Soluții pentru a înlocui dinții lipsă. Ce trebuie să știi?

Înlocuirea dinților lipsă este esențială pentru a menține sănătatea orală și funcționalitatea corectă a gurii. Există mai multe opțiuni disponibile pentru înlocuirea dinților. Alegerea unei dintre aceste opțiuni depinde de mai mulți factori. Ce trebuie să știm înainte de a alege o soluție sau alta? Aflăm de la dr. Alexandra Ciucă, medic stomatolog, cu specializare în parodontologie, la clinica de stomatologie DR.CIUCĂ din Craiova. 

De ce pierdem dinții? Există numeroase cauze care pot duce la pierderea dinților. Factorul esențial este reprezentat de o igienă orală deficitară, care cauzează acumularea de bacterii în cavitatea bucală și, implicit, formarea plăcii bacteriene pe dinți. Urmarea directă sunt cariile dentare, care, dacă nu sunt abordate în mod prompt, pot eroda osul, făcând ca dintele să devină instabil și, în cele din urmă, să fie pierdut.

„Boala parodontală (gingivită și parodontită) este o cauză principală a pierderii dinților.  Anumite boli, cum ar fi diabetul, pot afecta sănătatea orală. Persoanele care suferă de diabet au un sistem imunitar slăbit, motiv pentru care bacteriile din cavitatea bucală se înmulțesc mult mai rapid. În cazul acestor persoane, afecțiunile gingivale apar mai des și sub forme mult mai servere, iar odată ce osul este afectat, dinții cad. Consumul excesiv de alimente zaharoase și acide duce la creșterea riscului de carii dentare și eroziune dentară”, spune dr. Alexandra Ciucă, medic stomatolog, cu specializare în parodontologie.

Alături de medicul stomatolog poți decide cea mai eficientă soluție de înlocuire a dinților. Medicul va ține cont de sănătatea ta generală, nivelul de igienă orală, condiția țesutului osos, eventuale obiceiuri nocive (cum ar fi fumatul sau consumul de alcool), nivelul de inserție și starea parodontală a dinților suport, pentru a te asista în alegerea unei soluții care să îți fie în avantaj.

Implanturi dentare

Procedura cu implant dentar reprezintă opțiunea de top pentru substituirea unui dinte absent.

„Implantul, un fel de șurub ce substituie rădăcina naturală a dintelui, este introdus în os, permițând ulterior atașarea unei coroane dentare. Aceasta din urmă înlocuiește efectiv dintelui natural, refăcându-i pe deplin funcționalitatea și aspectul. Exista diverse tipuri de implanturi dentare, iar medicul  va sugera varianta cea mai adecvată nevoilor tale, bazându-se pe volumul osos și structura arcului tău dentar, în urma unui consult și a analizelor specifice”, explică dr. Alexandra Ciucă.

Coroane dentare

Coroanele dentare se recomandă atât pentru dinții fisurați sau ciobiți, cât și pentru cei care au suferit un tratament endodontic. Coroanele dentare sunt reconstituiri dentare care se utilizează pentru a restaura forma, dimensiunea și funcția unui dinte deteriorat sau slăbit, oferindu-i în același timp un aspect estetic plăcut. Ele sunt concepute pentru a înlocui partea vizibilă a dintelui și sunt adesea utilizate după proceduri de restaurare majoră, cum ar fi tratamentele de canal, sau după inserarea unui implant dentar. Coroanele pot fi realizate din diverse materiale, inclusiv ceramică, metal, sau o combinație dintre acestea.

Aplicarea unei coroane pe un dinte tratat este vitală pentru protejarea sa. O coroană dentară este indicată și în situația în care un dinte absent a fost suplinit de un implant, redându-i astfel formă și funcționalitate ideală, similară cu cea a unui dinte natural. Coroanele sunt folosite pentru a proteja un dinte fragil sau deteriorat, prevenind astfel extracția dintelui. Pot fi utilizate pentru a susține un dinte cu umplutură mare atunci când nu există suficient dinte rămas. Acestea îmbunătățesc aspectul, forma și alinierea dinților, oferind astfel un zâmbet mai frumos și sănătos”, spune dr. Alexandra Ciucă, medic stomatolog, cu specializare în parodontologie.

Punți dentare

Punțile dentare reprezintă unele dintre cele mai frecvente metode de restaurare dentară, fiind capabile să înlocuiască unul sau mai mulți dinți.

„Punțile dentare sunt dispozitive stomatologice fixe care înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă în gură, restabilind astfel funcționalitatea și estetica danturii. Punțile sunt utilizate pentru a preveni problemele care pot apărea ca urmare a spațiilor goale lăsate de dinții lipsă, inclusiv probleme de vorbire sau mâncare, ocluzie defectuoasă sau migrarea dinților adiacenți în spațiul gol. Pentru ca o punte să fie fixată corect, dinții de sprijin trebuie să fie sănătoși, adică integri din punct de vedere structural și fără carii. Selecția tipului de punte dentară este condiționată de mai mulți factori: locația dintele absent, caracteristicile articulației, condiția dentară și a țesuturilor parodontale”, susține medicul stomatolog.

Proteză mobilă

Proteza mobilă pentru dinți este un dispozitiv dentar detașabil utilizat pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Este o opțiune accesibilă și eficientă pentru persoanele care au pierdut dinți din cauza unor probleme de sănătate orală, a vârstei sau a accidentelor.

„Acestea înlocuiesc dinții naturali, facilitând nu doar masticația și vorbirea, ci și ameliorând aspectul danturii și conturul feței, sporind astfel încrederea în sine. Există diferite tipuri de proteze dentare disponibile, inclusiv proteze parțiale și totale, alegerea depinzând de starea dentară a fiecărui pacient”, declară dr. Alexandra Ciucă.

Proteză fixă pe implanturi

Proteza fixă pe implanturi se referă la o tehnică de restaurare dentară în care o proteză (o coroană, un pod sau o proteză completă) este fixată permanent pe unul sau mai multe implanturi dentare. Implanturile dentare sunt niște dispozitive mici, de obicei făcute din titan, care sunt inserate chirurgical în osul maxilar pentru a înlocui rădăcinile dinților pierduți.

„Protezele dentare fixe sunt estetic superioare față de cele mobile, îmbunătățind imediat fizionomia datorită suportului oferit de dinți pe gingii, pentru obrajii pacientului. De asemenea, lucrările protetice fixe sunt confortabile și oferă o senzație identică cu cea a dinților naturali. Implanturile dentare sunt dispozitive chirurgicale care sunt inserate în osul maxilar pentru a înlocui rădăcinile dinților lipsă. După integrarea osului, acestea sunt folosite pentru a susține un dinte artificial sau o punte dentară”, explică dr. Alexandra Ciucă.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Cum să îți întărești sistemul imunitar, pentru sezonul rece?

Next Post

Mihaela Gheorghiu, învățătoarea care își pregătește elevii pentru viață

Related Posts
Verified by MonsterInsights