Cum scăpăm de durerile de spate

Durerile de spate sunt frecvente. Pacienții  caută soluții pe internet sau la persoanele apropiate, dar tratamentul corect este dat  doar de un medic specialist. Care sunt cauzele apariției durerilor de spate? Cum le tratăm eficient? Cum putem preveni apariția sau reapariția lor? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Daniela Matei, medic primar reabilitare medicală, la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: De ce apar durerile de spate?

Dr. Daniela Matei: Durerile de spate reprezintă una dintre cele mai frecvente acuze întâlnite în practica medicală. Practic, este imposibil ca cineva, de-a lungul vieții, să nu experimenteze o durere de spate. Fie că este vorba de a dormi greșit și a te trezi cu o durere musculară în zona spatelui sau în perioada de creștere, când coloana nu mai este corect susținută de mușchi, fie că ne referim la perioada de adult când încep manifestările clinice ale spondilozei, discartrozei și până la pacientul vârstnic ce poate face fracturi din cauza osteoporozei, toți avem, la un moment dat, durere de spate. Nu am luat în calcul durerile care pot fi resimțite în această regiune, deși nu au nicio legătură cu coloana vertebrală, și anume durerile referite, așa cum le numim noi. Organele abdominale, rinichii, colonul și, uneori, pancreasul pot simula dureri de spate. Se întâmplă ca anumite afecțiuni ale plămânilor să genereze dureri în regiunea coloanei vertebrale și să fie ușor confundate. Deci, durerile de spate pot să apară din varii motive: având direct legătură cu structurile ce țin de coloana vertebrală (vertebre, discuri intervertebrale, articulații), cu mușchii paravertebrali sau pot fi dureri ale altor organe ce sunt percepute la nivelul spatelui.

Media10: De cate tipuri pot fi durerile de spate?

Dr. Daniela Matei: Durerile de spate pot fi de mai multe tipuri, existând inclusiv mai multe clasificări. De exemplu, putem vorbi de dureri acute sau cronice, în funcție de vechimea durerii. Dacă luăm în calcul cauza, sunt dureri ale coloanei vertebrale sau, așa cum menționam anterior, dureri ale altor organe resimțite în această zonă. Dacă ne referim la structurile din regiunea coloanei vertebrale, sunt dureri articulare, de disc intervertebral, de os sau de mușchi. Sunt, de asemenea, dureri de cauză inflamatorie sau mecanică, degenerativă. Mai putem menționa și dureri ale coloanei ce apar în cadrul unor boli complexe, ale întregului organism. Fără a intra în foarte multe amănunte, menționez că termenul de „durere de spate” este unul foarte larg și cuprinde o mulțime de semne, simptome sau cauze.

„Întotdeauna trebuie căutată cauza durerii”

Media10: Ce este corect să facem când ne confruntăm cu durerile de spate pe termen lung?

Dr. Daniela Matei: Răspunsul începe prin a vă spune că trebuie să mergeți la medic. Medicul de familie este primul care interacționează cu pacienții și îi poate îndruma către o specialitate sau alta dacă nu poate gestiona cazul. Întotdeauna trebuie căutată cauza durerii. Într-un fel se tratează durerea rezultată din tensiuni musculare și cu totul diferit se tratează durerea dintr-o tumoră. Poate că sună foarte dur, dar încerc să transmit că abordarea unei dureri după cum se pricepe fiecare sau după sfaturile primite este complet eronată.

Life-steam, cea mai modernă metodă de tratare a durerii neuropate

Media10: Ce soluții de tratament oferiți în cadrul clinicii dumneavoastră pentru pacienții cu dureri de spate?

