Craiova – Smart City

Municipiul Craiova își consolidează statutul de oraș inteligent, printr-o utilizare eficientă a tehnologiei și a mijloacelor de comunicare moderne, în beneficiul comunității. Primăria Craiova a avansat în direcția „Smart City“ în domenii legate de gestionarea traficului și a parcărilor, servicii sociale, siguranța cetățenilor, plata taxelor și a impozitelor locale sau în ceea ce privește mediul de afaceri.

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Astfel, au fost dezvoltate soluții inteligente, care au ca fundament toate cele 6 axe verticale ale conceptului „Smart“: Smart Governance, Smart Living, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment și Smart People.

Smart Governance: servicii online pentru cetățeni

Proiectele dezvoltate de administrația PSD în domeniul digitalizării Craiovei au făcut ca multe dintre serviciile de care au nevoie cetățenii în mod curent să poată fi accesate ușor, de oriunde, de pe orice dispozitiv și în condiții de siguranță, prin intermediul rubricii speciale de pe site-ul Primăriei.

În acest mod, craiovenii pot face programări online pentru depunerea de documente la Primăria Craiova, la Direcția de Impozite și Taxe, la Serviciul de Evidență a Persoanelor, precum și pentru oficierea căsătoriilor sau pentru transcrierea certificatelor de stare civilă.

De asemenea, tot online, cetățenii au posibilitatea de a achita taxele și impozitele, de a consulta certificatele de urbanism și autorizațiile de construire și de a-și urmări cererile depuse. În plus, ei pot primi pe telefonul mobil alerte la emiterea actelor solicitate sau notificări cu ocazia diverselor lucrări și intervenții care au loc în oraș.

În curs de realizare se află un sistem informatic care va grupa cele mai multe dintre serviciile disponibile online și va extinde gama acestora și la alte documente oficiale, a căror emitere intră în responsabilitatea autorităților locale.

Smart Living: un plus de confort și siguranță

Modernizarea transportului în comun este una dintre modalitățile prin care se este transpusă în practică axa Smart Living. În acest sens, au fost achiziționate 38 de autobuze noi, care dispun de sisteme de supraveghere video în interior și în exterior, echipament Wi-Fi, dar și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În privința siguranței cetățenilor, se află în curs de realizare un sistem care va fi gestionat de Poliția Locală și care va integra câteva sute de camere video, amplasate în zone publice aglomerate și cu grad ridicat de risc. Bazat pe  folosirea inteligenței artificiale și a unor echipamente performante, el va permite identificarea unor incidente care pot merge de la avarii la contravenții și infracțiuni, dar și alertarea rapidă a factorilor responsabili.

Tot în cadrul acestei axe, va fi dezvoltată rețeaua Wi-Fi în Centrul Istoric al Craiovei, prin implementarea programului WIFI4EU, asigurându-se tuturor trecătorilor posibilitatea de a se conecta gratuit la internet.

Smart Mobility: Trafic îmbunătățit

Pași semnificativi au fost parcurși deja de administrația PSD în sensul unei mai bune gestionări a circulației autovehiculelor, prin implementarea sistemului de fluidizare a traficului pe o serie de mari artere, precum bulevardele Nicolae Titulescu, Calea București, Calea Severinului.

O altă reușită în domeniu o reprezintă lansarea aplicației Craiova Transport, care le oferă călătorilor informații privind traseele de transport public, timpul de sosire în stație, precum și posibilitatea de a procura bilete ori abonamente cu ajutorul telefonului mobil.

Tot la acest capitol, sistemul de stații pentru încărcarea vehiculelor electrice, disponibil deocamdată în parcarea subterană din zona centrală, va fi extins cu 9 noi componente, care vor fi amplasate pe Calea București, bulevardul Decebal și strada A. I. Cuza. De asemenea, treceri pentru pietoni inteligente precum cele testate în zona complexului comercial Bacriz și pe Calea Severinului vor fi amenajate în mai multe cartiere ale orașului, acolo unde riscul producerii accidentelor este ridicat.  

Smart Economy: servicii mai eficiente

Principalele artere rutiere din Craiova beneficiază deja de sisteme de iluminare cu tehnologie LED. Până în prezent, au fost montate peste 3.600 de astfel de corpuri de iluminat, iar rețeaua va fi extinsă cu alte 2.411 până în anul 2025.

În ceea ce privește gestionarea serviciilor de utilitate publică, SC Salubritate Craiova SRL a implementat deja sistemul de monitorizare prin GPS a autovehiculelor, având astfel posibilitatea de a verifica atât respectarea graficului de colectare a deșeurilor, cât și activitatea de deszăpezire, în timpul sezonului rece.

La rândul ei, Compania de Apă Oltenia va achiziționa contoare pentru consumul de apă rece, care vor fi echipate cu module integrate pentru transmitere la distanță, făcând ușoară citirea lor și stocarea datelor.

Smart People: Informatizare în educație

Mai multe unități de învățământ din municipiul Craiova au implementat soluția modernă a digitalizării, mergând de la echipamente precum table și tablete electronice, achiziționate din fonduri de la bugetul local, până la informatizarea cataloagelor și a conținutului didactic.

Smart Environment: Grijă pentru mediu

Zona Metropolitană Craiova are aprobat un plan de acțiune pentru energie durabilă, document de programare și planificare al cărui obiectivul general este reducerea consumului final de energie din surse convenționale și a emisiilor de dioxid de carbon.

Măsurarea calității aerului se realizează, în prezent, cu ajutorul a 5 stații de monitorizare, gestionate de Agenția de Mediu, care oferă informații asupra nivelului de poluare din oraș și din zona limitrofă.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cosmin Vasile, candidat PSD, la CJ Dolj. Strategia de dezvoltare pentru sistemul medical doljean. Viziune și soluții

Next Post

Ionuț Andrei, medic rezident oncolog, vicepreședinte TSD DOLJ: „Prin implicare putem schimba în bine sistemul medical”

Related Posts
Verified by MonsterInsights