Aproape fiecare persoană are alunițe, iar acestea apar, de obicei, la naștere sau în copilărie. Totuși, examinarea acestora trebuie să se facă încă de la vârste fragede pentru că orice modificare de aspect poate să ascundă o problemă medicală, cum ar fi, de exemplu, un melanom. Părinții trebuie să examineze periodic alunițele copiilor și să semnaleze medicului dacă acestea își schimbă forma, culoarea sau mărimea.
Alunițele copilului trebuie verificate periodic de către părinți, de acasă. Cel mai bun mod în care putem examina nevii pigmentari este de afară, în lumină naturală. Ca să observăm mai ușor dacă există modificări ale alunițelor pe parcursul timpului, părinții trebuie să stabilească o ordine clară prin care să poată sesiza schimbările, în cazul în care apar.
„Examinarea alunițelor acasă ar trebui să fie făcută lunar de către părinți. Se recomandă examinarea nevilor la lumină naturală. E important ca părinții să stabilească o ordine pe care să o respecte la fiecare examinare”, spune dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
„Să nu uităm să examinăm alunițele apărute în zone mai greu accesibile”
Un alt aspect important, care trebuie luat în calcul, este că nevii pigmentari pot să apară pe orice zonă a corpului, chiar și pe cele mai puțin vizibile. Examinarea corectă se face pe toate alunițele, indiferent că sunt mai mult sau mai puțin la vedere, așa cum afirmă și medicul dermatolog: „Să nu uităm să examinăm alunițele apărute în zone mai greu accesibile: în zona genitală, între degete și la nivelul scalpului. Pentru examinarea scalpului, e bine să facem asta atunci când părul copilului este ud.” Dacă nu sunt observate la timp, acestea pot suferi modificări și pot duce la complicații.
Cum examinăm alunițele?
Pentru o examinare cât mai clară și mai precisă a alunițelor, medicul poate recomanda părinților respectarea regulii ABCDE, în care trebuie să avem în vedere: asimetria nevilor, marginile, culoarea, diametrul și evoluția acestora. De curând s-a introdus și litera F în examinarea alunițelor, care înseamnă o aluniță diferită de celelalte.
„Folosirea regulii ABCDE ne poate ajuta să identificăm acele alunițe care trebuie, ulterior, verificate dermatoscopic de către medicul dermatolog specialist. A (asimetrie): ne imaginăm două axe care trec prin mijlocul aluniței și verificăm dacă cele două părți se suprapun. B(border/margini): Marginile sunt bine deliminate și regulate? C (culoare): culoarea aluniței este una uniformă? Sunt prezente mai multe nuanțe? D (diametru): alunița examinată are un diametru mai mare de șase milimetri? E (evoluție/ elevație): Este o aluniță apărută recent care prezintă modificări de formă, culoare sau diametru? Și-a dublat dimensiunea într-un timp scurt? Introducerea recentă a unui nou semn, F sau ugly duck sign (rățușca cea urâtă), util și în examinarea făcută acasă, constă în apariția unei alunițe care are un aspect diferit față de restul alunițelor existente”, precizează dr. Cristina Popa.
Semne de alarmă. Când ne adresăm medicului?
Alunițele pot să apară fie la naștere, fie pe parcursul copilăriei. Prin urmare, este normal ca acestea, pe măsură ce copilul crește, să sufere modificări de formă și culoare. Totuși, ceea ce ar trebui să le atragă atenția părinților este intervalul de timp. Dacă, de exemplu, alunițele se modifică rapid, atunci ar trebui să ne adresăm unui medic dermatolog pentru a fi evaluate corect.
„În mod normal, pe măsură ce copiii cresc, alunițele își pot modifica forma și culoarea. Cu toate acestea, dacă modificările apar într-un interval scurt de timp, este recomandat un consult dermatologic de urgență”, explică dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Pe de altă parte, numărul alunițelor poate crește rapid, iar acest lucru nu este normal. În medie, un copil are 20 de alunițe. Dacă observăm că acestea apar într-un număr foarte mare (peste 50) și într-un timp foarte scurt, atunci în mod cert există o problemă.
„Apariția unor alunițe noi nu reprezintă, în mod normal, un semn de alarmă în cazul copiilor. Aceștia au, în medie, aproximativ 20 de alunițe. În schimb, dacă numărul acestora crește rapid și trece de 50, este necesar un consult de specialitate”, afirmă medicul dermatolog.
Când reprezintă alunițele o urgență medicală?
Se poate întâmpla ca alunițele să sângereze, să formeze cruste sau să creeze disconfort. Ei bine, aceste modificări nu sunt normale și reprezintă urgențe medicale. În plus, dacă devin pruriginoase sau au dimensiuni foarte mari (nevi ginganți), trebuie să apelăm la serviciul de urgență imediat.
„Alunițele care sângerează în absența unui traumatism, care prezintă pe suprafață cruste, creează disconfort sau devin pruriginoase, precum și nevii congenitali giganți, trebuie examinați de către un specialist”, declară dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.