Colesterolul este extrem de important pentru buna funcționare a organismului, însă trebuie să ne asigurăm că valorile sale sunt în limite normale. Colesterolul crescut poate să favorizeze apariția unor probleme cardiovasculare grave, cum ar fi infarctul miocardic. Schimbările în alimentație pot ajuta la normalizarea acestuia, însă este nevoie să avem și un stil de viață sănătos. Cum știm că avem un colesterol crescut? Cum ne poate afecta sănătatea inimii? Ce afecțiuni putem dezvolta dacă avem colesterolul crescut? Cum scădem valorile acestuia și ce rol are alimentația? Aflăm de la dr. Oana Neagoe, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Ce este colesterolul?
Dr. Oana Neagoe: Colesterolul este un compus esențial în organismul nostru. El are atât rol structural, de stabilizare a membranelor celulelor, cât și un rol deosebit în formarea altor substanțe importante în corpul nostru, precum acizii biliari (care ajută la digestie), vitamine (vitamina D), anumiți hormoni (hormonii sexuali – testosteron, estrogen). Așadar, înainte de a ne fi dușman, așa cum îl știe toată lumea, el ne este, în primul rând, prieten. Fără colesterol, organismul nu ar putea funcționa. Totuși, e important ca el să fie luat din surse sănătoase și să nu fie în exces în organism pentru a nu conduce, în timp, la complicații ce pot fi fatale.
„În mod normal, ne dorim un colesterol total sub 200 mg/dl”
Media10: Care este valoarea normală a colesterolului?
Dr. Oana Neagoe: În ceea ce privește valoarea normală, acestea pot fi ușor diferite în funcție de laboratorul la care efectuăm analizele de sânge. În mod normal, ne dorim un colesterol total sub 200 mg/dl. LDL colesterol (colesterolul rău) trebuie să fie sub 100 mg/dl, HDL colesterol (colesterolul bun) să aibă valori peste 60 mg/dl și trigliceridele sub 150 mg/dl. Pragurile sunt adaptate și în funcție de pacient: vârsta, alți factori de risc asociați, boli cardiovasculare deja instalate. Cu cât afecțiunile sunt mai numeroase și mai severe, cu atât e mai important să scădem ținta pentru colesterolul rău.
Media10: Cum știm că avem colesterolul crescut?
Dr. Oana Neagoe: Din păcate, colesterolul crescut nu își face simțită prezența destul de mult timp. Ca să îl putem diagnostica precoce, ar trebui să ne facem analizele periodic. În momentul în care apar semne și simptome, atunci e foarte posibil să existe niște consecințe ale colesterolului crescut. E foarte important să facem un set complet de analize cel puțin anual. În cazul pacienților cu mai multe probleme de sănătate și cu factori de risc, ar fi bine să facem chiar mai des.
Valorile crescute ale colesterolului „rău” pot duce la probleme cardiovasculare
Media10: Care este legătura dintre colesterolul crescut și dezvoltarea unor probleme cardiovasculare?
Dr. Oana Neagoe: Cel mai periculos este LDL colesterolul. Colesterolul rău, așa cum este cunoscut de pacienți, se acumulează pe pereții arterelor și poate modifica, în același timp, funcția celulelor de la acest nivel. Prin urmare, poate duce încet, dar sigur, la dezvoltarea plăcilor de aterom. În timp, ele cresc sau se rup și pot migra în vase mai mici. Astfel, prin reducerea sau chiar blocarea fluxului de sânge de la nivelul acestor vase, apar o serie de boli cardiovasculare.
Media10: Ce afecțiuni cardiovasculare putem dezvolta dacă avem colesterolul crescut?
Dr. Oana Neagoe: Printre cele mai frecvente consecințe ale colesterolului crescut se numără: boala arterială coronariană cu reducerea circulației către arterele care hrănesc mușchiul inimii; hipertensiunea arterială; boala arterială periferică cu afectarea circulației de la nivelul mâinilor și picioarelor; boala arterială carotidiană cu reducerea fluxului de sânge către creier; boala arterială mezenterică cu reducerea fluxului de sânge către stomac și intestin; boala arterială renală cu reducerea circulației către rinichi, putând să apară chiar și disfuncția erectilă.
Cele mai severe complicații sunt infarctul miocardic și accidentul vascular
Media10: Ce complicații pot să apară dacă nu scădem colesterolul? Pacienții care au colesterolul crescut pe o perioadă lungă de timp pot să sufere un atac de cord?
Dr. Oana Neagoe: Printre cele mai severe complicații cardiovasculare se numără infarctul miocardic, așa-numitul atac de cord. El este precedat, în majoritatea cazurilor, de o durere în piept, o angină pectorală (popular preinfarct). De asemenea, o altă complicație cardiovasculară severă poate fi accidentul vascular cerebral, care poate fi tranzitoriu sau nu. Aceste complicații pot să ducă la o afectare severă a calității vieții sau chiar la decesul pacientului.
Media10: Ce putem face ca să normalizăm nivelul colesterolului?
Dr. Oana Neagoe: Înainte de orice tratament, cea mai importantă măsură este schimbarea stilului de viață. De multe ori, poate ne e mai ușor să înghițim o pastilă și să rezolvăm problema, însă adevărul este că eficiența ei este redusă cel puțin la jumătate dacă nu luăm și alte măsuri. Mai exact, trebuie să facem schimbări în regimul alimentar, să scădem în greutate (dacă este cazul), să renunțăm la fumat, să evităm consumul de alcool în exces și să combatem sedentarismul. E foarte important să facem exercițiu fizic regulat și susținut, să ne odihnim și să ne hidratăm corespunzător. Mai mult, să încercăm, pe cât posibil, să evităm factorii de risc psihosocial susținuți. De asemenea, să nu uităm de importanța analizelor de sânge și să nu ne bazăm doar pe ceea ce simțim.
„Alimentația este piatra de temelie în normalizarea colesterolului”
Media10: Cât de importantă este alimentația în acest sens? Ce ar trebui să mănânce pacienții?
Dr. Oana Neagoe: Alimentația este piatra de temelie în normalizarea colesterolului. Pe de-o parte, trebuie să evităm alimentele bogate în colesterol „rău”, cum ar fi: lactate și brânzeturi cu conținut crescut de grăsimi, carne grasă (porc, rață, gâscă), organe, mezeluri, prăjeli, maioneză, margarină, produsele de cofetărie și patiserie, produsele de tip fast food. Pe de altă parte, ne ajută foarte mult să consumăm în paralel alimente care conțin colesterol „bun” și care ne ajută să-l scădem pe cel „rău”. Astfel, ne creștem protecția cardiovasculară, având și un efect antioxidant. Dintre acestea, cele mai recomandate alimente ar fi: semințele consumate în stare crudă (semințe de in, dovleac, floarea soarelui), fructe oleagionoase (nuci, alune de pădure, avocado, ulei de măsline), fasole, pește. Avem de unde alege, dar nu trebuie să facem excese.