Obezitatea se tratează. Ce soluții noi de tratament există?

Ana Maria Predilă
17 Min Read

Obezitatea este o boală, care trebuie tratată și discutată cu medicul. Așa cum nu ne tratăm singuri de hipertensiune sau alte boli, la fel nu ar trebui să ne tratăm singuri de obezitate. Obezitatea nu este doar o problemă de estetică, ci o problemă care afectează bunăstarea fizică și psiho-emoțională și o cauză importantă pentru apariția altor afecțiuni grave precum bolile de inimă, diabetul, cancerul. După doi ani de pandemie, ultimele statistici arată că persoanele supraponderale sau obeze au fost mai predispuse la forme grave ale bolii și chiar deces. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de persoane mor anual din cauza obezității. România ocupă locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Slăbitul nu este o opțiune în cazul unei persoane obeze, ci este o necesitate pentru menținerea sănătății și a stării de bine. Este  important ca persoanele cu obezitate să fie motivate și ajutate să-și schimbe rapid stilul de viață, pentru a ajunge la o greutate normală și să înlăture riscurile majore care-i pun în pericol. Ce duce la apariția obezității? Ce soluții de tratament există? De ce este esențial să mergem la medic?

Aflăm de la dr. Diana Timofticiuc, medic primar diabet și boli de nutriție, doctor în științe medicale, la Centrul Medical Mogoș Med. 

Media10: Tot mai multe persoane suferă de obezitate. Când este considerată o persoană obeză:

Dr. Diana Timofticiuc: Obezitatea este o afecțiune cronică, care se caracterizează prin creșterea țesutului adipos, atât la nivel subcutanat, cât și la nivel visceral.  Spre deosebire de grăsimea corporală subcutanată, de pe coapse, brațe, picioare, spate, abdomen, grăsimea viscerală este ascunsă vederii și se găsește profund în abdomen, înconjurând organele majore, cum ar fi inima și ficatul. Cel mai important parametru pe care îl folosim pentru a cuantifica obezitatea este indexul masei corporale, care reprezintă raportul între greutatea actuală și pătratul înălțimii. Se consideră că un pacient este obez atunci când acest index de masă corporală este mai mare sau egal cu 30 kg/m². Un alt parametru util în cuantificarea obezității este reprezentat de circumferința abdominală. La femei o circumferință mai mare sau egală cu 80 cm la femei, reprezintă obezitate, iar la bărbați o circumferință mai mare sau egală cu 94 cm.

De ce apare obezitatea

Media10: De ce apare obezitatea, care sunt cele mai frecvente cauze?

Dr. Diana Timofticiuc: În general, obezitatea este plurifactorială, implică factori genetici, pe de o parte, dar și factori non genetici sau factori de mediu precum: sedentarismul, somnul, neodihnitor sau insuficient (ceea ce poate duce la modificări hormonale care cresc senzația de foame și te face să poftești la anumite alimente bogate în calorii), regimul inconstant al meselor, ciugulelile nevinovate ce presupun un aport caloric mare, diferite medicamente (unele tratamente medicamentoase pot avea ca efect secundar o creștere a apetitului sau, pur și simplu, o creștere în greutate inexplicabilă). Uneori, obezitatea poate avea cauze medicale, cum ar fi unele afecțiuni din sfera endocrinologică, anumite stări fiziologice pubertatea, menopauza, sarcina (deoarece greutatea câștigată în timpul sarcinii poate fi greu de eliminat și poate duce în cele din urmă la obezitate). Însă în cele mai multe cazuri, obezitatea apare din cauza unui regim alimentar și a unui stil de viață nesănătos. Practic, organismul primește mai multe calorii decât consumă prin activitățile zilnice. Drept urmare, caloriile rămase sunt stocate sub formă de grăsimi și astfel, în timp, apare obezitatea. În ceea ce privește factorul genetic, trebuie știut că moștenirea genetică poate determina modul în care organismul stochează grăsimile, precum și modul în care aceste grăsimi sunt distribuite. Mai mult decât atât, și modul în care organismul transformă alimentele în calorii ori modul în care arde caloriile în timpul activităților fizice poate fi influențat de moștenirea genetică.

Legătura dintre obezitate și problemele endocrinologice

Media10: Multe persoane spun „m-am îngrășat pe bază de stres” sau „m-am îngrășat pentru că am probleme cu glanda”. În ce situații sunt valabile aceste cauze?

Dr. Diana Timofticiuc: Obezitatea este o alterare a raportului între ceea ce ingerăm și ceea ce utilizăm. Într-adevăr, unii pacienți afirmă că s-au îngrășat pentru că au probleme cu glanda. Obezitatea are, rareori ce-i drept, cauze medicale cum ar fi problemele endocrinologice precum hipotiroidismul (tiroidă subactivă), o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni importanți, care se asociază cu o scădere a ratei metabolismului, sindrom Cushing, afecțiuni ale hipotalamusului fie inflamatorii, fie date de tumori, se poate întâmpla să apară creștere în greutate. De asemenea, stresul este implicat în creșterea în greutate. Momente dificile ale vieții precum o despărțire, un divorț, un deces în familie pot genera comportamente dăunătoare precum mâncatul compulsiv, care poate cauza, în timp, obezitate. Adesea, persoanele depresive sau anxioase își găsesc confortul în mâncare, care de multe ori este mâncare nesănătoasă și hipercalorică, ajungând astfel să acumuleze kilograme în plus. Mai mult, dacă alimentația hipercalorică este asociată cu sedentarismul, atunci riscul de obezitate este și mai mare.