Dr. Daniela Matei: În clinică există, practic, toate formele de tratament medical de reabilitare de care poate beneficia un pacient cu durere de spate, indiferent că este o durere nouă sau veche și indiferent de cauza acesteia. În clinică există aparatură de ultimă generație pentru electroterapie, una dintre metodele de recuperare. Se pot aplica diverse forme de curenți: de la galvanizare până la ultrasunete sau shockwave, de la curenți diadinamici până la cea mai modernă metodă de tratare a durerii neuropate, life-steam. Partea de gimnastică medicală este desfășurată în două săli, unde kinetoterapeuții lucrează cu câte un pacient programul personalizat. Așa cum procedăm pentru electroterapie, procedăm și pentru kinetoterapie, iar abordarea pacienților este individuală, nu în grup. Există, deci, posibilitatea de a diagnostica, de a stabili indicațiile sau, unde este cazul, contraindicațiile tratamentului de recuperare, abordarea fiecărui pacient în parte pentru aplicarea de curenți terapeutici sau alte forme de electroterapie, masaj și gimnastică medicală.

CAS decontează 21 de zile de recuperare, pe an, pentru un pacient asigurat

Media10: Este nevoie atât de kinetoterapeut, cât și de fizioterapeut, maseur? De câte ședințe de recuperare este nevoie pentru a avea rezultate?

Dr. Daniela Matei: Întotdeauna vorbim de o echipă, iar în centrul medical cu care colaborez există o abordare multidisciplinară a pacienților. Un simptom, cum este durerea de spate, este fi înșelător și poate avea multiple cauze, așa cum am menționat. Deci, identificarea cauzei este primordială și, nu de puține ori, este necesară o consultare între specialități. Dacă ne referim la pacienții cu dureri de cauză osteo-articulară sau musculară, desigur că intervine echipa de reabilitare medicală pentru gestionarea cazului. Echipa este coordonată de medicul de specialitate care consultă fiecare pacient, îl evaluează atât clinic, cât și funcțional și decide ce metode de tratament pot fi aplicate. Întotdeauna tratamentul este individualizat. Mai departe, fără echipa de recuperare nu putem discuta de tratament de reabilitare. Este absolut necesar să existe oameni specializați în aplicarea tratamentului prescris: fizioterapeuți, kinetoterapeuți. Indiferent cum îi denumim noi, ei studiază trei-cinci ani pentru a fi apoi dedicați recuperării pacienților.

În ceea ce privește durata unei cure de recuperare, este imposibil să dăm un termen exact. În cazul electroterapiei, există forme de curenți care pot fi aplicați în mod zilnic pentru a reduce durerea a cărei cauză este cancerul sau există proceduri electrice care după opt-10 ședințe se pot opri. Dacă este să ne referim la gimnastica medicală ca și tratament, atunci fiecare dintre noi trebuie să știe că forța unui mușchi nu poate crește peste noapte. Este nevoie de câteva săptămâni pentru a începe să existe rezultate și, pentru a le consolida și a le menține, este necesară continuarea kinetoterapiei pe o perioadă nedefinită. Casa de Asigurări de Sănătate decontează un număr de 21 de zile pe an pentru fiecare pacient asigurat. Din acest motiv, cel mai frecvent, alegem să aplicăm două cure de tratament pe an, împărțite în 10-11 aplicații zilnice.

Media10: Sunt anumite medicamente pe care este bine să le luăm când avem dureri puternice de spate?

Dr. Daniela Matei: Orice durere nouă necesită adresarea către un serviciu medical. În general, apariția unei dureri trimite pacientul la medic. Există, însă, o categorie de pacienți care consideră că pot gestiona durerile de spate singuri sau pe baza sfaturilor unor prieteni, dar acest lucru este eronat. Așa cum menționam anterior, cauza acestor simptome poate fi foarte largă și este important să identifici de ce apare durerea înainte de a o trata. Sigur, dacă este să vorbim în termeni largi, medicamente din categoria antialgicelor sunt utilizate cel mai frecvent. Ce medicamente sunt indicate și ce alte asocieri trebuie făcute este bine să decidă medicul. Dacă ne referim la pacienții cu durere cronică de spate, trebuie să știți că, deși ați mai experimentat o durere în aceeași zonă, nu înseamnă că se tratează la fel. Nu ezitați să vă adresați medicului de la bun început și să nu recurgeți la automedicație.

