Glicemia de Paște! Cum să te bucuri de toate bunătățile fără riscuri?

Meniul de Paște pentru pacienții cu diabet necesită o atenție specială pentru a evita variațiile mari ale glicemiei. Perioada sărbătorilor este plină de tentații culinare, iar gestionarea diabetului poate deveni mai provocatoare. Cheia constă în modul în care pacienții învață să combine și prepare alimentele și în gestionarea atentă a porțiilor.  Nu există alimente strict interzise, ci mai degrabă este importantă modalitatea în care pacienții decid să le includă în meniul

Controlul consumului de grăsimi este esențial pentru persoanele cu diabet, pentru menținerea unei glicemii stabile.  La masa de Paște, pacienții cu diabet  se pot bucura de toate delicatesele, secretul să în CUMPĂTARE. Pot consuma carne de miel sau ied, diferența o face modul de preparare și porțiile. 

„Este bine ca pacienții cu diabet să aleagă bucățile de carne mai slabe, cum ar fi friptura de miel sau cotletul, și să evite părțile grase, cum ar fi pulpa cu multă grăsime vizibilă. De asemenea, este benefic să îndepărteze orice grăsime vizibilă înainte de gătire. Consumul în cantități moderate este esențial. O porție sănătoasă de carne de miel pentru un adult este de aproximativ 85-100 de grame (dimensiunea unui pachet de cărți de joc). Recomand evitarea prăjirii, pentru că prin prăjire se adaugă grăsimi nesănătoase. În schimb, este bine să opteze pentru metode de gătire mai sănătoase cum ar fi coacerea, grătarul sau fierberea. Aceste metode nu adaugă grăsimi suplimentare și ajută la păstrarea calităților nutritive ale cărnii. Foarte important să combine carnea cu carbohidrați cu un indice glicemic scăzut, cum sunt legumele verzi sau salatele, spanacul, broccoli, sau salate verzi”, recomandă dr. Ana Maria Andrei, medic specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Sfârșitul Postului Paștelui și revenirea la alimentația obișnuită reprezintă o perioadă de ajustare pentru organism. Pentru pacienții care ținut post, tranziția la un regim alimentar normal trebuie abordată cu prudență, pentru a evita perturbările digestive.

„Pacienții care au postit ar trebui să reintroducă treptat alimentele pe care nu le-au consumat în timpul postului. Acest lucru este important pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze la alimente mai complexe sau mai grele, cum ar fi carnea, produsele lactate și ouăle. De exemplu, la prima masă de Paște, poate fi ideal să includă o porție mică de carne împreună cu legume, în loc să opteze pentru un meniu complet cu multiple tipuri de carne și preparate grele. Să nu uite cât de importantă este hidratarea! Apa este cea mai bună alegere pentru menținerea hidratării. Băuturile carbogazoase și sucurile cu zahăr adăugat ar trebui evitate, deoarece pot contribui la deshidratare și pot adăuga calorii inutile. Consumul de apă sprijină digestia, dar ajută și la eliminarea toxinelor”, spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Prima Clinic.

Drobul, o alegere sănătoasă

Drobul sau stufatul poate fi un aliment foarte bun pentru pacienții cu diabet dacă este preparat din carne mai slabă, cum ar fi pulpa de miel sau carne de vită.

„Stufatul este un aliment extraordinar de bun și sănătos, pentru că practic sunt bucățele de carne de miel într-o tocăniță de ceapă verde și usturoi verde, înăbuşite. Foarte sănătos este spanacul, care merge foarte bine cu carnea de mielul. Dacă mănâncă ouă trebuie să aibă grijă să mănânce un singur gălbenuș și de la celelalte ouă doar albușul”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Prima Clinic.

Consumă dulciurile până în ora 12:00

Dulciurile tradiționale de Paște, cum ar fi cozonacul sau pasca, sunt bogate în zahăr și grăsimi. Este recomandabil să se limiteze consumul acestora sau să se opteze pentru versiuni cu conținut redus de zahăr. Verificați etichetele produselor cumpărate sau pregătiți versiuni proprii acasă unde puteți controla cantitatea de zahăr adăugată.

„Este important să se ferească de prăjeli, sosuri, rântaș, maioneze, să încerce să nu asocieze la aceeași masă mai multe tipuri de proteine, adică să nu mănânce și ouă și brânză și carne și să mai adauge și cozonac la aceeași masă. Dacă poftește la o felie de cozonac sau de pască, este bine să o mănânce în parte a zilei, până în ora 12:00. Se poate consuma o cafea și o bucățică mică de cozonac sau un ceai, bineînțeles cu monitorizarea glicemiei”, spune dr. Iuliana Petrișor.

Măsoară glicemia frecvent

Monitorizarea regulată a glicemiei este esențială, mai ales când dieta suferă modificări temporare cum este cazul sărbătorilor. Acest lucru ajută pacienții să înțeleagă cum diferite alimente și combinații alimentare influențează nivelul zahărului din sânge și să facă ajustările necesare în alimentație sau în medicație.

Fă mișcare după masă! Sportul scade glicemia

Cel mai bun mod de a compensa faptul că ai mâncat puțin mai mult decât în mod normal este să fii activ. Dă startul unei noi tradiții, care implică faptul că faci mișcare după masă. Fă o plimbare cu întreaga familie prin parcul din apropiere sau mergeți pe jos prin zonă ori jucați-vă cu copiii.

„Este important să nu uite de mișcare. Sportul este extrem de important, mai ales că vremea este frumoasă, se poate face o plimbare în parc sau în natură. Atunci când facem mișcare, musculatura se fortifică și consumă mai multă energie decât atunci când suntem sedentari. Prin consumul sporit de energie, organismul arde mai multă glucoză și nivelul glicemiei scade”, explică dr. Ana-Maria Andrei. 

Alcoolul este periculos!

Alcoolul poate inhiba producția de glucoză în ficat și poate împiedica ficatul să elibereze glucoză în sânge. Acest lucru poate duce la scăderea bruscă a nivelurilor de zahăr din sânge, mai ales dacă bei pe stomacul gol. Pe de altă parte, unele băuturi alcoolice (în special cele dulci sau cocktailurile) pot conține o cantitate semnificativă de zahăr și calorii, ceea ce poate duce la creșteri ale glicemiei. Nu consuma alcool pe stomacul gol.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Colesterol crescut după masa de Paște? Iată cum îl poți aduce la valori normale

Next Post

Furnicături? Amorțeală? Neuropatie periferică. Cum o tratăm?

Related Posts
Verified by MonsterInsights