Oboseală, disconfort abdominal? Ficatul ar putea fi gras

Ficatul gras reprezintă acea boală prin care la nivelul celulelor hepatice se acumulează grăsimi, în special trigliceride, ceea ce duce la umflarea, la balonizarea celulelor hepatice.

De cele mai multe ori când mergem la un consul de rutină, o să observăm că medicul ne spune că ficatul este mare. Fie că îl observăm prin simpla palpare, fie la ecograf medicul ne spune că ficatul este mărit în volum.

„În general, este o afecțiune benignă, este o afecțiune ce nu are un ecou foarte mare asupra stării de sănătate, dar este un semnal de alarmă că lucrurile trebuie să fie modificate pentru că evoluția bolii ficatului gras poate să fie către o inflamație și apariția așa numitei steatohepatite. Este o formă de hepatită cum este spre exemplu cea virală sau cea alcoolică, dar care este cauzată de acumularea de grăsimi la nivelul ficatului și care în unele cazuri rare, dar există cazuri descrise, poate să evolueze și către o ciroză hepatică”, explică dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie.

De cele mai multe ori, ficatul gras nu prezintă simptome. Putem să simțim o senzație de disconfort abdominal, în special după ce mâncăm mai mult sau mâncăm mâncăruri mai grase.

„Poate să se caracterizeze prin prezența unei oboseli excesive, a unei lipse de energie, dar în marea majoritate a cazurilor prezența ficatului gras nu prezintă niciun fel de simptome. Nu există un tratament clar al bolii ficatului gras. Este foarte important să avem un regim alimentar sănătos și de asemenea este foarte important să reducem nivelul colesterolului și trigliceridelor, precum și al glicemiei, deci al zahărului din sânge”, spune dr. Cătălin Petrișor.

See Also

Ficatul gras poate să existe ca o entitate, ca o boală izolată, cauzată de prezența unui nivel mare de grăsimi în sânge și zahăr în sânge, dar un ficat gras poate să apară și în unele afecțiuni hepatice, de exemplu în hepatita virală cu virus C sau în momentul în care discutăm despre un pacient ce consumă alcool în cantități mari. De aceea este foarte important să stabilim care este cauza ficatului gras.

„Având în vedere faptul că boala ficatului gras nu are o simptomatologie clară, este foarte bine să te prezinți la medic regulat pentru a efectua un set de analize și a vedea dacă există vreo problemă cu ficatul, vreo afectare, vreo modificare a analizelor ce investighează funcția și starea ficatului și de asemenea, pentru a vedea dacă apar modificări la nivelul colesterolului, trigliceridelor sau glicemiei. Este foarte bine ca boala ficatului gras să fie tratată încă din fazele inițiale, până să se instaleze inflamația la nivelul ficatului sau de ce nu și a fibrozei în momentul în care deja modificările nu mai sunt reversibile, ci s-au instalat și sunt definitive, precum ciroza hepatică”, susține dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
1
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top