„Trebuie să evităm autodiagnosticarea și automedicația”

Media10: Cum putem ameliora durerile de acasă?

Dr. Daniela Matei: Este bine să nu încercăm ameliorarea durerilor pornind de la experiențele anterioare, internet sau sfaturile primite din jur. În funcție de substratul durerii, se iau măsuri diferite. Le putem ameliora până ne prezentăm la medic, dar nu pe termen lung. Trebuie să evităm autodiagnosticarea și automedicația pentru că nu sunt indicate, indiferent de problema medicală apărută. Există reguli generale de protejare a regiunii dureroase, cum ar fi: să nu dormim pe o saltea moale, să ne aplecăm folosindu-ne genunchii, să ne ridicăm și să ne punem în pat așezându-ne pe o parte, să nu mergem pe distanțe lungi sau pe teren accidentat, să nu petrecem mult timp în mașină. Toate aceste măsuri sunt, însă, strict până avem posibilitatea să ne adresăm unui serviciu medical de specialitate.

Media10: Ce complicații pot să apară când nu tratăm?

Dr. Daniela Matei: Complicațiile țin de cauza care a generat durerea. Dacă vorbim despre spondiloză, atunci complicațiile nu sunt severe, ci țin de evoluția bolii cu degradarea continuă a articulațiilor, inclusiv a discului dintre vertebre. Dacă ne referim, însă, la o durere al cărui substrat este o tumoră, atunci complicațiile sunt dramatice și măsurile sunt cu totul diferite. În cazul herniei de disc, un alt exemplu clasic pentru durerea de spate, complicațiile țin de localizarea și mărimea herniei, putând fi absente dacă se iau măsurile corespunzătoare, până la apariția paraliziilor, a tulburărilor sfincteriene (urină, fecale), a tulburărilor de sensibilitate pe diverse traiecte de nervi ale membrelor inferioare. Complicațiile trebuie discutate în cabinetul medical cu medicul curant astfel încât fiecare pacient să fie avertizat în legătură cu ce se poate întâmpla în viitor și, mai ales, cum se poate preveni apariția acestora.

Cum prevenim durerile de spate

Media10: Cum prevenim apariția sau reapariția durerilor de spate?

Dr. Daniela Matei: Există, pe de-o parte, prevenția țintită legată de cauza durerii și, în al doilea rând, putem vorbi despre o prevenție în general a coloanei vertebrale. Apoi, există o prevenție primară, când urmărim să menținem coloana vertebrală sănătoasă astfel încât să nu apară durerile sau, dacă am experimentat deja dureri și știm care este cauza, facem prevenția secundară a altor episoade dureroase și a complicațiilor. La modul grosier, ceea ce se numesc reguli de igienă a coloanei vertebrale, trebuie cunoscute de fiecare dintre noi: să evităm aplecările cu genunchii extinși și, mai ales, să evităm asocierea acestor aplecări cu rotațiile trunchiului (se întâmplă când măturăm sau aspirăm, ridicăm un obiect de pe podea); să nu petrecem mai mult de 30 minute în picioare fără a ne așeza câteva minute, dar și invers, adică la fiecare jumătate de oră de stat așezat să ne ridicăm și să ne îndreptăm coloana vertebrală; să nu mergem pe distanțe lungi și teren accidentat; să purtăm greutăți mici și distribuite în mod egal pe ambele brațe; să avem o poziție cât mai corectă a coloanei când stăm așezați la calculator. Toate acestea țin de autoeducație și de educația copiilor noștri făcută atât în școală, cât mai ales acasă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Bugetul alocat educației în 2023, în Craiova. Unde merg banii

Next Post

„Criza” vârstei de 7 ani. Cum ajutăm copilul să înțeleagă această etapă

Related Posts
Verified by MonsterInsights