Interviu Sănătate

Oltenia, regiunea cu cele mai multe cazuri de cancer de piele. Consultație gratuită la medicul dermatolog!

Oltenia este regiunea din România cu cele mai multe cazuri de cancer de piele. Soarele și predispoziția genetică sunt principalele cauze de apariție. Peste 1.300 de doljeni figurează în datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) cu cancer de piele. Consultul de prevenție și examinarea unei alunițe care atrage atenția pot face diferența între viață și moarte. Prima Clinic, derulează în această perioadă ci campanie e testare gratuită a alunițelor. Alexandra Bocîrnea, medic specialist dermatolog Prima Clinic, vorbește într-un interviu despre cât de importantă este o consultație de prevenție, dar și despre ce presupune testarea alunițelor și ce sunt ele de fapt. Consultația de testare a alunițelor este gratuită și efectuată cu ajutorul celui mai performant aparat medical în domeniu

Ana-Maria Predilă: Prima Clinic desfășoară în această perioadă un program de verificare gratuită a alunițelor. De ce ar trebui să vină oamenii să facă o astfel de consultație?

Alexandra Bocîrnea: Oamenii ar trebui să vină să facă o astfel de consultație pentru a investiga alunițele prezente și pentru a preveni apariția cancerului de piele. Dacă alunițele sunt în număr mare sau au aspect neobișnuit (atipic), medicul dermatolog va apela la examenul dermatoscopic. Această metodă este una neinvazivă relativ ușor de efectuat și nu necesită o pregătire suplimentară din partea pacientului. Acest lucru face posibilă depistarea precoce a melanomului sau a altor cancere cutanate într-un stadiu curabil, și previne exciziile. Examenul dermatoscopic ajută la orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, în mod particular, a diagnosticul melanomului, dar și la diferențierea melanomului de alunițele obișnuite.

Acum, la Prima Clinic, folosim pentru testarea alunițelor cel mai performant aparat în domeniu. Este vorba de MOLEMAX HD, un aparat medical performant, care ajută vizualizarea în profunzime a tuturor alunițelor sau tumorilor pielii.

Consultația de prevenție poate face diferența între viață și moarte

Ana-Maria Predilă: Ce sunt, de fapt, alunițele?

Alexandra Bocîrnea: Alunițele sunt leziune benigne ale pielii apărute datorită proliferării celulelor care produc pigment (melanocitele). 

Dr. Alexandra Bocîrnea, medic dermatolog Prima Clinc

Ana-Maria Predilă: De ce apar alunițele?

Alexandra Bocîrnea: Alunițele pot fi prezente de la naștere (nevi congenitali) sau pot apărea mai târziu, în cursul vieții (nevi dobândiți). Cauza exactă a proliferării celulelor ce produc pigment nu este cunoscută,  însă, este cert că numărul alunițelor depinde de factorii genetici, de expunerile la soare și de statusul imunitar. De cele mai multe ori, persoanele cu multe alunițe fac parte din familii a căror membri au alunițe numeroase și asemănătoare ca aspect. Majoritatea persoanelor au alunițe. 1% din populație se naște cu unul sau mai mulți nevi congenitali.

Persoanele cu pielea deschisă la culoare tind să aibă mai multe alunițe decât persoanele cu pielea închisă. Ele pot apărea în orice zona a corpului, pot fi plane sau reliefate. Pot varia ca și culoare: de la culoarea pielii, roz, brun deschis sau închis, albastru sau negru.

„O aluniță ar trebui să ne îngrijoreze dacă și-a schimbat mărimea, formă, structura”

Ana-Maria Predilă: Când ar trebui să ne îngrijoreze o aluniță?

Alexandra Bocîrnea: O aluniță ar trebui să ne îngrijoreze dacă și-a schimbat mărimea, formă, structura sau culoarea. Când apare o nouă aluniță (după vârstă de 40 ani) trebuie investigată. Alunița trebuie analizată de un medic dermatolog dacă a fost traumatizată, a sângerat, are crusta sau a devenit pruriginoasă.

 Ana-Maria Predilă: În ultimele decenii, incidența cancerului de piele a crescut îngrijorător de mult. Ce legătură există între alunițe și cancerul de piele?

Alexandra Bocîrnea: Cancerul de piele (melanomul) se poate dezvoltă pe o aluniță preexistentă sau poate apare de novo. Arsurile solare repetate, factorul genetic și traumatismele pot conduce la apariția melanomului, care este cel mai agresiv cancer de piele.

„Nu trebuie să ne expunem la soare între orele 12:00 și 17:00”

Ana-Maria Predilă: Cum putem preveni apariția cancerului de piele și cum îl putem depista la timp?

Alexandra Bocîrnea: Apariția cancerului de piele poate fi prevenită prin evitarea expunerii la soare, consultații dermatologice repetate anual și excizie chirurgicală în cazul alunitelor dispazice sau suspecte de transformare.

„Copiii au pielea mult mai sensibilă și trebuie să avem grijă ce produse folosim, în cazul lor”

Ana-Maria Predilă: Ce ritual de îngrijire trebuie să avem pe perioada verii pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale soarelui?

Alexandra Bocîrnea: În primul rând, nu trebuie să ne expunem la soare între orele 12:00 și 17:00,  trebuie să consumăm minim 2 liltri de lichide, pe zi. Pe stradă, trebuie să purtăm haine de culoare deschisă, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă, pălărie, șapcă și nu în ultimul rând să aplicăm crema cu factor de protecție solară 50+.

Ana-Maria Predilă: Care sunt efectele petrecerii unei perioade îndelungate la soare, fără protecție solară? Sunt mai afectați copiii?

Alexandra Bocîrnea: Expunerea prelungită la soare poate determina: arsuri solare, alergii solare, insolații, înmulțirea alunițelor, a lentiginelor solare și, cel mai grav, apariția cancerului de piele. Și copiii și adulții sunt afectați în egală măsură, dar copiii au pielea mult mai sensibilă și trebuie să avem grijă ce produse folosim, în cazul lor. În farmacie există game speciale pentru copii, cu filtre solare.

Articole recente

SĂNĂTATEA FEMEII. Chisturile ovariene, simptome și tratament-dr.Cristina Comănescu

Redactia Media10

SCJU Craiova pregătește un laborator modular de genetică medicală pentru testare COVID-19

Redactia Media10

Bolnavi în situație disperată: „Încetați să încălcați drepturile pacienților”

Redactia Media10

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.