Consumul mare de OUĂ crește COLESTEROLUL? Ce spune medicul

Ouăle sunt un simbol tradițional al sărbătorilor de Paște, servind nu numai ca element decorativ, ci și ca parte integrantă a mesei festive. Deși sunt apreciate pentru valoarea lor nutritivă, ouăle au fost mult timp subiectul dezbaterilor datorită potențialului lor de a influența nivelurile de colesterol. 

Paștele este o sărbătoare care aduce adesea mese îmbelșugate și multe tradiții culinare, inclusiv consumul de ouă vopsite. Ouăle sunt recunoscute pentru beneficiile lor nutriționale, dar pot ridica semne de întrebare pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. 

 

Câte ouă este sănătos să consume adulții și copiii? 

Dacă te-ai întrebat vreodată câte ouă este bine să consumi pe zi, răspunsul este variabil. De exemplu, un adult sănătos poate să mănânce un ou sau chiar două pe zi fără nicio problemă. Acestea au numeroase proprietăți nutritive, fiind chiar indicate pentru menținerea sănătății inimii și a colesterolului „bun” (HDL colesterol) din organism. În același timp, copiii pot să consume până la șase ouă pe săptămână.

„Numărul de ouă ce pot fi consumate diferă de la o persoană la alta, în funcție de stilul ei de viață, activitatea fizică, dar și de problemele de sănătate asociate. Pentru un adult sănătos, cu niveluri normale de colesterol și fără factori de risc semnificativi pentru bolile cardiovasculare, unu – două ouă pe zi pot fi sigure și chiar benefice. Consumul de ouă ajută la creșterea valorilor HDL colesterol (colesterolul bun) și menținerea sănătății inimii. Copiii, în schimb, pot consuma chiar și până la şase ouă pe săptămână, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare”, explică dr. Andreea Vulpe, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
 
 

Gălbenușul conține grăsimi

Trebuie știut că tot colesterolul se află în gălbenuș ceea ce înseamnă că puteți consuma albuș fără să vă temeți de conținutul de colesterol. Deși gălbenușurile conțin și grăsimi saturate, consumul moderat al acestora nu este considerat un risc major pentru sănătatea cardiovasculară, mai ales când sunt parte a unei diete echilibrate. Un gălbenuș mediu de ou conține aproximativ 4.5 grame de grăsime. Dintre acestea, majoritatea sunt grăsimi nesaturate, care sunt considerate a fi grăsimi “bune” datorită efectelor lor benefice asupra sănătății inimii. Gălbenușurile conțin atât grăsimi mononesaturate cât și polinesaturate, inclusiv acizi grași omega-3, care sunt vitali pentru sănătatea cerebrală și reducerea inflamației în corp.

„Persoanele care consumă puțină carne pot mânca mai multe ouă pentru a-și asigura necesarul zilnic de proteine. De cealaltă parte, persoanele care se confruntă cu kilograme în plus ar trebui să evite gălbenușurile. Acestea au o concentrație mare de grăsimi. Conform specialiștilor, persoanele care consumă între trei – cinci ouă pe săptămână prezintă un risc de până la 50% de apariție a diabetului zaharat tip 2”, afirmă dr. Andreea Vulpe. 
 
Un consum moderat nu crește colesterolul, ci este FOARTE SĂNĂTOS

Este adevărat că există o corelație între consumul de ouă și creșterea nivelului de colesterol, însă cercetările recente sugerează că colesterolul din alimente are un impact mai mic asupra nivelului de colesterol din sânge decât se credea anterior.

„Relația dintre consumul de ouă și nivelul de colesterol din sânge a fost un subiect dezbătut pentru mult timp. Deși ouăle conțin colesterol, cercetările recente sugerează că un consum moderat de ouă nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din sânge pentru majoritatea oamenilor sănătoși. Totuși, persoanelor cu anumite condiții medicale precum: nivel ridicat al LDL colesterol, supraponderabilitate, obezitate, diabet zaharat sau probleme cardiovasculare le este indicat să mențină o dietă echilibrată, cu un aport crescut de fructe și legume și să nu consume mai mult de un ou/zi”, precizează medicul specialist.
 

„Este indicat ca ouăle să fie servite împreună cu salată de legume”

Recomandarea specialiștilor este să fim atenți la consumul de ouă, mai ales în perioada Paștelui. Mulți dintre noi nu ne dăm seama, însă majoritatea preparatelor de la masa de Paște conțin, de fapt, ouă. Prăjiturile, salata de boeuf, drobul au în compoziție acest aliment și atunci e bine să nu le consumăm împreună cu ouă fierte la aceeași masă. În schimb, le putem asocia cu o salată de legume pentru a favoriza digestia mai rapidă.

„Dacă am consumat un produs care conține ouă, cel mai bine ar fi să evităm să mâncăm și ou fiert la aceeași masă. De asemenea, este indicat ca ouăle să fie servite împreună cu salată de legume. Astfel, acesta va fi mai ușor digerabil. Chiar dacă am ciocnit tradițional oul, așa cum se face de Paște, el poate fi lăsat pentru a doua zi, când îl putem consuma fără probleme. Astfel, se evită consumul excesiv de ouă la o singură masă”, conchide dr. Andreea Vulpe.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Masa de Paște. Ce alimente produc BALONARE și trebuie evitate?

Next Post

Ai mâncat mult de Paște și ai ARSURI LA STOMAC? Ce REMEDII te ajută

Related Posts
Verified by MonsterInsights