Ouăle sunt un simbol tradițional al sărbătorilor de Paște, servind nu numai ca element decorativ, ci și ca parte integrantă a mesei festive. Deși sunt apreciate pentru valoarea lor nutritivă, ouăle au fost mult timp subiectul dezbaterilor datorită potențialului lor de a influența nivelurile de colesterol.
Paștele este o sărbătoare care aduce adesea mese îmbelșugate și multe tradiții culinare, inclusiv consumul de ouă vopsite. Ouăle sunt recunoscute pentru beneficiile lor nutriționale, dar pot ridica semne de întrebare pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol.
Câte ouă este sănătos să consume adulții și copiii?
Dacă te-ai întrebat vreodată câte ouă este bine să consumi pe zi, răspunsul este variabil. De exemplu, un adult sănătos poate să mănânce un ou sau chiar două pe zi fără nicio problemă. Acestea au numeroase proprietăți nutritive, fiind chiar indicate pentru menținerea sănătății inimii și a colesterolului „bun” (HDL colesterol) din organism. În același timp, copiii pot să consume până la șase ouă pe săptămână.
Gălbenușul conține grăsimi
Trebuie știut că tot colesterolul se află în gălbenuș ceea ce înseamnă că puteți consuma albuș fără să vă temeți de conținutul de colesterol. Deși gălbenușurile conțin și grăsimi saturate, consumul moderat al acestora nu este considerat un risc major pentru sănătatea cardiovasculară, mai ales când sunt parte a unei diete echilibrate. Un gălbenuș mediu de ou conține aproximativ 4.5 grame de grăsime. Dintre acestea, majoritatea sunt grăsimi nesaturate, care sunt considerate a fi grăsimi “bune” datorită efectelor lor benefice asupra sănătății inimii. Gălbenușurile conțin atât grăsimi mononesaturate cât și polinesaturate, inclusiv acizi grași omega-3, care sunt vitali pentru sănătatea cerebrală și reducerea inflamației în corp.
Un consum moderat nu crește colesterolul, ci este FOARTE SĂNĂTOS
Este adevărat că există o corelație între consumul de ouă și creșterea nivelului de colesterol, însă cercetările recente sugerează că colesterolul din alimente are un impact mai mic asupra nivelului de colesterol din sânge decât se credea anterior.
„Este indicat ca ouăle să fie servite împreună cu salată de legume”
Recomandarea specialiștilor este să fim atenți la consumul de ouă, mai ales în perioada Paștelui. Mulți dintre noi nu ne dăm seama, însă majoritatea preparatelor de la masa de Paște conțin, de fapt, ouă. Prăjiturile, salata de boeuf, drobul au în compoziție acest aliment și atunci e bine să nu le consumăm împreună cu ouă fierte la aceeași masă. În schimb, le putem asocia cu o salată de legume pentru a favoriza digestia mai rapidă.