Sindromul picioarelor obosite în timpul menopauzei este o problemă comună, care poate afecta calitatea vieții. Acest sindrom este caracterizat prin senzații de disconfort sau durere în picioare, frecvent resimțite după perioade îndelungate de stat în picioare sau la sfârșitul zilei. Motivele apariției acestui sindrom în timpul menopauzei pot include schimbările hormonale, care pot influența circulația sângelui și nivelul de lichide în corp, precum și reducerea masei musculare și a densității osoase. La clinica Priority Medical din Craiova puteți beneficia de procedura medicală ideală pentru a scăpa de sindromul picioarelor obosite.
Menopauza, marcând sfârșitul perioadei reproductive a unei femei, este însoțită de o serie de schimbări hormonale semnificative. Scăderea nivelurilor de estrogen este cea mai notabilă schimbare hormonală în timpul menopauzei.
„Estrogenul este un hormon produs de ovare, iar producția sa scade treptat pe măsură ce femeile se apropie de menopauză. Această scădere poate cauza simptome precum bufeurile, uscăciunea vaginală, modificări ale stării de spirit și o scădere a densității osoase, picioare grele și obosite. Electrostimularea este o procedură care poate ajuta în managementul sindromului picioarelor obosite. Această tehnică folosește impulsuri electrice pentru a stimula mușchii, îmbunătățind astfel circulația sângelui în zona respectivă”, explică dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, medic primar medicină de laborator la Clinica Priority Medical din Craiova.
Beneficiile electrostimulării includ:
- Ameliorarea durerii: prin stimularea mușchilor și îmbunătățirea circulației, electrostimularea poate reduce senzația de durere și disconfort.
- Îmbunătățirea circulației sângelui: stimularea mușchilor ajută la pomparea sângelui înapoi spre inimă, reducând umflarea și senzația de „picioare grele”.
- Întărirea mușchilor: regulând tonusul muscular, electrostimularea poate preveni atrofia musculară care apare odată cu înaintarea în vârstă și menopauza.
- Relaxare și confort: procedura poate avea un efect relaxant, ajutând la ameliorarea stresului și îmbunătățirea calității somnului.
Consultație endocrinologie – contract cu CAS
Pentru a beneficia la maximum de avantajele electrostimulării, este important ca această procedură să fie combinată cu alte forme de tratament, cum ar fi exercițiile fizice regulate, o dietă echilibrată și, dacă este necesar, medicamente pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.
„Înainte de a începe orice tratament, este esențial ca femeile să se consulte un medic pentru a asigura că procedura este sigură și adecvată pentru condițiile specifice ale fiecărei persoane. La Clinica Priority Medical oferim consultație endocrinologică, gratuită, în baza biletului de trimitere”, spune dr. Alexandra Buzatu-Lang.