O întrebare frecvent întâlnită de medicul reumatolog este: „De ce îmi trosnesc articulațiile?”. Ei bine, „pocnirea” articulațiilor poartă denumirea de cracmente articulare. În general, pacienții în vârstă cu reumatism articular asociază frecvent acest simptom, fiind însoțit de durere, redoare articulară și chiar instabilitate articulară. De ce ne „trosnesc” articulațiile? Când mergem la medic? În ce constă tratamentul? Ce măsuri putem lua? Ne spune dr. Marius Florea, medic primar reumatolog la Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova.
Media10: Se întâmplă să auzim niște trosnituri la încheieturi sau la genunchi atunci când ne aplecăm. Ce sunt acestea, din punct de vedere medical?
Dr. Marius Florea: Medical vorbind, aceste zgomote pe care pacientul le percepe ca survenind la mobilizarea articulațiilor poartă denumirea de cracmente. Cel mai frecvent, ele sunt resimțite de pacient la nivelul articulațiilor mari: genunchi, șold, umăr, coloană vertebrală, coloană cervicală. Acestea sunt segmentele articulare care au un grad de mobilitate mai mare. Uneori, aceste zgomote articulare sunt resimțite inclusiv din articulația temporomandibulară de la nivelul feței. Cracmentele sunt întotdeauna un semn al unei probleme, că este ceva în neregulă la nivelul articulației, cum ar fi: leziuni simple la nivelul cartilajului, leziuni mai complexe la nivelul cartilajului și la nivelul meniscului, al ligamentelor care stabiliezează articulația.
Cracmentele articulare apar frecvent la pacienții cu reumatism articular de vârstă
Media10: Din ce cauze ne trosnesc articulațiile?
Dr. Marius Florea: La un simplu examen clinic și după o simplă discuție cu pacientul este greu de spus care este cauza acestor zgomote. Ele pot avea ca substrat leziuni mai complexe. În practica reumatologică, întâlnim frecvent pacienți vârstnici cu așa-numitul reumatism articular de vârstă la care se asociază des aceste cracmente articulare. În schimb, colegii de la specialitatea ortopedie întâlnesc frecvent genul acesta de patologie la pacienții mai tineri cu afecțiuni articulare posttraumatice, după accidente de schi, de mașină sau altele.
Media10: Când poate fi vorba de o problemă medicală care să necesite un consult la medic și ce simptome trebuie să ne îngrijoreze?
Dr. Marius Florea: Chiar dacă „trosnirea” articulațiilor nu este, de mule ori, luată în seamă, trebuie să mergem la medic atunci când apare. De multe ori, acest „trosnit” articular nu este singular, ci are simptomatologie de însoțire: durere, redoare articulară. Senzația de rigiditate articulară apare după imobilizarea mai prelungită a articulației. Spre exemplu, un pacient cu artroza genunchiului are această senzație de rigiditate articulară dimineața, când face primii pași. La trezire, articulațiile sunt dureroase și puțin rigide. Uneori, cracmentele sunt însoțite și de instabilitate articulară, cum ar fi o mobilitate anormală a articulației ce reflectă o leziune a ligamentelor care stabilizează articulația. Se întâmplă rar ca pacientul să se prezinte la medic doar cu cracmente articulare. Dacă punem întrebările țintite, vom regăsi la acest pacient durere, redoare matinală și inclusiv instabilitate, în unele cazuri.
„Trosnitul” degetelor este un obicei nesănătos
Media10: Sunt multe persoane cărora „le place” să-și trosnească degetele. Este un obicei sănătos? Poate să ne afecteze sănătatea articulară?
Dr. Marius Florea: Un cracment articular, o „trosnitură” articulară care apare fără o solicitare excesivă a articulației sau fără a încerca să mobilizăm articulația dincolo de gradele normale de mobilitate este întotdeauna un semn că ceva se întâmplă. Un exemplu concret este „pocnitul” degetelor. La tendința de „pocnire” a degetelor, forțăm articulația mai mult decât se mobilizează în mod natural și atunci apare acest zgomot. Sunt multe teorii vizavi de ce se întâmplă acolo când forțăm articulația. Totuși, dacă aceste zgomote ar apărea la mobilizarea normală a articulației, atunci cu siguranță ar fi ceva în neregulă și ar trebui să facem o evaluare la medicul ortoped, la medicul reumatolog sau chiar la colegii de recuperare medicală. În mod clar, trosnitul degetelor nu este un obicei sănătos și ne poate afecta pentru că solicităm anormal articulația. Este un gest destul de frecvent, însă nu este un obicei sănătos.
