, atunci când ne confruntăm cu un exces, când înghițim inconștient aer în timpul mesei sau salivăm excesiv.

De ce ne balonăm?

Media10: Care sunt principalele cauze ce duc, în general, la balonare și gaze intestinale?

Dr. Cristina Balosache: Balonarea este un simptom ce necesită investigații suplimentare pentru a afla care este cauza exactă. Principalele cauze ale meteorismului abdominal sunt: mesele bogate în grăsimi; consumul mult prea rapid și diversificat al alimentelor la aceeași masă; cina servită la ore târzii; consumul alimentelor mult prea procesate, picante, condimentate; consumul de băuturi carbogazoase; excesul de zaharuri; folosirea gumei de mestecat. În plus, femeile însărcinate sunt mai predispuse să aibă meteorism abdominal.

Media10: Cum descriu pacienții balonarea și gazele intestinale?                                   

Dr. Cristina Balosache: Pacienții descriu această balonare ca o senzație de „prea-plin” după o masă copioasă servită pe parcursul zilei. Cei mai mulți prezintă o sensibilitate abdominală discretă, o lipsă de aer, un disconfort în etajul abdominal superior.

Când mergem la medic?

Media10: De multe ori, balonarea și gazele intestinale nu prezintă motive temeinice pentru pacienți ca să se prezinte la medic. Când ar trebui să mergem, totuși, la specialist?

Dr. Cristina Balosache: Pacienții ar trebui să se îngrijoreze în momentul în care se simt balonați din ce în ce mai des și pe o perioadă lungă de timp, deși au un stil de viață sănătos și respectă principiile alimentare. De asemenea, trebuie să se prezinte la medic dacă balonarea este însoțită și de alte manifestări, cum ar fi: pierderea în greutate, inapetența (lipsa poftei de mâncare), dureri abdominale, greață, vărsături, zgomote intestinale anormale, diaree/constipație instalate brusc sau astenie fizică.

Boli asociate cu balonarea și gazele intestinale

Media10: Ce afecțiuni pot ascunde balonarea și gazele intestinale?

Dr. Cristina Balosache: Senzația de balonare și prezența gazelor intestinale poate apărea la pacienții care au o masticație dificilă din cauza problemelor dentare. Acestea sunt însoțite de înghițirea excesivă de aer. De asemenea, pot să apară la persoanele cu intoleranță la lactoză (deficitul enzimatic de lactază) și la gluten, în sindromul de intestin iritabil, în bolile inflamatorii intestinale, diverticuloza colonică, tulburări de motilitate intestinală, aerofagie, boala de reflux gastroesofagian și în gastrita cauzată de infecția cu Helicobacter Pylori.

Balonarea și gazele intestinale pot să apară și în afecțiunile hepatice însoțite de ascită (acumularea de lichid în cavitatea abdominală), la persoanele obeze, în sindromul premenstrual (hormonii feminini fluctuează pe parcursul ciclului menstrual și pot provoca gaze intestinale prin accelerarea sau încetinirea motilității), în tulburările depresiv-anxioase (starea psihică influențează toate funcțiile organismului, inclusiv digestia), dar și în patologia oncologică din sfera digestivă. 

Simeticona și cărbunele medicinal ajută în ameliorarea simptomelor

Media10: Cum tratăm aceste simptome? Ce medicamente pot fi de ajutor?

Dr. Cristina Balosache: Balonarea și gazele intestinale pot fi ameliorare cu ajutorul medicamentelor care dizolvă bulele de gaz și reduc distensia abdominală, cum sunt simeticona și cărbunele medicinal. Acestea ne ajută temporar, până ajungem la medicul specialist. Este important nu doar să rezolvăm consecința, ci să aflăm cauza și să o tratăm sau să o îndepărtăm, dacă vorbim despre o greșeală alimentară. În funcție de etiologie, stabilim schema de tratament potrivită fiecărui pacient.

Media10: Ce alimente produc frecvent balonare și gaze intestinale și trebuie evitate?

Dr. Cristina Balosache: Alimentele care predispun cel mai frecvent la meteorism abdominal sunt: varza, conopida, ceapa, usturoiul, fasolea, mazărea, fresh-urile, fructele consumate ca atare (pere, mere, caise, prune), lactatele, băuturile carbogazoase, consumul alimentelor mult prea procesate, picante, excesul de zaharuri și grăsimi.

Ce măsuri putem lua pentru a preveni balonarea și gazele intestinale?

Media10: Cum putem preveni apariția balonării și a gazelor intestinale? Ce alimente sunt de preferat în acest sens?

Dr. Cristina Balosache: În primul rând, este important să avem trei mese principale, la ore regulate, și două gustări. Trebuie să luăm masa liniștiți, relaxați, să mestecăm alimentele încet, cu gura închisă, fără a face și alte activități, cum ar fi privitul la televizor. În al doilea rând, e bine să optăm pentru apa plată sau ceai și să ne ferim de consumul băuturilor carbogazoase. Trebuie evitate alimentele de tip fast-food și să încercăm să respectăm câteva principii alimentare. Dacă suferim de anumite intoleranțe, atunci trebuie să reducem consumul acestora și să tratăm afecțiunile declanșatoare.

În al treilea rând, exercițiile fizice regulate ne ajută să eliminăm sedentarismul și să ne menținem o greutate corporală normală. De asemenea, printre alimentele pe care le putem consuma ca să prevenim balonarea și acumularea în exces a gazelor intestinale se numără: carnea slabă de pui (fără piele), pește, curcan sau vită, preparată prin fierbere, la grătar sau gătită la abur; legumele gătite; fructele în compoturi sau consumate fără coajă; brânzeturile cu un conținut scăzut de grăsimi; ouăle fierte; pâinea prăjită.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Glaucomul. Cum ținem sub control afecțiunea?

Next Post

Profesoara care face educație prin muzică la Școala „Terraveda” din Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights