Toamna, pe măsură ce zilele devin mai scurte și expunerea la soare se diminuează, organismul nostru are tendința de a produce mai puțină vitamina D. Acesta este un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor, dar și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Pentru copii, asigurarea unui nivel adecvat de vitamina D este crucială pentru o dezvoltare armonioasă și pentru protecția împotriva infecțiilor.
Vitamina D joacă un rol esențial în absorbția calciului din intestine, contribuind la dezvoltarea oaselor și a dinților. Pe lângă acestea, cercetările recente au subliniat importanța vitaminei D în reglarea și susținerea sistemului imunitar, ajutând la combaterea virusurilor și bacteriilor.
„Vitamina D este esențială pentru sănătatea și imunitatea copilului, mai ales în sezonul rece. Dacă suspectezi un deficit, este vital să discuți cu medicul și să iei măsurile adecvate pentru a asigura sănătatea optimă a micuțului tău”, explică dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, medic primar medicină de laborator la Clinica Priority Medical din Craiova.
Semne că micuțului tău i-ar putea lipsi vitamina D
- Imunitate scăzută: Dacă observi că micuțul tău se îmbolnăvește frecvent, acesta ar putea fi un semn al unui deficit de vitamina D.
- Oboseală și letargie: Lipsa de energie și oboseala pot fi, de asemenea, indicii ale nivelurilor scăzute de vitamina D.
- Durere sau slăbiciune musculară: Aceste simptome, în special dacă sunt persistente, ar putea sugera un deficit.
- Fracturi sau oase fragile: Vitamina D este crucială pentru sănătatea oaselor. Dacă copilul tău are frecvent fracturi sau are oase fragile, acesta ar putea fi un semn al unei deficiențe.
- Stare de spirit fluctuantă: Deficitul de vitamina D a fost legat de modificări ale dispoziției, inclusiv de simptome depresive.
Cum să îi administrezi copilului vitamina D? Ce tip de analiză este necesar?
Înainte de a lua orice decizie legată de administrarea unui supliment de vitamina D, este esențial să consulți un medic specialist în endocrinopediatrie, pediatru sau medic de familie. Acețtia pot recomanda un test de sânge pentru a determina nivelul actual de vitamina D al copilului. Dacă decideți împreună cu medicul că un supliment este necesar, acesta va putea să recomande doza adecvată.
„Cel mai obișnuit test solicitat pentru măsurarea nivelului de vitamina D este 25-hidroxi vitamina D (25(OH)D). Acesta este un test de sânge care măsoară cantitatea totală de vitamina D din organism, incluzând vitamina D provenită atât din alimente, cât și din expunerea la soare. La Clinica Priority Medical efectuăm astfel de analize în cadrul laboratorului de analize medical dotat cu aparatură modernă. Dacă testele indică un nivel scăzut de vitamina D, se recomanda suplimente pentru a crește nivelul acesteia”, declară dr. Alexandra Buzatu-Lang.
Totodată, trebuie știut că alimentația potrivită ajută la creșterea nivelului de vitamina D, în organismul. Dr.Alexandra Buzatu-Lang ne ajută cu o listă de alimente care pot ajuta la creșterea nivelului de vitamina D în organismul copiilor:
- Pește gras: Somonul, macroul, sardinele și heringul sunt surse excelente de vitamina D.
- Ulei de ficat de cod: Este unul dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D și a fost folosit de decenii ca supliment alimentar.
- Gălbenușul de ou: Ouăle sunt o sursă bună de vitamina D, mai ales gălbenușul.
- Ciuperci: Anumite tipuri de ciuperci, în special cele cultivate la lumina ultravioletă, pot conține vitamina D. Totuși, ciupercile conțin o formă de vitamina D numită D2, în timp ce peștele și produsele animale conțin vitamina D3.
- Alimente fortificate: Mulți producători adaugă vitamina D în alimente cum ar fi laptele (de vacă, de migdale, de soia), sucurile de portocale, cerealele și iaurturile. Verificați eticheta pentru a vedea dacă un aliment a fost fortificat cu vitamina D.
- Carne de vită: Ficatul de vită conține cantități mici de vitamina D.
- Produse lactate grase: Unii brânzeturi, smântâna și untul pot conține vitamina D, dar în cantități mai mici.