Clinica ATI de la Spitalul Filantropia Craiova, dotată cu aparatură ce salvează vieți. Conf.univ.dr. Marius Novac

Clinica ATI de la Spitalul Clinic Municipal Filantropia este într-o permanentă dezvoltare. O echipă de șapte medici este alături de pacienți și familiile acestora zi de zi. Clinica are 22 de paturi de ATI, dintre care 10 paturi sunt alocate pentru partea chirurgical de obstetrică-ginecologie cazurile postoperatorii și preoperatorii care necesită terapie și o atenție deosebită. Clinica ATI a fost dotată în ultimele luni cu aparatură performantă, care face diferența între viață și moarte. Medicii au la dispoziție un aparat de hemofiltrare, pentru plasmafereză, astfel încât pacientul care intră în insuficiență renală să nu mai fie mutat în altă unitate medicală și să se piardă timp, dar și aparate de bronhoscopie, de intubație dificilă.  Un plus de siguranță pentru pacienții internați aici este numărul extreme de redus de infecții nosocomiale. Despre activitatea medicilor din ATI, aparatura achiziționată și anii de experiență ne vorbește conf. univ. dr. Marius Novac, șeful secției ATI de la Spitalul Filantropia.

Media10: Cum se desfășoară activitatea în clinica ATI a Spitalului Filantropia?

Dr. Marius Novac: Clinica ATI este într-o permanentă dezvoltare. Sunt șapte medici care lucrează aici, iar eu mă consider unul dintre cei mai în vârstă dintre ei. Este o echipă tânără. Pe mulți dintre ei îi cunosc de când erau rezidenți și sunt niște oameni extraordinari cu care formez o echipă. Pe lângă noi sunt medici rezidenți care au ce să învețe. În clinică a început să crească numărul de cazuri și complexitatea lor. Clinica este proaspăt renovată, având aproximativ un an de când a fost renovată de la zero. De ce putem să fim foarte mândri este că avem o secție în care infecțiile nosocomiale sunt extrem de puține, rapoartele SPIAAM (Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale), cele care se fac lunar, ne demonstrează acest lucru și, evident, evoluția pacienților.

Media10: Cum este compartimentată clinica, câte paturi aveți și cum vă desfășurați activitatea zilnică?

Dr. Marius Novac: Sunt 22 de paturi de ATI, dintre care avem 10 paturi pentru partea chirurgicală, unde predominantă este obstetrica și ginecologia. Sunt cazurile postoperatorii și preoperatorii care necesită o terapie și o atenție deosebită față de cazurile clasice, iar celelalte paturi, efectiv de terapie intensivă, sunt concentrate într-o aripă a spitalului care este renovată complet. Aici sunt trei saloane, fiecare cu grup sanitar propriu, unde pot fi izolați pacienți. Șapte medici acoperă toate aceste sectoare, inclusiv partea de pentru colonoscopii și pentru gastroscopii din unitatea pe care o avem în cartierul Sărari a Spitalului Filantropia.

Media10: Rezultatele apar atunci când munca medicilor este dublată de tehnologie de ultimă generație. Ce investiții ați făcut pentru aparaturi performante?

Dr. Marius Novac: Suntem într-o epocă a tehnologiei, suntem într-o eră în care nu se poate fără aparatură, fără consumabile. Avem tot ce este necesar pentru nursingul pacientului: de la periuțe de dinți de unică folosință, la tot ce trebuie pentru toaleta corporal zilnică a pacientului comatos. Din partea conducerii spitalului avem toată susținerea. De câte ori am văzut o problemă, am spus, am identificat lipsurile care erau, micile carențe și aparatele de care aveam nevoie, iar ei nu au ezitat să mă susțină, astfel că s-au desfășurat procedurile legale și ni le-au achiziționat. Lucrăm în echipă, discutăm fiecare caz pentru a lua cele mai bune decizii. Avem o bună colaborare cu conducerea spitalului, care ne-a sprijinit și ne este alături de fiecare dată când avem solicitări. De exemplu, am avut nevoie de aparat pentru hemofiltrare, pentru plasmafereză, astfel încât să nu mai fie nevoie să mutăm către alt serviciu ATI pacientul care intră în insuficiență renală sau de dializă. În momentul de față, putem să manageriem aceste cazuri sau o parte dintre ele. În plus conducerea ne-a asigurat aparatele de bronhoscopie, de intubație dificilă și altele care ne lipseau. Sunt aparate indispensabile care au salvat și vor salva vieți în continuare.. În momentul de față, le avem și le folosim în beneficiul pacienților.

