Ventilația non-invazivă, vitală pentru pacienții cu boli respiratorii, cardiace, neuromusculare

Redactia Media10
11 Min Read
Ventilația non-invazivă (VNI) este o metodă medicală salvatoare de vieți în multe situații, pentru pacienții care suferă de boli neuromusculare, diferite boli respiratorii și cardiace, aflați în stadiul de insuficiență respiratorie severă.
Pacienții și familiile acestora trebuie să știe că ventilația non-invazivă ajută bolnavul să primească mai mult aer în plămâni cu ajutorul unui  aparat provenit de la un aparat (ventilator) conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanș nasul sau nasul și gura bolnavului. Medicii pneumologi sunt cei care recomandă cel mai frecvent o astfel de metodă terapeutică și la rândul lor au nevoie să cunoască atent modul în care se folosesc aparatele și beneficiile lor, pentru a oferi cele mai bune soluții medicale pacienților. Compania Air Liquide VitalAire România a susținut un workshop pentru medicii pneumologi de la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova. Ce am aflat despre VNI cu această ocazie?

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Orice boală pulmonară și cardiacă, se poate complica cu insuficiență respiratorie. Respirația se face cu dificultate, mușchii respiratori obosesc, apare riscul de deces. Ventilația non-invazivă este un mod în care se încearcă la pacienții severi evitarea intubării oro-traheale și prevenirea decesului. Această metodă terapeutică este necesară și în cazul pacienților cu boli neuromusculare și vom afla de ce.

Pentru început să înțelegem ce este  această metodă terapeutică și când a apărut.

Conceptul de ventilaţie non-invazivă este introdus de Woilles în 1887, iar primul ventilator a fost fabricat de Heinrich Drager în 1907. Philips dezvoltă ulterior primul plămân de fier electric, iar epidemia de poliomielită din anii ’50 impune ventilaţia cu presiune pozitivă prin traheostomă ca metoda terapeutică. Spre sfârşitul anilor ’80, ventilatoarele cu presiune negativă ce nu necesită ajutorul unei căi artificiale invazive încep să fie utilizate la pacienţii cu insuficienţă respiratorie secundară unor afecţiuni neuromusculare sau pulmonare din secţiile de terapie intensivă respiratorie, iar după inventarea de Sullivan a dispozitivului cu presiune pozitivă continuă (CPAP), folosit la tratamentul sindromului de apnee în somn, este deschis drumul către ventilaţia spontană cu suport de presiune pozitivă de tip bilevel (mai bine tolerată decât presiunea negativă). În Europa au apărut ghiduri de utilizare în secţiile de terapie intensivă respiratorie şi la domiciliu, iar creşterea numărului de pacienţi trataţi cu VNI este exponenţială de la an la an. 

„Pacienții trebuie să știe că există această terapie care îi poate ajuta într-un termen rapid să redobândească o calitate ridicată a vieții”

Ventilația non-invazivă este o metodă de tratament cu eficiență clar dovedită în terapia insuficienței respiratorii acute hipercapnice, a edemului pulmonar acut cardiogenic și a insuficienței respiratorii acute hipoxemice la pacienții imunodeprimați, spun reprezentanții companiei Air Liquide VitalAire România, lider pe piața serviciilor medicale respiratorii și a dispozitivelor medicale la domiciliu. În urmă cu câteva zile, echipa VitalAire România a susținut un workshop pentru medicii pneumologi de la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova.

„Pacienții trebuie să știe că există această terapie care îi poate ajuta într-un termen rapid să redobândească o calitate ridicată a vieții. Ei trebuie să contactez medicul specialist pentru că sigur există o soluție adaptată fiecăruia. În primul rând, căutăm să aducem dispozitive de calitate. În al doilea rând ne concentrăm pe calitatea serviciilor oferite, pentru că ceea ce contează atât pentru medic, cât și pentru pacient este să fii acolo când are nevoie. Acoperirea în teritoriu și promptitudinea în a răspunde oricărei cerințe sunt primordiale pentru noi”, a declarat Ana-Maria Mironescu, Director General Air Liquide VitalAire România.

Unele aparate se pot oferi prin intermediul CAS

VitalAire România lucrează în contract cu toate Casele de Asigurări de Sănătate din țară, iar pacienții care îndeplinesc condițiile normelor CAS sunt consiliați să înțeleagă în mod corect procedurile necesare obținerii deciziilor de la CAS.

„Unele aparate se încadrează în tariful decontat pentru segmentul de neuromusculari pentru ventilație, alte aparate care sunt mai scumpe, nu se încadrează. Dar există soluții pentru toată lumea. Participăm la multe congrese în toate regiunile țării și încercăm să facem și workshop-uri locale în marile regiuni astfel încât medicii să fie la curent cu toate soluțiile pe care le pot oferi pacienților”, a adaugat Ana-Maria Mironescu, Director General Air Liquide VitalAire România.

