Mihaela Gheorghiu, învățătoarea care își pregătește elevii pentru viață

Meseria de dascăl înseamnă dedicare, implicare și, în același timp, adaptare. Mihaela Gheorghiu este învățătoare la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” și este unul dintre dascălii care se străduiește să schimbe educația din România. În prezent, predă la clasa a III-a și a reușit să creeze un mediu de învățare în care copiii sunt relaxați, entuziaști, activi și dornici să acumuleze cunoștințe noi. Cu fiecare generație de elevi reușește să își actualizeze metodele didactice, asigurându-se astfel că procesul de învățare rămâne nu doar relevant, ci și atrăgător și eficace pentru toți elevii săi.

 „Mă pregătem să devin avocat sau judecător, dar la sfârșitul liceului mi-am schimbat brusc direcția”

Media10: Cum ați ajuns să fiți învățătoare? Ați avut pe cineva care v-a inspirat?

Mihaela Gheorghiu: Provin dintr-o familie în care am fost înconjurată de foarte multe cadre didactice. Crescând în mediul acesta, care nu m-a captat chiar de la început, cred că dorința de a deveni dascăl s-a transmis subliminal. Trebuie să spun că mă pregătem să devin avocat sau judecător, dar la sfârșitul liceului mi-am schimbat brusc direcția.

Am mers la Liceul Pedagogic „Nicolae Titulescu” din Slatina, unde se înființase o școală postliceală pentru învățători/educatoare. Aveau un număr limitat de locuri și a trebuit să dau admiterea. Am trecut de probele eliminatorii, am dat examenele și după trei ani de școală am devenit învățătoare. În momentul acela am uitat complet de ideile mele legate de Facultatea de Drept. Am primit repartiția și am ajuns să predau exact în comuna Sadova, din care provin eu. Mai târziu, am ajuns la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”, unde activez de aproape 10 ani.

„Limitele sunt foarte sănătoase pentru copii”

Media10: Ce relație aveți cu elevii dumneavoastră?

Mihaela Gheorghiu: Un lucru extrem de important în relația cu copiii sunt limitele. Chiar dacă sunt permisivă și prietenoasă cu ei, țin foarte mult la ideea de a stabili limite. Copilul trebuie să știe până unde are voie să ajungă și să-i explicăm și de ce este sănătos să fie așa. Limitele sunt foarte sănătoase pentru copii. Permisivitatea exagerată nu duce niciodată la nimic bun și încerc, de fiecare dată, să le îmbin.

Nici cele mai democratice societăți nu sunt lipsite de reguli, iar aici nu mă refer la disciplina aceea strictă, ci pur și simplu să reușești să te impui printr-o privire, printr-un gest. Noi, dascălii, suntem modele pentru copii și ne străduim cât putem de mult să fim lângă ei și să-i influențăm în mod pozitiv. Sunt permisivă, prietenoasă, ei știu că pot să-mi spună orice, dar atunci când mi se pare că unele lucruri scapă de sub control mă impun și ei înțeleg.

Educație pentru sănătate în prima zi de școală

Media10: A început un nou an școlar. Cum i-ați întâmpinat pe copii în prima zi de școală?

Mihaela Gheorghiu: M-am străduit în fiecare an ca prima zi de școală să fie specială, iar anul acesta mi-a venit ideea de a începe anul școlar cu zâmbet. Zâmbetul este simbolul stării de bine, iar un zâmbet fericit înseamnă un zâmbet sănătos. De aceea, uneori avem nevoie de ajutorul unui medic stomatolog. După festivitatea de deschidere în care ne-am reîntâlnit, ne-am îmbrățișat, la un moment dat a intrat cineva în clasă. A fost un scenariu foarte frumos. Inițial, nu le-am spus cine este doamna și au început să poarte pur și simplu o discuție despre zâmbet. Pe parcurs, copiii au descoperit că persoana din fața lor este medic stomatolog.