Kilogramele în plus, un pericol real pentru sănătate

Media10: Ce afecțiuni poate să declanșeze obezitatea?

 Dr. Diana Timofticiuc: Obezitatea crește riscul de diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, afectare cardiovasculară și neurologică, afectarea hepatică, de la apariția ficatului gras non alcoolic până la ciroza hepatică, hiperuricemie și guta, anumite cancere sunt incriminate ca apărând secundar obezității, în special cele din sfera ginecologică precum cancerul de sân,  cancerul de vezică urinară sau de prostată la bărbați și anumite cancere la nivel tubului digestiv precum cancer  de colon, de stomac sau de esofag. Totodată, obezitatea poate duce la apariția sindromul de apnee în somn. Sistemul osos și articulațiile pot avea, de asemenea, de suferit de pe urma obezității. Kilogramele în plus exercită presiune crescută pe sistemul osteoarticular, iar astfel pot apărea atât dureri, cât și o serie de afecțiuni osoase ș/sau articulare.

Tratamentul cu agonistul de receptori de GLP-1

Media10: Cum se tratează obezitatea?

Dr. Diana Timofticiuc: Obezitatea se tratează complex, pe trei linii. În primul rând, are loc optimizarea stilului de viață în care i se explică pacientului
principiile alimentare de bază: alimentație sănătoasă, somn odihnitor și exercițiu fizic, adaptat în funcție de patologia asociată. Aceasta ar fi prima linie de intervenție. Dacă prin aceste metode nu reușim să obținem o scădere ponderală optimă se trece la următoarea linie și aceea reprezintă tratamentul farmacologic. Există numeroase produse pe piață adresate acestei patologii, dar singurul care a primit aprobare în România pentru tratamentul obezității la persoanele cu vârstă mai mare de 12 ani și la adulți este agonistul de receptori de GLP-1, liraglutidul, cu administrare zilnică și titrare progresivă a dozei. Acesta acționează prin două mecanisme, odată la nivel central, inhibă senzația de foame și la nivel digestiv, întârzie evacuarea gastrică, menținând și dând senzația de sațietate. Cea de a treia linie este reprezentată de chirurgia bariatrică, atunci când nu reușim să obținem o scădere ponderală optimă (adică 5-10% din greutatea inițială, într-o perioadă de 3-6 luni)
prin celelalte două metode.

„Soluțiile minune” promise pe internet. Cât de periculoase sunt?

Media10: Există multe „soluții de tratament” care se găsesc la un click distanță, pe internet și sunt foarte mulți oameni care în situații disperate apelează la ele, fără să ceară sfatul medicului. Cât de greșit este?

Dr. Diana Timofticiuc: Este foarte greșit. Atunci când ne propunem să slăbim primul și cel mai important pas este să ne adresăm specialistului. Este esențială monitorizarea pacientului cu obezitate. Scăderea ponderală trebuie să se facă treptat, în funcție de analizele pe care le recomandă medicul specialist, nu se poate lua orice tratament de către oricine. Este important ca pacienții să se adreseze specialistului, să fie sprijiniți, îndrumați, consiliați.  Absolut toate recomandările medicale trebuie să se facă individualizat, abordarea fiind făcută strict pe fiecare persoană în parte.

Ce înseamnă să mâncăm sănătos

Media10: Alimentația nesănătoasă stă la baza celor mai multe cazuri de obezitate. Ce înseamnă să mâncăm sănătos?

Dr. Diana Timofticiuc: Stilul de viață sănătos presupune un orar regulat al meselor, micul dejun obligatoriu, hidratarea, cel puțin 3 mese principale pe zi, gustări doar dacă este prezentă senzația de foame sau dacă se practică un exercițiu fizic mai intens ce necesită suplimentarea dietei. Pacienții  trebuie să fie foarte atenți la macronutrienți (lipidele, proteinele și glucidele fac parte din categoria macronutrienți). În special trebuie să fie atenți la consumul de glucide (carbohidrații) care trebuie luate din cereale integrale, fructe și legume, nu din produsele procesate. Este de preferat să nu consumăm glucide cu index glicemic mare, concentrate și rafinate. Proteinele pe care le luăm din alimentație să fie în procent de 50% cu valoare biologică mare, adică de origine animală (carnea, laptele și ouăle) pentru că au în conținutul lor toți aminoacizii necesari bunei funcționări a organismului, iar 50% să fie de origine vegetală, în special din leguminoasele. Lipidele, doar 1/3 să fie de origine animală, iar sub un procent să fie acizi grași trans. Fast-food, produse de panificație, mese semi-preparate, chips-uri, margarină, toate acestea pot conține acizi grași trans, un tip de acizi grași nesaturați care sunt consumați des și asociați cu obezitatea, diabetul zaharat. Este important să nu se consume sare în exces, pentru că de obicei pacienții, pe lângă obezitate, au diferite grade de hipertensiune arterială.