Media10: Spitalul Filantropia are în structura sa și singura Clinică de Hematologie din Oltenia. Cum gestionați pacienții care vin de aici în ATI?

Dr. Marius Novac: Acesta este un lucru diferit față de Spitalul Clinic Județean de Urgență unde mi-am desfășurat o mare parte din activitate. Când am venit aici, m-am lovit de patologia hematologică. Am avut o colaborare foarte bună cu medicii din Clinica de Hematologice, cu doamna conferențiar Rotaru și cu toată echipa clinicii. Acordăm o atenție deosebită acestor pacienți. O mare parte dintre ei sunt imunodeprimați sau au o patologie incurabilă. Pacientul hematologic de terapie intensivă este un pacient deosebit.

„Comunicarea eficientă este un lucru pe care nu îl înveți în facultate, ci te învață practica medicală în timp”

Media10: Cum se desfășoară activitatea și cum reușiți să lucrați în echipă? Este foarte important acest aspect, mai ales într-o clinică ATI, unde presiunea este cea mai mare și unde trebuie să ai o colaborare bună cu colegii, o stăpânire de sine și, în același timp, să comunici cu familiile pacienților care stau la ușă speriați și așteaptă vești.

Dr. Marius Novac: Când am venit aici anul trecut, am găsit o echipă foarte bine sudată. Practic, eu m-am integrat în echipă. Sunt niște colegi extraordinari. Colaborarea între noi este foarte bună și cred că acesta este un lucru care se vede efectiv și în munca de zi cu zi, se vede în rezultatele pe care le avem cu pacienții în terapie. Faptul că în fiecare zi se colaborează, se discută cazurile foarte amănunțit și fiecare dintre ele este manageriat corespunzător, este datorată lucrului în echipă. Discuțiile cu pacienții, cu familiile pacienților, în principal, le avem zilnic. De asemenea, eu insist să participe la toate aceste discuții cu familiile pacienților, inclusiv medicul de gardă și medicul curant, astfel încât să putem înțelege dacă ei consideră că este vreo neplăcere sau au avut vreo nemulțumire referitoare la îngrijirea rudelor, a familiilor sau a pacienților în terapie intensivă. Este foarte important să știm dacă au existat probleme în gestionarea cazurilor de nursing, de îngrijire, comunicare, probleme pe care să le rezolvăm ulterior și să le transmitem niște informații coerente, reale pentru a înțelege situația în care se află pacientul. Este foarte importantă comunicarea cu familia și cred că este unul dintre punctele cheie. Comunicarea eficientă este un lucru pe care nu îl înveți în facultate, ci te învață practica medicală în timp.

„Dacă ar fi să îmi aleg din nou o specialitate, tot pe aceasta aș alege-o și aș face-o cu inima deschisă”

Media10: Cum este pentru dumneavoastră să lucrați de atâția ani în clinici ATI? Să vă treziți dimineața, să veniți într-un loc în care noi am intrat pentru preț de maxim 10 minute pentru a vedea puțin ce se întâmplă acolo, să înțelegem care este realitatea de zi cu zi a echipei ATI și deja am plecat încărcați ca și cum am fi fost pe un front.

Dr. Marius Novac: Dacă ar fi să îmi aleg din nou o specialitate, tot pe aceasta aș alege-o și aș face-o cu inima deschisă. Te obișnuiești. În timp, moartea devine ceva cotidian, stai cu ea la masă, nu mai este ceva care să te sperie sau care să te înfricoșeze. Discutăm dimineața la raport despre decesele din gardă. Este greu la început, și mie mi-a fost greu. Mă încărcam întotdeauna cu cazurile pe care le trăiam, cu dramele familiilor pe care le întâlneam și în momentul de față, de foarte multe ori, sunt afectat de situațiile cu care mă confrunt, dar încerc să fac o diferență foarte clară între viață de la serviciu și familia de acasă. Mai ales în perioada pandemiei a fost greu să nu duc problemele și acasă. Evident că erau tot timpul comunicările cu colegii, erau telefoane încontinuu și inclusiv fiica mea, care atunci avea trei ani, zicea că „tati lucrează la telefoane”. E greu să nu le duci acasă sau să nu te încarci cu acest bagaj de durere care îți este dat de familie sau de către drama pacienților, însă încerci pe cât posibil să le ții pentru tine, să faci o limită între ceea ce ți se întâmplă în spital și ceea ce ți se întâmplă în viața privată. Însă, cum am spus, cu mare drag aș face același lucru și cred că și în a treia, a cincea viață tot specialitatea asta mi-aș alege-o pentru că este ceva în care m-am regăsit, este o specialitate pe care o fac cu mare drag.