Am invitat-o pe dr. Carmen Dascălu, medic stomatolog, care a adus în clasa noastră experiența și resursele sale profesionale. Dr. Carmen le-a povestit copiilor despre sănătatea dinților și importanța vizitei preventive la medicul stomatolog. În plus, elevii au primit cadouri la final și au fost foarte încântați. A fost foarte interesant pentru ei, mai ales că prima zi de școală nu se uită niciodată. Am vrut să ies din tipar, să nu le pun acea clasică întrebare: „Cum a fost în vacanță?” pentru că o să avem destul timp să povestim. Lucrăm cu o generație de copii care sunt total diferiți de noi și care reacționează foarte bine la tot ce e nou.

„Le spun mereu copiilor mei că lumea, omenirea, evoluează în urma unei nevoi de a schimba ceva”

Media10: Aveți 26 de ani de experiență în învățământ și probabil că ați remarcat schimbările care apar de la o generație la alta. Cum reușiți să vă adaptați metodele de predare și să țineți pasul cu elevii dumnevoastră?

Mihaela Gheorghiu: Chiar dacă terminăm anii de școală, procesul de învățare trebuie să continue pe tot parcursul vieții. De exemplu, în pandemie a trebuit să predăm online. În momentul acela, eu și toți colegii mei am fost nevoiți să ne adaptăm la situație, să învățăm să depășim momentul fără precedent. Le spun mereu copiilor mei că lumea, omenirea, evoluează în urma unei nevoi de a schomba ceva și aici le dau exemplul cu stiloul. Eu cred că stiloul s-a inventat atunci când cineva s-a săturat să scrie cu pana și a zis: „Hai să facem un instrument de scris cu un recipient care să țină cerneala!” și așa a apărut stiloul. Nu putem evolua decât atunci când întâmpinăm o dificultate și trebuie să găsim o rezolvare.

Proiecte și activități de succes

Media10: Sunteți extrem de implicată și dornică să ajutați, să fiți alături de elevii dumneavoastră. Ce proiecte, activități ați desfășurat în școală anul trecut și la care atât copiii, cât și părinții, profesorii s-au implicat?

Mihaela Gheorghiu: Anul trecut a fost extrem de bogat în activități și am observat că prind foarte bine la copii. Am avut susținerea foarte multor colegi, am format echipe extraordinare cu colegii mei, cu părinții care ne-au sprijinit, am cunoscut oameni extraordinari din alte sfere care au participat la proiectele acestea. Anul trecut am avut „10 minute de educație ecologică în școli”, proiect unic la nivel național. Prin joc și joacă, copiii au învățat despre educația ecologică în școli. Am avut ocazia să cunosc un om foarte dedicat, care face totul atât de frumos, iar din momentul acela am simțit că am întâlnit numai oameni extraordinari, care și-au dorit să ne sprijine în activitățile școlare.

Următoarea activitate de impact pe care am desfășurat-o anul trecut a fost de educație posturală cu unul dintre cei mai buni kinetoterapeuți din România, Alin Burileanu. Auzeam mulți copii că aveau probleme cu spatele din cauza ghiozdanului foarte greu, poziției în bancă și mi-a venit ideea să invit un kinetoterapeut. Într-o oră, Alin a reușit să arate elevilor din mai multe clase cum să poarte corect ghiozdanul, care este poziția corectă în bancă, cum poți să previi anumite afecțiuni prin educație posturală.

Apoi am făcut unul dintre cele mai frumoase proiecte din cariera mea, „Manifest pentru Sănătatea Pământului”, tot pe tema de educație ecologică. Această activitate a fost dedicată Zilei Pâmântului (22 aprilie). 300 de copii din învățământul primar, alături de profesori din școala noastră s-au îmbrăcat în tricouri pictate de ei cu mesaje pentru Pământ. Am făcut o expoziție în aer liber cu picturi și desene realizate de copii pe această temă. Activitatea ecologică s-a desfășurat în parteneriat cu CJPNTDRD Dolj și Coridodul Jiului.