Pericolul din sucurile carbogazoase


Media10: Cât de mult contribuie sucurile carbogazoase consumate în exces la acumularea kilogramelor în plus
?

Dr. Diana Timofticiuc: Sucurile carbogazoase determină creștere în greutate odată prin conținutul mare de zahăr, un pahar cu 100 ml de suc implică prezența 10-15 grame de zahăr, ceea ce presupun între 20 și 50 de kilocalorii per 100 ml, iar pe de altă parte, prin bulele de gaz pe care le conțin determină distensie gastrică care contribuie la senzația de foame.

Evită aceste alimente!

Media10: Care sunt alimentele pe care poate pacienții cu obezitate ar trebui să le excludă complet?

Dr. Diana Timofticiuc: Alimentele permise în tratarea obezității sunt cele sărace în calorii. Obezitatea este cauzată, în principiu, de consumul mai multor calorii decât organismul arde. Așadar, pentru a scăpa de kilogramele în plus, trebuie să limităm numărul caloriilor și să intensificăm ritmul de utilizare a lor. Le recomandăm să încerce pe cât posibil să evite alimentele concentrate, rafinate, acele alimente care au o densitate calorică mare, care implică carbohidrați procesați, alături de lipide precum: fast-food, produse de patiserie, foietaj, ciocolată, halva, adică toate aceste produse foarte concentrate, care implică un aport caloric excedentar.

Excesul de alimente, cea mai mare greșală

Media10: Care sunt cele mai greșite combinații alimentare pe care observați că le fac pacienții cu obezitate?

Dr. Diana Timofticiuc: Supraalimentarea este prima și cea mai mare greșeală. Este bine să încerce să împartă cantitatea de alimente pe care o mănâncă la o masă, în mai multe mese. E recomandat să mănânce porții mici și să aibă mese regulate, astfel încât să nu apară senzația de foame. Un truc important ar fi să nu meargă la cumpărături atunci când sunt flămânzi, pentru că nu facem altceva decât să umplem coșul cu ce ne pică în mână, de regulă tot ce este frumos ambalat și bogat în calorii. Un alt truc ar fi să avem pregătită o listă de cumpărături pentru cel puțin o săptămână alături de un plan pe mese sau zile privind alimentele ce urmează a fi folosite.

Tot ce mâncăm seara se depune

Media10: De ce nu este bine să mâncăm seara foarte târziu?

Dr. Diana Timofticiuc: Este binecunoscut faptul că metabolismul nostru spre seară este mult mai lent și automat tot ce mâncăm seara nu face
decât să se depună. Organismul nostru este astfel construit astfel încât să depună și să-și facă rezerve pentru „zile negre”, pentru  că așa suntem noi structurați genetic. Pentru că nu mai avem activitate seara, alimentele se vor depune sub formă de depozite grase la nivel hepatic și nu numai.

Grăsimea abdominală. Poți scăpa de ea cu ajutor medical

Media10: Grăsimea abdominală este proeminentă la pacienții cu obezitate. Cât de periculoasă este și cum se poate scăpa de ea?

Dr. Diana Timofticiuc: Obezitatea abdominală o cuantificăm prin măsurarea circumferinței abdominale, la femei înseamnă o circumferință abdominală mai mare sau egală cu 80 cm, iar la bărbați mai mare sau egală cu 94 cm. În acest sens, este foarte importantă optimizarea stilului de viață, dar sunt  anumite medicații
care se adresează exact obezității abdominale și aici aici vorbim despre agonistul de receptori de GLP-1, care așa cum spuneam și anterior, este singurul aprobat în România pentru tratarea obezității. Mai există și alți agoniști de receptori, dar care au primit aviz de utilizare doar la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și aici mă refer la semaglutidă. Tratamentul cu agoniști de receptor de GLP-1 nu este decontat de stat pentru pacienții cu obezitate, costurile pentru patru luni de tratament ajung undeva la 2.000 lei. Tratamentul minim este de 4 luni, dacă după aceste patru luni nu se obține o scădere ponderală optimă, se va întrerupe tratamentul și după caz, se poate recurge la chirurgia bariatrică.

„Cel mai important tratament pentru obezitate este regimul alimentar”

Media10: Pe piață, există tot felul de medicamente care reduc senzația de foame sau ceaiuri care pentru slăbit. Le recomandați pacienților astfel de produse?

Dr. Diana Timofticiuc: Cel mai important tratament pentru obezitate este regimul alimentar, nu există niciun tratament minune. Totul se face prin complianța și aderența pacientului. Stilul de viață este individualizat, se ține cont de obiceiurile alimentare, de bolile pe care le mai are pacientul, de latura socio-economică. În afară de acest tratament care este aprobat la nivelul tarii, nu recomand alte tratamente precum ceaiuri naturiste sau ce se mai găsește pe internet. Cel mai important lucru de reținut este să cereți sfatul specialistului ori de câte ori aveți întrebări și nu numai.

Share This Article
Leave a Comment