Fie că este vorba de afecțiuni ORL, dermatologice, oftalmologice, gastroenterologice, ambulatoriul de Pediatrie al Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova așteaptă copiii cu o echipă de medici bine pregătiți, cu aparatură de ultimă generație, dar și într-un mediu colorat și vesel. Investițiile făcute în ultima perioadă de Primăria Municipiului Craiova au făcut ca ambulatoriul să fie unul primitor, colorat și să le oferă copiilor șansa de a nu se simți ca într-un spital. Prof. univ. dr. Ligia Stănescu, medic primar pediatru, șefa clinicii de Pediatrie vorbește despre serviciile medicale oferite micuților pacienți.
Media10: Cum este organizat ambulatoriul de Pediatrie ce servicii medicale oferiți și în ce condiții?
Dr. Ligia Stănescu: Suntem singurul cabinet integrat. Ambulatoriul de specialitate, în afară de cabinetul de pediatrie, care este integrat, este de sine stătător. Părinții trebuie să știe că se pot adresa în ambulatoriul de specialitate, indiferent că este vorba de servicii ce țin de cabinetul de pediatrie sau de celelalte specializări: ORL, dermatologie, oftalmologie. Pediatrică. Avem și cabinet pentru retinopatie, sunt foarte mulți copilași care se adresează acestui cabinet pentru că, din păcate, se nasc prematur, cu anumite afecțiuni care trebuie monitorizate. Revenind la cabinetul de pediatrie, părinții trebuie să știe că pentru a lua din presiunea care este pe camera de gardă, un bilet de trimitere le facilitează accesul la servicii medicale în ambulatoriu, Noi, medicii facem prin rotație consultații și acolo, putem să eliberam rețete, să recomandăm investigații paraclinice.
Probabil că, într-un viitor apropiat, din discuțiile pe care le-am avut cu conducerea spitalului, o să înființăm aici și un laborator care să onoreze aceste trimiteri către laboratorul de investigații. Colegii mei sunt prezenți în două ture în fiecare zi, atât cei din ambulatoriul de specialitate, cât și noi în ambulatoriul integrat. Deci, părinții pot să vină oricând, în cursul zilei, în acest ambulatoriu care are toate acele discipline prezente și dimineața și după-amiază. După ora de închidere, toți copii sunt văzuți, pentru că așa este firesc, toate prezentările se rezolvă prin Camera de Gardă, acolo unde este posibil, pentru că sunt și situații care ne depășesc ca și grad al spitalului și posibilității de tratament în biroul de internări.
VIDEO
„În cabinetul de ORL avem aparate pentru audiometrie, cabinetul de Oftalmologie a fost dotat cu aparatură compatibilă cu oricare clinică bine dotat”
Media10: Cum stați din punct de vedere al dotărilor?
Dr. Ligia Stănescu: Am primit aparatură performantă în toate cabinetele. În cabinetul de pediatrie am demarat un program de diagnosticare, supraveghere și prevenție a astmului bronșic. Avem aparatura necesară, îl avem și pe colegul nostru, doctorul Radu Diaconu, care are o aplecare spre această ramură și este foarte căutat de pacienți. Bineînțeles, acolo unde nu se poate rezolva în ambulatoriu, copiii vin în clinică, îi investigăm în continuare și monitorizarea se va face tot în ambulatoriul de specialitate. De asemenea, în cabinetul de ORL avem aparate pentru audiometrie, copiii care se prezintă aici nu mai trebuie dirijați în alte părți, eu zic că este o dotare foarte bună care ne ridică standardul de activitate și care este în beneficiul pacientului. Cabinetul de Oftalmologie a fost dotat cu aparatură compatibilă cu oricare clinică bine dotată, iar medici sunt foarte bine pregătiți. În cabinetul de dermatologie, de asemenea avem medici calificați, care și-au dedicat toată activitatea în slujba copiilor.
Ecografii realizate cu aparat de ultimă generație
Media10: Dispuneți de un ecograf performant în secția de Pediatrie. Cine se ocupă cu efectuarea ecografiilor?
Dr. Ligia Stănescu: În special, dr. Ramona Nedelcuță, care are și specialitatea de gastroenterologie, se ocupă cu predilecție de efectuarea ecografiilor. Sunt și alți colegi care au această competență, însă dacă nu au lucrat o perioadă de timp acum trebuie să își reia activitatea. Aparatul este foarte bun, performant și ne ajută să nu mai trimitem copiii către alte spitale sau clinici private, pentru efectuarea ecografiei. În plus, trebuie menționat faptul că fosta locație de radiologie este acum în renovare și va fi dotată cu un aparat de radiologie performant.
Comunicarea cu mama, prioritate pentru medici
Media10: Ce este important în relația cu copii și părinții, dincolo de cabinetele primitoare și aparatură medicală performantă?
Dr. Ligia Stănescu: În primul rând, comunicarea cu mama. Dacă ai o comunicare bună cu mama, sigur ai și cu copilul și trebuie să ai un astfel de comportament încât să îi ții aproape pe amândoi. Trebuie să privește copilul ca și cum ar fi al tău și să ai atitudinea pe care ai avea-o cu propriul copil. Deci relația cu mamele trebuie să fie prietenoasă, să fie empatică.