Durerea de cap este cea mai frecventă afecțiune pentru care pacienții se prezintă în cabinetul medicului neurolog. Durerea de cap poate ascunde mai multe cauze și poate fi un semnal de alarmă pentru o afecțiune mult mai gravă. Numai medicul specialist este cel care poate pune diagnosticul corect și oferi tratamentul cel mai eficient pentru pacienții săi. De ce apare durerea de cap și ce soluții de tratament există? Aflăm de la dr. Maria Iancu, medic specialist neurolog, la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: De ce apare durerea de cap?
Dr. Maria Iancu: În primul rând, trebuie să subliniem faptul că nu creierul este cel care doare, ci organele, învelișul creierului: vasele de sânge, arterele de la nivelul parenchimului cerebral, ochii, pielea, mușchii de la nivelul feței, mușchi din regiunea cervicală. Acestea au receptori și în anumite situații când se activează, poate să apară durerea de cap.
„Migrena este un diagnostic pus de medic, iar cefaleea este un simptom pe care îl acuză pacientul’’
Media10: Pacienții aud doi termeni atunci când vine vorba de durerea de cap: cefalee și migrenă. Ce înseamnă ei și care este diferența dintre cele două?
Dr. Maria Iancu: Migrena este un diagnostic pus de medic, iar cefaleea este un simptom pe care îl acuză pacientul. Migrena apare pe jumătate de față, de cele mai multe ori poate să apară și în regiunea ochiului, este o durere paroxistică, adică apare în episoade, poate fi însoțită de greață, de vărsături. Poate în acea perioadă pacientul este apatic, nu se simte tocmai bine. Poate să dureze de la câteva ore, până la maxim 72 de ore. Femeile, din păcate, sunt mai predispuse, apare în adolescență, de cele mai multe ori, însă poate să apară și în copilărie sau la adultul tânăr.
VIDEO
Media10: Ce afecțiuni poate să ascundă durerea de cap? Putem să trecem peste aceste episoade de durere, dar ele, la un moment dat, pot să ascundă anumite afecțiuni grave și e bine să știm.
Dr. Maria Iancu: În neurologie, împărțim cefaleea în două cauze, respectiv primară și secundară. Cefaleea primară este cefaleea care nu ne ascunde o leziune cerebrală, este determinată de factori cotidieni de stres, de lipsa somnului, de surmenajul fizic și psihic, excesul de diverse alimente, de alcool, cafeină, dar poate ascunde și cauze grave, cum ar fi accidentul vascular, o tumoră cerebrală, malformații, diverse infecții sau inflamații la nivelul creierului, cum ar fi meningite sau encefalite, dar ele vin, de cele mai multe ori, însoțite de alt simptom și pe noi ne orientează în diagnostic spre aceste cauze.
Media10: Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de cap?
Dr. Maria Iancu: De cele mai multe ori, nu trebuie să ne îngrijoreze, dar atunci când o durere de cap apare brusc, este de intensitate mare, este însoțită de anumite semne neurologice precum scăderea forței într-un membru sau în ambele membre, când este însoțită de probleme de vorbire, probleme de înțelegere, atunci când este atipică, când vine cu greață și o vărsătură în jet, pacientul devine somnolent, ușor atipic, uneori chiar confuz. Atunci pune o problemă de gravitate destul de mare.
Media10: Cât de important este să ne prezentăm la medic dacă durerile de cap persistă?
Dr. Maria Iancu: Este foarte important să ne prezentăm la medic pentru durerile de cap persistente pentru că pot ascunde, cum am spus mai devreme, o cauză gravă sau, din contră, poate să fie o cauză minoră, dar tratată greșit de către pacient.
„Este foarte important ca pacienții cu durere de cap să facă și o vizită la medicul oftalmolog’’
Media10: Care este legătura dintre durerile de cap și afecțiunile oculare? Frecvent putem să auzim această sintagma: „poate vine de la ochi”.
Dr. Maria Iancu: Foarte frecvent și sunt foarte multe afecțiuni oculare care dau cefalee. Atât la nivelul localizat, la nivelul ochiului, cât și difuze, în tot capul. Afecțiuni netratate, în general, de la miopie, la astigmatism, la strabism. Atâta timp cât nu sunt corectate, solicită ochiul foarte mult, iar durerea de cap apare după o lectură prelungită, după ce stăm în fața calculatorului mai mult timp sau oricare ecran luminos. O cefalee mare, de intensitate mare însoțită de un ochi roșu, dur, cu o scădere a acuității vizuale, poate să ne ducă cu gândul la un atac de glaucom, de aceea este foarte important ca pacienții cu durere de cap să facă și o vizită la medicul oftalmolog.