„Ideea și visul nostru este să interconectăm toate spitalele”

Media10: Aveți și planuri de dezvoltare pentru clinica ATI?

Dr. Marius Novac: Da, este în discuție noul spital de copii. Evident că au existat discuții și asupra planurilor de organizare a acestei secții. Va trebui să mărim numărul de medici. Nu vom putea să acoperim toate sectoarele care se vor a se dezvolta în noul spital. În momentul de față, ceea ce îmi doresc foarte mult este să digitalizăm complet secția de ATI. Asta înseamnă o digitalizare nu administrativă, care există în toate spitalele, inclusiv în Spitalul Filantropia, ci  o digitalizare clinică, astfel încât fiecare pacient, din momentul admisiei în terapie intensivă, intrării în sala de operație și până în momentul externării, toate datele lui, absolut tot să fie în format electronic în permanență, să putem vedea ce s-a întâmplat cu pacientul în fiecare secundă, la fiecare bătaie a inimii lui, să îi știm constantele, să știm absolut tot ceea ce i s-a administrat, când i s-a administrat, inclusiv momentul schimbării unei perfuzii, unei flexuri. Acest lucru este posibil, sunt firme care oferă acest tip de digitalizare clinică și cred că ar fi unul dintre pașii cei mai importanți pe care i-am putea face, am putea fi un exemplu pentru întreg spitalul. Ideea și visul nostru este să interconectăm toate spitalele, în sensul că un pacient de la neurologie de aici să nu trebuiască să fie mutat sau să fie dus și văzut efectiv de un medic de neurologie, ci pur și simplu să dau un click pe acel pacient pentru a vedea toată evoluția lui. Să putem vedea totul în timp real, inclusiv imagistica lui, și să avem un consult de la neurologie, de la infecțioase, din partea cealaltă de la Filantropia și așa mai departe. Vreau să fim o secție pilot care face și care dezvoltă acest lucru. Ar fi un mare plus atât pentru spital, cât și pentru noi, în primul rând.

Media10: O discuție importantă pentru pacienți, pentru aparținători, este și cea legată de medicamentele, consumabilele de care dispune clinica. Cum stați din acest punct de vedere?

Dr. Marius Novac: Noi suntem în Programul de Acțiuni Prioritare a Guvernului, adică primim niște fonduri pentru ATI și încercăm să ne gestionăm, cu sumele care ne sunt alocate, unele medicamente și consumabile care sunt mai scumpe, astfel încât să nu încărcăm costurile spitalului foarte mult. Restul, cele care sunt uzuale și care se folosesc de către toate clinicile, vorbesc de antibioticele prevăzute în profilaxie, în tratamentul bolilor nu foarte severe și tot restul de medicamente, sunt cumpărate și achiziționate de către spital, iar noi încercăm să achiziționam din bănuții noștri lucrurile pe care le folosim strict în terapie intensivă.

„Suntem foarte atenți la tot ceea ce înseamnă condiții de sterilitate”

Media10: Spuneați că aveți o rată mică de infecții nosocomiale și acesta este un aspect extrem de important când vine vorba de siguranța pacienților în ATI. Cum reușiți să aveți o rată mică de infecții?

Dr. Marius Novac: Fiecare dintre colegii mei este conștient de acest lucru și avem discuțiile acestea inclusiv cu asistentele. Suntem foarte atenți la tot ceea ce înseamnă condiții de sterilitate și manevrele invazive să fie făcute în condiții de asepsie cât se poate de corectă. Folosim foarte multe materiale de unică folosință. Cu o atenție deosebită și puțină bunăvoință din partea fiecăruia, este un lucru care poate fi atins relativ ușor. Nefiind un trafic și un flux foarte mare de pacienți și de aparținători în secție, putem să ne menținem lucrurile destul de neatinse de aceste infecții nosocomiale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Alexandra Preda, managerul spitalului MaDonna Maria pe coperta revistei PSYCHIOLOGIES. Performanță și motivație

Next Post

Cum controlăm nivelul de stres și ce este stresul bun

Related Posts
Verified by MonsterInsights