Mulți dintre noi probabil că am experimentat efectul unei viroze respiratorii care, pe lângă multitudinea de simptome, ne-am confruntat și cu nasul înfundat. În acele momente, tendința este să mergem la farmacie și să luăm un spray nazal, care să ne ajute să scăpăm de problema nasului înfundat. Ei bine, decongestionantele nazale, dacă nu sunt folosite conform indicațiilor medicului, pot să dea dependență. De aceea, auzim de la multe persoane că „nu mai pot respira fără acest spray”. Prin urmare, trebuie să știm că avem la îndemână și alte variante, care pot să ne ajute în tratarea nasului înfundat.
De câte ori te-ai dus la medic atunci când ai avut nasul înfundat? De obicei, cei mai mulți dintre noi dăm iama în farmacie și căutăm „spray-urile minune” care ne desfundă nasul. Ei bine, probabil că puțini știm că decongestionantele nazale dau dependență dacă nu sunt folosite corespunzător, adică maxim cinci zile. De ce se întâmplă asta? Aceste spray-uri au în lista de ingrediente substanțe care creează dependență. Dacă folosim decongestionantele nazale peste termenul limită, mucoasa nazală se obișnuiește să nu mai depună efort. Prin urmare, pacientul va simți nevoia să folosească spray-ul tot timpul.
Ce se întâmplă dacă folosim spray-ul de nas mai mult decât este recomandat?
Sunt cazuri în care pacienții folosesc prea mult timp decongestionantele nazale și atunci ajung să dezvolte o afecțiune medicală, cum este rinita medicamentoasă. Mai exact, pacientul devine dependent de spray pentru că nu mai poate respira fără el. În această situație, e imperios necesar să ne prezentăm la medicul ORL pentru un consult și un tratament corespunzător.
Cu ce putem înlocui decongestionantele nazale?
Din fericire, dacă mergem de la început la medic, vom afla că există și înlocuitori ai spray-urilor nazale. Apa de mare este o variantă mult mai bună, la fel de eficientă și, cel mai important, nu provoacă dependență. Aceasta se poate cumpăra tot de la farmacie, fără prescripție medicală.