Sărbătorile de Paște, cu tradițiile lor culinare bogate, adesea ne aduc nu doar bucurie, ci și neplăceri digestive, cum ar fi arsurile la stomac. Aceste simptome pot apărea din cauza consumului excesiv de alimente grase, picante sau acide. Dacă te confrunți cu disconfort după mesele bogate, iată câteva remedii simple și eficiente care te pot ajuta să gestionezi arsurile la stomac.
Arsurile la stomac, cunoscute medical sub numele de pirozis, sunt o senzație de arsură în piept, adesea însoțită de un gust amar sau acru în gură. Acestea sunt cauzate de refluxul acidului gastric în esofag, o condiție agravată adesea de anumite alimente sau obiceiuri alimentare.
Pentru a „potoli” arsurile gastrice, trebuie să fim atenți la ce, cât și când mâncăm. Alimentația poate fi cea care ne provoacă arsuri și tot prin intermediul ei le putem ameliora. În acest sens, este nevoie să acordăm o atenție deosebită orarului de mese. Dacă mâncăm „pe fugă”, cu porții mari, pe care nu le mestecăm corespunzător, atunci vom îngreuna digestia alimentelor. Acest lucru poate duce la apariția arsurilor gastrice.
Ghimbirul, sucul de aloe vera, banana – ajută!
Pentru a combate arsurile la stomac, ne putem folosi și de câteva remedii naturiste, din plante, care s-au dovedit a fi eficiente în acest sens. Ghimbirul, aloe vera, banana sunt doar câteva dintre „armele secrete” împotriva arsurilor.
Ce mâncăm dacă avem arsuri?
În primul rând, este bine să avem o alimentație bază pe consumul de legume fierte sau coapte. Acestea sunt extrem de benefice în cazul în care ne confruntăm cu arsuri gastrice. În al doilea rând, putem opta și pentru mâncărurile care conțin orez brun, quinoa, ovăz și grâu integral. Pe lângă faptul că ne ajută să ameliorăm simptomele, sunt variante sănătoase și sățioase de mâncare.
Alege carnea slabă, fiartă sau gătită la cuptor
Când vine vorba de consumul de proteine, este indicat să optăm pentru varietăți slabe, precum carnea de pui, de curcan și peștele, care sunt mai ușor de digerat. Modul de preparare este, de asemenea, crucial: metodele de gătire cum ar fi fierberea și coacerea sunt preferabile, deoarece evită adăugarea grăsimilor nesănătoase asociate cu prăjirea.
Atenție la consumul de lapte!
În ceea ce privește consumul de lactate, laptele cu un conținut redus de grăsimi sau alternativele vegetale, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de ovăz, pot oferi o ușurare în cazul arsurilor gastrice. Totuși, laptele integral sau cele cu un conținut ridicat de grăsimi ar trebui evitate, deoarece pot exacerba simptomele