În ce afecțiuni pot să apară cracmentele articulare?
Media10: Ce afecțiuni pot să aibă ca simptom trosnirea și durerea articulațiilor?
Dr. Marius Florea: Cel mai frecvent este reumatismul articular al vârstnicului, respectiv reumatismul degenerativ întâlnit frecvent la o bună parte dintre pacienții peste 50 de ani. În practica de zi cu zi, avem și pacienți mai norocoși care ating vârste venerabile și nu dezvoltă forme de reumatism degenerativ sever. Poate datorită faptului că moștenesc un teren genetic mai sănătos. Totuși, sunt și pacienți care la vârsta de 50 de ani au ambii genunchi protezați din cauza faptului că reumatismul degenerativ a ajuns la cote extreme și a fost nevoie de înlocuirea articulațiilor. Alte afecțiuni întâlnite frecvent sunt leziunile de menisc de la nivelul genunchiului sau de la nivelul unor anumite structuri din articulația șoldului, a labrumului articular.
De asemenea, mai este și instabilitatea articulară creată de anumite defecte la nivelul tendoanelor articulare. Spre exemplu, sunt pacienți care moștenesc niște gene implicate în sinteza unui colagen de calitate slabă. Acest colagen intră în componența ligamentelor și tendoanelor. Prin urmare, toate structurile au o calitate mai puțin bună: au tendința la elongație, se întind foarte mult, se rup foarte repede. Sunt pacienți care suferă leziuni tendinoase la traumatisme minore. Să ne imaginăm o articulație care este stabilizată de niște tendoane făcute din fibre de colagen rezistente și se ține foarte bine. În schimb, dacă în componența tendoanelor ce fixează articulația sunt niște fibre de colagen slabe, atunci articulația nu este foarte stabilă, este supusă unei uzuri mecanice mult mai rapide și apar genul acesta de probleme.
„Tratamentul se adresează semnelor și simptomelor dominante”
Media10: Care sunt soluțiile de tratament?
Dr. Marius Florea: Tratamentul se adresează semnelor și simptomelor dominante. De cele mai multe ori, cracmentul articular este însoțit și de alte manifestări, cum ar fi durerea. Secundar durerii, pacientul dezvoltă și un anume tip de impotență funțională sau dizabilitate. Prezența durerii în articulația respectivă limitează mobilitatea articulației și activitatea pacientului. Așadar, în condițiile în care durerea este dominantă, administrăm antiinflamator, antialgic sau tratament local cu infiltrații articulare. De asemenea, putem trimite pacientul către colegii de la recuperare medicală pentru aplicarea unor proceduri specifice de fizioterapie. În unele situații, pacienții prezintă un asemenea grad de afectare articulară încât nu avem ce să facem decât să îi redirecționăm către medicul ortoped pentru operație.
Recomandările medicului reumatolog
Media10: Cum ne menținem sănătatea articulațiilor? Cât de importantă este activitatea fizică?
Dr. Marius Florea: În primul rând, una dintre cele mai bune recomandări este mișcarea. O articulație care se mișcă este o articulație care care se hrănește și care va rămâne sănătoasă foarte mult timp. În al doilea rând, sunt anumite lucruri pe care le recomandăm pacienților care au un anume tip de afectare articulară. Spre exemplu, pacienților care sunt predispuși la a dezvolta probleme la nivelul articulațiilor portante (genunchi, șold) le recomandăm întotdeauna, pe lângă mișcare, reducerea greutății corporale sau menținerea unei greutăți corporale optime.
La pacienții cu exces ponderal, reducerea greutății aduce un beneficiu semnificativ în ameliorarea durerii și a funcției articulare. Mai mult decât atât, poate întârzia sau chiar anula necesitatea de înlocuire, de protezare articulară. În al treilea rând, atât vârstnicii, cât și tinerii trebuie să evite traumatismele articulare. O articulație traumatizată din diverse motive: accident de schi, accident de mașină, fracturi, chiar dacă se vindecă, niciodată nu va mai fi ca înainte, cu restitutio ad integrum. Deci va fi întotdeauna o articulație bolnavă.