Ai mâncat mult de Paște și ai ARSURI LA STOMAC? Ce REMEDII te ajută

Sărbătorile de Paște, cu tradițiile lor culinare bogate, adesea ne aduc nu doar bucurie, ci și neplăceri digestive, cum ar fi arsurile la stomac. Aceste simptome pot apărea din cauza consumului excesiv de alimente grase, picante sau acide. Dacă te confrunți cu disconfort după mesele bogate, iată câteva remedii simple și eficiente care te pot ajuta să gestionezi arsurile la stomac.

Arsurile la stomac, cunoscute medical sub numele de pirozis, sunt o senzație de arsură în piept, adesea însoțită de un gust amar sau acru în gură. Acestea sunt cauzate de refluxul acidului gastric în esofag, o condiție agravată adesea de anumite alimente sau obiceiuri alimentare.

Pentru a „potoli” arsurile gastrice, trebuie să fim atenți la ce, cât și când mâncăm. Alimentația poate fi cea care ne provoacă arsuri și tot prin intermediul ei le putem ameliora. În acest sens, este nevoie să acordăm o atenție deosebită orarului de mese. Dacă mâncăm „pe fugă”, cu porții mari, pe care nu le mestecăm corespunzător, atunci vom îngreuna digestia alimentelor. Acest lucru poate duce la apariția arsurilor gastrice.

„Arsurile la stomac impun, în primul rând, o mare grijă la alimentație. Se recomandă cinci mese pe zi: trei principale și două gustări, iar micul dejun trebuie să devină obligatoriu și să fie consistent. De asemenea, cina trebuie luată cu minim trei ore înainte de culcare, pentru ca stomacul să aibă timp să digere alimentele. În al doilea rând, alimentele trebuie mestecate încet, până se transformă în pastă, pentru a nu suprasolicita suplimentar stomacul, iar porțiile de mâncare trebuie să fie mici”, precizează dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă, la Centrul Medical Renașterea.

Ghimbirul, sucul de aloe vera, banana – ajută!

Pentru a combate arsurile la stomac, ne putem folosi și de câteva remedii naturiste, din plante, care s-au dovedit a fi eficiente în acest sens. Ghimbirul, aloe vera, banana sunt doar câteva dintre „armele secrete” împotriva arsurilor.

„Unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea acidităţii gastrice este ghimbirul. Un ceai de ghimbir poate calma stomacul și reduce inflamația. Acesta trebuie consumat cu moderaţie din cauza gustului puternic pe care îl are. De asemenea, și aloe vera are proprietăți de calmare și ameliorare a senzației de disconfort. Sucul de aloe vera ajută la calmarea tractului esofagian și la reducerea inflamației. Mai mult, dacă avem arsuri în capul pieptului, alimentul care trebuie mâncat dimineaţa sau după-amiaza este banana. Bananele conțin o cantitate naturală de antiacide care pot ajuta la neutralizarea acidității în stomac, reducând astfel senzația de arsură. Potasiul din banane, un mineral alcalin, contribuie la acest efect de neutralizare a acidului. Pentru a obține cele mai bune rezultate în calmarea arsurilor gastrice, alege banane bine coapte”, spune medicul specialistul.

Ce mâncăm dacă avem arsuri?

În primul rând, este bine să avem o alimentație bază pe consumul de legume fierte sau coapte. Acestea sunt extrem de benefice în cazul în care ne confruntăm cu arsuri gastrice. În al doilea rând, putem opta și pentru mâncărurile care conțin orez brun, quinoa, ovăz și grâu integral. Pe lângă faptul că ne ajută să ameliorăm simptomele, sunt variante sănătoase și sățioase de mâncare.

Alege carnea slabă, fiartă sau gătită la cuptor

Când vine vorba de consumul de proteine, este indicat să optăm pentru varietăți slabe, precum carnea de pui, de curcan și peștele, care sunt mai ușor de digerat.  Modul de preparare este, de asemenea, crucial: metodele de gătire cum ar fi fierberea și coacerea sunt preferabile, deoarece evită adăugarea grăsimilor nesănătoase asociate cu prăjirea.

Atenție la consumul de lapte!

În ceea ce privește consumul de lactate, laptele cu un conținut redus de grăsimi sau alternativele vegetale, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de ovăz, pot oferi o ușurare în cazul arsurilor gastrice. Totuși, laptele integral sau cele cu un conținut ridicat de grăsimi ar trebui evitate, deoarece pot exacerba simptomele

„Atunci când avem arsuri în capul pieptului, este indicat să consumăm legume și fructe fierte, coapte sau preparate la abur (se va evita consumul lor în stare crudă). Carne slabă gătită prin fierbere sau la cuptor (de pui, curcan, pește, fructe de mare). Lactate cu un conținut scăzut de grăsime (brânză dulce, iaurt). Deși laptele poate oferi un relief temporar, versiunile cu conținut ridicat de grăsime pot înrăutăți simptomele ulterior. Alege variante cu conținut scăzut de grăsime sau lapte de migdale ca alternative mai blânde pentru stomac. Ouă fierte, orez brun, ovăz integral, grâu integral, quinoa”, declară dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Consumul mare de OUĂ crește COLESTEROLUL? Ce spune medicul

Next Post

Colesterol crescut după masa de Paște? Iată cum îl poți aduce la valori normale

Related Posts
Verified by MonsterInsights