Media10: O altă legătură care se face este cea între durerile de cap și dereglările hormonale. Este un mit sau poate să existe o legătură între cele două?
Dr. Maria Iancu: Există o legătură și una extrem de strânsă. Avem denumirea chiar de cefalee hormonală. Este strâns legată de nivelul hormonilor din organism, atât estrogen, cât și progesteron. Știm despre estrogen că este hormonul care controlează substanțe secretate de creier care, la rândul lor, reglează sensibilitatea pentru durere. Automat, când nivelul lor scade, crește vulnerabilitatea pentru durere. De aceea, auzim frecvent cefaleea menstruală sau premenstruala. În timpul menstruației acest hormon scade și aceasta ar fi explicația logică pentru cefaleea din timpul menstruației.
Cum scăpăm de durerile de cap
Media10: Cum tratăm corect durerile de cap și cât de important este să mergem pe această cale de a trata corect, de a respecta sfatul specialistului?
Dr. Maria Iancu: Trebuie să stabilim, în primul rând, etiologia durerii de cap. Să găsim o cauză atunci când există și, de preferat, să o eliminăm. Multe dureri de cap nu se tratează cu medicamente, cum sunt durerile de cap amintite mai devreme, cele cauzate de stres, oboseala, munca în exces. Acolo este nevoie doar de o schimbare în stilul pacientului de viață. O hidratare corespunzătoare, un somn odihnitor, tehnici de relaxare: meditație, yoga. Sunt și dureri de cap care necesită tratament medicamentos și acolo diferă foarte mult tipul durerii de cap și momentul.
Tratament acut, ce facem când ne doare capul, fix în momentul acela și aici putem să folosim clasele de medicamente cunoscute de toată lumea și de toți pacienții: antialgice, antiinflamatoare, precum veșnicul paracetamol și aspirina, până la anumite clase de medicamente pe care le recomandăm doar noi, medicii: triptani sau antiepileptice. De obicei, le folosim la migrena încăpățânată, migrena care nu trece de la cealaltă clasă de medicamente și tratamentul profilactic cu care încercăm să ținem durerea la distanță cât mai mult timp. Aici ne sunt de ajutor antidepresivele, betablocantele selective și alte epileptice. Dacă ne lovim de cazuri în care durerea chiar nu cedează la niciun fel de medicament, atunci putem să apelăm la intervenții neurochirurgicale microinvazive, dar este o raritate să se ajungă acolo.
Media10: În ce situații este recomandat să facem investigații de înaltă performanță?
Dr. Maria Iancu: Numai după o anamneză amănunțită și un examen neurologic complet, doar atunci putem să stabilim dacă este nevoie de astfel de investigații. Sunt cazuri în care pacientul vine cu simptomatologie clară. Cum am spus mai devreme: deficite motorii, amețeli, vărsături, o stare de confuzie, atunci reprezintă chiar o urgență o astfel de investigație și sunt cazuri în care trebuie să monitorizăm pentru mai mult timp pacientul, să facă mai multe vizite în cabinetul medicului și, ulterior, stabilim dacă chiar este nevoie de această investigație sau nu.
„Vara nu sunt recomandate: cafeaua, energizantele, alcoolul’
Media10: Dacă ar fi să facem un top de câteva sfaturi pe care le-ați da pacienților, oamenilor în general care se confruntă cu dureri de cap, care ar fi acestea? Cum putem să prevenim?
Dr. Maria Iancu: În primul rând, având în vedere anotimpul, vara, căldura de afară, care știm că face vasodilatație și apare frecvent durerea de cap, să ne ferim de soare, să ne hidratăm corespunzător, să stăm cât mai mult la umbră, să ne odihnim suficient, să ne ferim de alimente favorizante apariției durerii de cap. Pe timp de vară, cafeaua, energizantele, alcoolul, sunt total nerecomandate.
Media10: De ce ne doare vara mai des capul și care este legătura cu insolația? Ce se produce în organismul nostru?
Dr. Maria Iancu: Vara se produce vasodilatație, adică fluxul sanguin crește la nivelul vaselor de sânge cerebrale și atunci apare durerea de cap. Când facem insolație trebuie să ne hidratăm, este primul lucru pe care trebuie să îl facem, apoi să găsim cea mai apropiată sursă de umbră. Dacă durerile de cap persistă, dacă se adaugă greață, vărsături, atunci trebuie să mergem la cea mai apropiată unitate medicală.