Pacientul cu diabet în vacanță la „all inclusiv”. Ce mănânc și cum controlez glicemia

Pacienții cu diabet se pot bucura pe deplin de concediu, dacă au grijă să respecte câteva reguli de bază. Măsurile de precauție luate înainte de plecare și cunoașterea măsurilor de urgență în situații speciale ajută pacienții să aibă o vacanță fără impedimente. Ce alimente consumăm în vacanță? Cum echilibrăm dieta? Ce trebuie să știm dacă consumăm alcool? Cum ne ținem sub control glicemia?

Ne spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Ce facem în perioada verii cu diabetul și cum reușim să gestionăm situația astfel încât să nu avem probleme?

Dr. Iuliana Petrișor: Dacă plecăm în vacanță cu trenul, cu mașina, cu avionul, trebuie să avem la noi un aparat de monitorizare a glicemiei, adică un glucometru. Trebuie să ne luăm medicamentele pe timpul vacanței, la fel cum o facem în restul anului. Pacienții cu tratament insulină, trebuie să își ia la ei penurile de insulină și acele într-o geantă termostabilă pentru că insulină trebuie să se păstrează la rece. Nu avem voie să punem medicamentele, insulina în bagajul de cală ,pentru că acolo sunt temperaturi foarte, foarte mici și se degradează. Este bine ca în bagajul de mână să  avem un act de la medicul curant, medicul diabetolog, cu ce tratament urmăm, fie ca avem medicamente antidiabetice orale sau insulină. Să nu uităm să ținem regim, să ne păstrăm stilul de viață sănătos și pe timpul vacanței. Foarte periculoase sunt aceste vacanțe all inclusive. Acolo pacienții își dau doctoratul, pentru că sunt ispitiți de tot felul de mâncăruri și știm foarte bine că la aceste vacanțe all inclusive sunt și băuturi de toate felurile, cocktailuri alcoolice și fructe, prăjituri, dulciuri. Trebuie să încercăm și în aceste vacanțe să ne ponderăm, să mâncăm sănătos și dacă mâncăm mai mult la o masă să facem exercițiu fizic: plimbări, înot, alergări ușoare, să ne monitorizăm glicemia.

„Un pahar mare de fresh sau de smoothie de fructe este considerat o masă”

Media10: Așa cum spuneați, la all inclusive se găsesc alimente de tot felul. Dacă ar fi să alegem ceva pentru mic dejun, prânz și cină, pentru pacienții cu diabet, ce ați recomanda?

Dr. Iuliana Petrișor: La micul dejun putem să mâncăm fructe pentru că au carbohidrați, au oligoelemente, vitamine, ne dau energie. O altă variantă ar fi cerealele integrale cu un iaurt, un chefir, un sana ușor degresat sau putem să mâncăm un fel de proteină, fie un ou, fiert sau pe plită, fie o omletă cu multe legume. Să nu uităm de salate, de legume: roșii, castraveți, ardei gras sau putem să bem un fresh de fructe, un fresh de portocale și cu o cafea, fără zahăr. Un pahar mare de fresh sau de smoothie de fructe este considerat o masă.

„Fructele nu se consumă după cină, în niciun caz’’

Să nu uităm să ne hidratăm. Să bem apă, ceai fără zahăr. La prânz, este recomandat un fel de proteină cu salată sau o supă, o supă cremă, o ciorbă și dacă vrem să mâncăm un dulce să încercăm până la ora 12, dar cu măsură. Seara este foarte bine să mâncăm pește. Sigur unde mergem la mare găsim pește, fructe de mare cu salată, cu legume. Să încercăm să evităm seara carbohidrații, să evităm seara dulciurile, prăjiturile, cocktailurile. De asemenea, trebuie să evităm fructele, fructele nu se consumă după cină, în niciun caz. Să consumăm pește pe grătar cu multe legume.

Media10: Cât de important este ca pacienții să evite căldura? Ce se întâmplă cu pacientul cu diabet, cu organismul lui, dacă stă mult timp la soare?

Dr. Iuliana Petrișor: În primul rând, se poate deshidrata și asta nu numai din cauza diabetului, ci și hipertensiunii. Știm foarte bine că pacientul cu diabet nu are doar cu diabet, ci poate să aibă fie o tensiune mai mare, fie dislipidemie, fie obezitate abdominală și prezintă transpirații în partea de sus a corpului. Dacă are și tratament de scădere a tensiunii din cauza căldurii poate să îi scadă tensiunea brusc și să aibă și mai multe transpirații, deci deshidratarea este foarte periculoasă și trebuie să se hidrateze, să își monitorizeze atât glicemia, cât și tensiunea.

Grăsimea din zona abdominală „sufocă’’ pancreasul și ficatul

Media10: Vara, pacienții cu diabet se confruntă și cu transpirații excesive. Mulți dintre ei poate se sperie, sună la medic. Ce trebuie să știe din acest punct de vedere?

Dr. Iuliana Petrișor: În primul rând, să avem o glicemie normală. Normală înseamnă că dimineața pe nemâncate, după cel puțin opt ore de post alimentar, adică pauză alimentară, să fie până în 100, maxim 120. În timpul zilei, după o masă copioasă, la două ore sau după masa principala să fie 130, maxim 150, deci să ținem un nivel glicemic normal. Să ne monitorizăm hemoglobina glicozilată la trei luni, maxim șase luni și să încercăm să fie între 6,5 și 7 pentru că arată media tuturor glicemiilor, și de zi, și de noapte. Să încercăm să menținem o tensiune arterială de 120 cu 60, 130 cu 70 mm coloană de mercur, să avem un puls bun, să avem o stare generală bună și să încercăm să ne hidratăm corespunzător. Să nu uităm de mișcare și putem chiar să slăbim în vacanță pentru că, făcând sport, făcând înot, făcând multe plimbări pe malul marii, dimineața putem să dăm jos din kilogramele acumulate și, mai ales, din circumferința abdominală pe care ar trebui să încercăm să o scădem pentru că ne „sufocă’’ pancreasul și ficatul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

„Otita de piscină” poate duce la complicații grave. Ce trebuie să știi

Next Post

De ce vara avem mai des dureri de cap? Dr. Maria Iancu, medic neurolog

Related Posts
Verified by MonsterInsights