Înainte de acest eveniment, pentru că aveam foarte multe desene, cele mai frumoase lucrări ale copiilor au fost expuse pe holul Muzeului de Științe ale Naturii. A fost o activitate extraordinară pentru ei și pentru noi. E un lucru mare pentru ei să știe că lucrările lor sunt expuse pe holul unui muzeu, că vor trece alți oameni și le vor vedea desenele.

De asemenea, un alt proiect a fost „Copacul cu povești”. Alături de colegii de la Școala Sadova și specialiștii de la Coridorul Jiului am reușit să dăm o altă abordare activității de plantare. Mai mulți elevi de la școala noastră, împreună cu colegii lor de la Școala Sadova, au plantat în curtea Școlii Sadova arbori ornamentali. Copaciii pot purta cu ei povești frumoase, așa că fiecare copac a primit un QR Code. După ce îl scanai, erai invitat în tururi virtuale la Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă, Muzeul de Științe ale Naturii, Casa Băniei. Le-a plăcut extrem de mult și a fost foarte utilă pentru ei această activitate, mai ales că mulți copii vedeau pentru prima dată un muzeu. 

Un alt proiect desfășurat în anul școlar trecut a fost un schimb de experiență între Școala “Gheorghe Țițeica” și o școală din Vidin. A fost prima oară când am organizat un schimb de experiență cu o școală din afara țării. Tema a fost despre tradiții și obiceiuri comune din țările noastre. Un grup de profesori din școala noastră a mers la Vidin, iar apoi, de Ziua Europei, au venit cei din Bulgaria la noi și au fost foarte încântați de sistemul din România, de școala noastră, de activitățile la care au participat aici. 

„Relația mea cu părinții se bazează pe respect, înțelegere”

Media10: Ce relație aveți cu părinții elevilor dumneavoastră și cum reușiți să o mențineți pe parcursul anilor?

Mihaela Gheorghiu: Sunt un învățător norocos din punctul acesta de vedere pentru că am o colaborare foarte bună cu ei, mă bucur de sprijinul lor în orice activitate. Ne străduim cât putem cu idei, dar sunt situații în care avem foarte mare nevoie de ajutorul lor și de fiecare dată sunt acolo. Părinții sunt foarte apropiați de școală și au devenit foarte interesați pentru că este echipa aceasta: profesor – copil – părinte Nu poate funcționa nimic într-o școală fără această echipă și fără o legătură strânsă.

Părinții se implică foarte mult în activități, au idei, deci sprijinul lor este foarte important. Tot timpul i-am considerat parteneri importanți, iar relația mea cu părinții se bazează pe respect, înțelegere. De fiecare dată când au avut nevoie de mine am fost disponibilă, dacă este o problemă ei știu că mă pot căuta, iar eu le solicit ajutorul atunci când este necesar. În toate activitățile desfășurate până acum, părinții au fost tot timpul alături de noi.

Ce-i așteaptă pe elevi în noul an?

Media10: Noul an școlar vine și cu noi proiecte pentru copii?

Mihaela Gheorghiu: Anul școlar este la început. Culeg idei, dar am în minte deja câteva activități pe care le voi pune în aplicare. Vreau să fac un proiect legat de identitatea culturală în „Școala altfel”, unde copiii vor merge să viziteze galeriile de artă de la Muzeul de Artă și Centrul Constantin Brâncuși, la Muzeul de Istorie, vor face ateliere la Casa Băniei. De asemenea, aș vrea să fac un proiect și despre meseriile viitorului, adică să trec de la cele vechi la cele noi. Sunt meserii noi, cum ar fi cele legate de mediul online, robotică și încerc să am o colaborare cu cei de la INCESA pentru asta. Sper să reușim! 

Pe lângă acestea, noi desfășurăm în școală diverse activități pe tot parcursul anului. Sunt genul de învățător care le gândește foarte bine înainte, nu mă grăbesc, dar activități vor fi foarte multe, mai ales că vom continua și cu cele de anul trecut, dar vom veni și cu idei noi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Soluții pentru a înlocui dinții lipsă. Ce trebuie să știi?

Next Post

Mărirea sânilor la băieți.  De ce apare și ce trebuie făcut

Related Posts
Verified by MonsterInsights