- Colesterolul este o substanță produsă în ficat și prezentă în anumite alimente. Deși este esențial pentru buna funcționare a organismului nostru, contribuind la formarea membranelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D, un nivel prea mare de colesterol în sânge poate fi dăunător pentru sănătate. Un nivel crescut de colesterol în sânge, în special colesterolul LDL (denumit adesea “colesterol rău”), poate duce la formarea de depozite grase pe pereții arterelor. Aceste depozite pot reduce fluxul sanguin, ceea ce crește riscul de: boală coronariană, accident vascular cerebral, boală arterială periferică. Cum putem reduce nivelul de colesterol rău? Aflăm cu ajutorul medicilor de la Clinica NutriLife din București.
Este esențial să cunoaștem și să monitorizăm nivelul de colesterol pentru a reduce riscul de boli cardiace și alte complicații. Schimbările stilului de viață, precum adoptarea unei diete sănătoase, creșterea activității fizice, evitarea fumatului și menținerea unei greutăți sănătoase, pot avea un impact semnificativ în menținerea colesterolului în limite normale. Trebuie știut că există două tipuri de colesterol. Colesterol HDL (High-Density Lipoprotein): Adesea numit „colesterol bun”, contribuie la eliminarea excesului de colesterol din artere și îl transportă înapoi la ficat, unde este procesat și eliminat din organism. Colesterol LDL (Low-Density Lipoprotein): Acesta este „colesterolul rău”, care poate conduce la formarea de depozite pe pereții arterelor, numite plăci aterosclerotice.
„Colesterolul rău mărit poate duce la acumularea de plăci grase pe pereții arterelor, proces numit ateroscleroză. Aceste depuneri pot restricționa fluxul sanguin și pot duce la formarea cheagurilor de sânge. Dacă un cheag blochează o arteră care alimentează inima, poate rezulta un infarct miocardic. Dacă un cheag blochează o arteră către creier, rezultatul poate fi un accident vascular cerebral. Arterele îngustate de plăci aterosclerotice pot determina creșterea presiunii sanguine. Hipertensiunea, la rândul său, poate agrava problemele arterelor și crește riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. Când depunerile de colesterol se acumulează în arterele care alimentează membrele (în special picioarele), poate apărea boala arterială periferică. Simptomele includ dureri la nivelul picioarelor în timpul mersului sau alergării. Totodată, nivelele extrem de ridicate de trigliceride, un alt tip de grăsime din sânge, pot duce la inflamația pancreasului, numită pancreatită”, spun medicii de la clinica NutriLife.
Ce determină colesterolul mărit?
Există numeroși factori care pot crește nivelul de colesterol, printre care: dietă bogată în grăsimi saturate și colesterol, sedentarismul, fumatul, care scade colesterolul HDL (colesterolul „bun”) și crește LDL, predispoziție genetică, anumite boli, cum ar fi diabetul.
Cum putem reduce colesterolul mărit:
Dieta sănătoasă: Consumați mai multe fructe, legume și cereale integrale. Limitează grăsimile saturate și trans, prezente în alimente precum carnea grasă, produsele de patiserie și unele alimente procesate. Înlocuiți-le cu grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din nuci, semințe, avocado și ulei de măsline.
Exerciții fizice: Practicați exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi, de majoritatea zilelor săptămânii. Acest lucru poate ajuta la creșterea colesterolului HDL („colesterolul bun”) și la reducerea LDL și trigliceridelor.
Mănâncă pește: Peștii grași, precum somonul sau macroul, conțin acizi grași omega-3 care ajută la reducerea colesterolului și inflamației în organism.
Renunțați la fumat: Acest obicei nesănătos poate reduce HDL și agrava efectele LDL, amplificând riscurile cardiovasculare.
Moderarea consumului de alcool: Dacă consumați alcool, faceți-o cu moderație. Asta înseamnă până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.
Mențineți o greutate sănătoasă: Pierderea în greutate, dacă este necesar, poate contribui la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Consultați-vă medicul: În anumite cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a ajuta la reducerea colesterolului.
La Centrul Medical NutriLife situat în București, sector 1 beneficiezi de îngrijire completă din punct de vedere: consultații, recoltare probe analize medicale, ecografie, EKG, măsurarea tensiunii arteriale. Fără sănătate nu poți avea nimic! Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 232 34 45. Ne găsești pe str. C-tin Dobrogeanu Gherea nr. 10-12, etaj 1 și 2, Sector 1, București.