Ana-Maria Mironescu, Director General Air Liquide VitalAire România, alături de reprezentanții din Oltenia

Afecțiuni ce pot necesita VNI:

  • Boli pulmonare 
  • Exacerbări acute ale BPOC; 
  • Sindromul de apnee în somn /obezitate hipoventilație;
  • Fibroza chistică;
  • Pacienții care așteaptă transplantul pulmonar, sau după transplant pulmonar;
  • Deformări toracice severe (cifo-scolioze);
  • După unele traumatisme toracice;
  • Astmul bronșic acut;
  • Boli neurologice în care respirația spontană este ineficientă;
  • Unele boli cardiace (ex. edemul pulmonar acut);
  • Cheaguri în arterele pulmonare (trombembolism pulmonar).

Doar medicul specialist este cel care poate recomanda tipul adecvat de aparat de ventilație mecanică non-invazivă, în funcție de afecțiunea pe care o are fiecare pacient și stadiul bolii.

„Medicul este singurul care recomandă setările necesare de presiune, care sunt personalizate în funcție de nevoile pacientului. Prescripțiile medicale pentru dispozitivele medicale pentru ventilație non-invazivă trebuie să fie însoțite de documente medicale din care să rezulte îndeplinirea condițiilor pentru recomandarea acestora.
Air Liquide VitalAire poate oferi o terapie personalizată pentru fiecare pacient cu dispozitive medicale de la parteneri de renume mondial: Philips, ResMed, Drive DeVilbiss, Löwenstein Medical Diagnostics”, spun reprezentanții VitalAire.

Medici curanţi care fac recomandarea pentru dispozitive medicale destinate ventilației non-invazive:

  • medici pneumologi cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie, în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/BiPAP şi în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii – ventilaţie non-invazivă, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale;
  • medici cu specialitatea anestezie şi terapie intensivă, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.

Cu ce se poate realiza ventilația non-invazivă

Ventilația non-invazivă poate fi realizată la domiciliu cu dispozitive medicale portabile CPAP sau BiPAP.

Ventilația non-invazivă în cazul pacienților cu boli neuromusculare

Și pacienții care suferă de boli neuromusculare au nevoie de aparate de respirație. În România, peste 30.000 de copii şi tineri suferă de un tip de distrofie musculară, un caz din zece fiind o formă gravă, care blochează activitatea muşchilor până la insuficienţă cardiacă. Un aparat de respirație este esențial pentru pacienții cu distrofie musculară. 

În cazul bolilor neuromusculare este afectată structura și funcția căilor nervoase, a centrului nervos a respirației, a căilor nervoase care transmit impulsul de la celula nervoasă centrală către mușchi. Este deteriorată totodată și structura musculară și funcțiile acesteia. Nemaiexistând mușchi respiratori activi eficiența acestora în ventilație devine din ce  în ce mai mică, până când se anulează. Nemaiexistând această ventilație sau devenind ineficientă, plămânul nu mai poate menține nivelul normal al oxigenului în sângele arterial și astfel vorbim despre o hipoventilație alveolară.

„Alveolele sunt elementele structurale ale plămânului care asigură transferul de gaze, iar prin musculatură asigurăm mecanica ventilatorie, asigurăm ventilarea acestor structuri alveolare. Deteriorând ventilația, nu mai avem nici schimb gazos eficient, pentru că nu mai avem aer suficient de bogat în bioxid de carbon, iar bioxidul de carbon produs în timpul proceselor metabolice nu mai poate fi eliminat și acesta trece în sânge și atunci apar hipoxinii, adică scăderea oxigenului din sânge, pentru că nu mai avem un aport de aer suficient bogat în oxigen. Creșterea presiunii parțiale a bioxidului de carbon este cauzată tot de ventilația deficitară, pentru că acest aer bogat în bioxid de carbon nu mai poate fi eliminat și așa apar diversele manifestări ale acestei afectări pulmonare”, explică prof.dr. Mimi Nițu, medic pneumolog, șef Secție Pneumologie Spitalul de boli Infecțioase Craiova.

Prof.dr. Mimi Nițu: „Acești bolnavi nemaiputând ventila au nevoie de aparate care completează ventilația plămânului”

Boala neuromusculară prin hipotomia musculară antrenează deficite ventilatorii, antrenează o hipoventilație. Aceasta în primă fază este asimptomatică, caracterizată prin modificări ale volumelor pulmonare, dar prin creșterea bicarbonatului. La un moment dat hipoventilația nocturnă devine simptomatică și se caracterizează printr-un somn neodihnitor, treziri frecvente în timpul nopții, a doua zi bolnavul prezintă cefalee intensă, o somnolență diurnă excesivă, anorexie la micul dejun, refuză micul dejun.

„Toate acestea sunt manifestări ale hipoventilației din timpul nopții, părinții trebuie să cunoască aceste semne, pentru  că ele trădează o hipoventilație manifestă. Atunci se indică obligatoriu o evaluare a somnului cu obiectivarea hipoventilației nocturne și terapia corespunzătoare. Acești bolnavi nemaiputând  ventila, au nevoie de un suport ventilator, spunem noi, metoda de ventilație noninvazivă, de dispozitive, de aparate, care completează ventilația plămânului, ventilație deteriorată de hipotomia musculară”, explică explică prof.dr. Mimi Nițu, medic pneumolog, șef Secție Pneumologie Spitalul de boli Infecțioase Craiova.

Share This Article