Grăsimea din sânge. Cât de periculoasă este și cum o reducem?

Dislipidemia reprezintă un dezechilibru al nivelului de lipide (grăsimi) din sânge, ce include niveluri crescute de colesterol total, colesterol LDL („colesterol rău”), trigliceride sau niveluri scăzute de colesterol HDL („colesterol bun”). Aceasta este una dintre principalele cauze ale bolilor de inimă și ale accidentelor vasculare cerebrale, de aceea este esențial să înțelegem ce este dislipidemia, de ce apare și ce putem face pentru a ne proteja sănătatea.

De ce apare dislipidemia?

Există numeroși factori care pot contribui la dezvoltarea dislipidemiei:

  • Factori genetici: Anumiți oameni sunt predispuși genetic să aibă niveluri crescute de grăsimi din sânge.
  • Alimentația: Consumul excesiv de grăsimi saturate și trans, alimente procesate și zahăr poate crește nivelurile de lipide din sânge.
  • Lipsa activității fizice: Sedentarismul contribuie la creșterea colesterolului rău și la scăderea colesterolului bun.
  • Fumatul: Substanțele chimice din tutun pot afecta echilibrul lipidelor.
  • Greutatea excesivă: Supraponderabilitatea și obezitatea pot crește nivelul de trigliceride și scădea nivelul de HDL.
  • Afecțiuni asociate: Diabetul și alte afecțiuni pot afecta, de asemenea, nivelurile de lipide din sânge.

De ce este atât de periculoasă grăsimea din sânge?

„Dislipidemia este adesea asimptomatică, ceea ce înseamnă că mulți oameni nu știu că au această afecțiune până când nu este prea târziu. Diagnosticul se face în general prin intermediul unui test de sânge numit profil lipidic. Majoritatea pacienților nu-i acordă importanța cuvenită pentru că nu au simptome, nu doare, nu dă amețeli sau oboseală. Dacă apar aceste simptome, înseamnă că suntem deja într-un stadiu mai avansat. Procesul de ateroscleroză este avansat și apare suferința organelor respective. Intensificarea procesului de ateroscleroză înseamnă că vasele, în timp, se îngustează. Prin îngustarea lor, apare suferința organelor care sunt irigate de aceste vase. Mai târziu, se poate complica cu afecțiunile de temut, ceea ce îi și sperie pe pacienți: accidentul vascular, infarctul miocardic, arteriopatia periferică. Arteriopatia periferică poate duce la amputația membrelor inferioare și se poate manifesta chiar și la nivelul organelor intestinale. Astfel, pacientul poate ajunge să facă infarct enteromezenteric, care este la fel de mortal ca și un infarct la nivelul inimii”, spune dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog la Centrul Medical Cardio Help.  

Tratament și prevenție

Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială, inclusiv o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate. Măsurile de control al greutății și evitarea obezității sunt cruciale pentru prevenirea și gestionarea dislipidemiei.

„Întotdeauna trebuie să începem cu o schimbare a stilului de viață. Să încercăm să mâncăm mai sănătos și să facem mișcare 30-40 de minute măcar trei-patru zile pe săptămână. De asemenea, să consumăm alcool cu moderație și să încercăm să ieșim un pic din stresul cotidian pentru că și el este implicat în apariția bolilor cardiovasculare. Apoi, dacă toate aceste măsuri nu dau rezultate sau dacă pacientul se încadrează în acel risc cardiovascular, se inițiază tratament cu statine. Sunt diverse medicamente care pot fi administrate și medicul poate să-i recomande pacientului un tratament personalizat.

Dislipidemia este o afecțiune gravă, dar cu un management adecvat și schimbări pozitive în stilul de viață, riscul de complicații poate fi semnificativ redus. Este important să vă faceți analizele de sânge regulat și să discutați cu medicul dumneavoastră despre modul cel mai bun de a vă gestiona nivelurile de lipide pentru a vă proteja sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog, oferă consultații, investigații, diagnostic, tratament – CARDIOLOGIE, la Centrul Medical Cardio Help din Craiova.

📞𝐓𝐞𝐥: 𝟎𝟐𝟓𝟏 𝟕𝟎𝟖 𝟔𝟐𝟔

📥𝐀𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚̆: 𝐶𝑟𝑎𝑖𝑜𝑣𝑎, 𝑠𝑡𝑟. 𝐶𝑎𝑙𝑒𝑎 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖, 𝑛𝑟. 58, 𝑏𝑙. 𝐷2, 𝑠𝑐. 4
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Colesterolul mărit ne îmbolnăvește organismul. Cum îl putem reduce?

Next Post

PaxiSoft – soluții software personalizate

Related Posts
Verified by MonsterInsights