Otita externă este o afecțiune întâlnită cel mai mult în timpul verii, fiind determinată de bacterii care se formează și se înmulțesc din cauza mediului umed din ureche. De multe ori, pacienții nu se prezintă la medic imediat cum apare durerea, încercând să se trateze de acasă prin diverse metode și tratamente naturiste sau luate la întâmplare de la farmacie. O cauză a apariției otitei externe poate fi determinată de curățarea necorespunzătoare cu bețișoarele de urechi, creându-se astfel leziuni ce pot favoriza apariția otitelor. Dr. Monica Stănculescu, medic specialist ORL, Centrul Medical Prima Clinic vorbește despre cauzele și complicațiile otitelor externe și despre riscurile otitei netratate corect.
Media10: În sezonul cald sunt frecvent întâlnite otitele externe, așa numitele otite ale înotătorilor. Cum se manifestă acestea?
Dr. Monica Stănculescu: Inițial apare durerea, o durere discontinuă. Pacientul nu este chiar alarmat, nu vine la medic din prima. Ulterior, durerile sunt foarte puternice, în special noaptea, iar pacientul nu mai aude cum trebuie. Pot fi atât de violente încât să simți durerea și la atingerea pavilionului urechii. Ar mai fi otita medie, întâlnită mai frecvent în perioadele în care apar și virozele. De asemenea, rinitele alergice lăsate netratate, pot să ducă la otită.
Media10: Există anumite cauze care să determine apariția otitelor? Care ar fi acestea?
Dr. Monica Stănculescu: Cauzele sunt multiple, dar în principal vorbim de leziunile de grataj pe peretele conductului, adică pacienții își bagă bețișoare în ureche crezând că astfel scot apa sau se curăță mai bine. Orice leziune, cât de mică, creează o poartă de intrare pentru microbi și atunci poate să apară otita. Apa, care stă mai mult timp în ureche provoacă otita, nu neapărat apa care este murdară, ci faptul că stă mai mult timp în conduct și pur și simplu macerează tegumentul, creează poarta de intrare și automat apare otita. Recomand pacienților să își curețe urechile cu prosopul. După ce a intrat apa în ureche, fie la duș, fie în piscină, trebuie utilizat prosopul și ștearsă ușor urechea, uscat cu feonul dacă sunt acasă sau au posibilitatea, dar în niciun caz nu se introduce bețișorul în ureche.
Pacienții care suferă de diabet pot avea complicații
Media10: La apariția otitei pot contribui mai mulți factori de risc care să sporească simptomatologia și efectul acestora asupra pacientului?
Dr. Monica Stănculescu: În special pacienții diabetici pot avea complicații. Pot apărea micozele, care se tratează destul de greu la un pacient dezechilibrat. Micoza este o ciupercă apărută la nivelul conductului auditiv pentru că majoritatea sunt predispuși să facă aceste ciuperci. Mediul umed și faptul că transpirăm foarte mult în timpul verii, iar urechea este mai umedă decât de obicei, favorizează dezvoltarea ciupercii „ca după ploaie’’.
Media10: Ce simptome prezintă pacientul când vine la cabinet?
Dr. Monica Stănculescu: Majoritatea pacienților vin mai târziu decât ar trebui la consult, când deja conductul auditiv este foarte inflamat. Cu greu reușim să vedem urechea. Durerea este foarte puternică și apare și o secreție la nivelul conductului, în plus că auzul este mult diminuat față de urechea sănătoasă.
„Nu se recomandă să se pună picături în ureche”
Media10: Care sunt complicațiile ce pot apărea dacă otita externă nu este tratată din timp sau dacă este tratată necorespunzător de acasă?
Dr. Monica Stănculescu: În cazul în care pacientul nu are posibilitatea să ajungă imediat la medic, poate să administreze un tratament antiinflamator. Nu se recomandă să se pună picături în ureche pentru că nu știm exact ce este acolo. Este mai bine să administreze un tratament antiinflamator, antialgic cât să suporte durerea până reușește să ajungă la medic. De obicei, pacienții, ori pentru că sunt la serviciu și sunt foarte ocupați, ori pentru că sunt mai în vârstă și nu mai vor să se deplaseze până la medic, fac și astfel de lucruri, dar, până la urmă, tot în cabinetul medical ajung. Dacă nu acționăm corect la timp se poate ajunge la perforație de timpan sau la o infecție foarte puternică care să afecteze și regiunile din jurul urechii. De obicei, foarte greu se ajunge la așa ceva pentru că pacientul nu poate să stea acasă cu asemenea dureri și se prezintă la medic. Otita externă este extrem de dureroasă.
Media10: Cum tratăm otita?
Dr. Monica Stănculescu: Tratamentul începe în momentul în care pacientul se prezintă la medic, se efectuează o anamneză, ne uitam în ureche cu otoscopul și punem un diagnostic de certitudine. În afara tratamentului antiinflamator, antialgic, se aplică o compresă sterilă, o meșă sterilă, care se introduce în conduct, peste care punem rivanol, de obicei, pentru a împiedica să se strângă, să se inflameze și mai mult conductul. Meșa aceasta se ține în funcție de gravitatea cazului, de obicei 24 de ore. Trebuie să fie în permanență umezită. De obicei, această meșă și tratamentul antiinflamator rezolvă problema, dar de foarte multe ori este nevoie și de tratament antibiotic atunci când infecția este mai puternică. Într-adevăr, există riscul să se dezvolte mai mult ciuperca pe tratamentul antibiotic pentru că îi place și se înmulțește, dar rezolvăm mai întâi infecția și după aceea rezolvăm și ciuperca. Pacientul trebuie să se prezinte destul de des la medicul ORL, trebuie curățată urechea până când observăm că este vindecată.
Media10: Cum se manifestă otitele la copii? Sunt forme mai ușoare decât la adulți, se pot trata mai repede?
„Nu trebuie să spălăm excesiv urechea pentru că cerumenul pe care îl avem pe conductul auditiv protejează urechea de factorii externi”
Dr. Monica Stănculescu: La copii, nu pot să zic că sunt forme mai grave. Nu avem o delimitare, să spunem. Otita externă este otită și la adult, și la copil, se manifestă la fel, cu dureri foarte mari, este posibil să se facă și febră, scăderea auzului clar. Medicamentele la copii sunt administrate numai de medic, niciodată nu luam după ureche.
Media10: Cum putem preveni apariția sau reapariția otitei externe în sezonul cald?
Dr. Monica Stănculescu: În primul rând, încercăm să evităm pătrunderea în ureche a șamponului, chiar la duș; nu trebuie să spălăm excesiv urechea pentru că cerumenul pe care îl avem pe conductul auditiv protejează urechea de factorii externi și atâta timp cât noi folosim bețișoare excesiv sau băgăm degetul, agrafe, ace de siguranță, că sunt foarte mulți pacienți care fac și asta, atunci provocăm niște leziuni care pot să ducă la otită. Este important ca după ce mergem la piscină, la mare nu lăsăm apa în ureche.