În timpul verii, ne ducem la mare, la picină și, fără să ne dăm seama, putem face otită. Otita de piscină, așa cum este cunoscută de pacienți, este o afecțiune care apare cu preponderență vara din cauza mediului umed din ureche și acumulării de bacterii. Tratamentul este simptomatic, dar poate fi nevoie și de antibiotice pentru a elimina infecția.
De obicei, pacientul cu otită se prezintă la medic atunci când durerea devine insuportabilă. Primul pas în schema terapeutică este ca medicul să discute cu pacientul pentru a afla cauza durerii, iar apoi să se uite cu otoscopul în interiorul urechii. Astfel, specialistul va pune diagnosticul corect, urmând a fi efectuată schema terapeutică.
„Tratamentul începe în momentul în care pacientul se prezintă la medic, efectuăm o anamneză, ne uitam în ureche cu otoscopul și punem diagnosticul de certitudine”, spune dr. Monica Stănculescu, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.
În ce constă tratamentul?
În primă fază, medicul va prescrie tratament antiinflamator, care să reducă durerea. Pe lângă acesta, se introduce o meșă sterilă în ureche, umezită în permanență cu rivanol. Astfel, va împiedica strângerea bacteriilor și inflamarea conductului. De obicei, se ține timp de o zi, dar depinde de fiecare caz în parte.
„În afara tratamentului antiinflamator, antialgic,se aplică o meșă sterilă, care se introduce în conduct. Peste ea punem rivanol, de obicei, pentru a împiedica să se strângă, să se inflameze și mai mult conductul. Meșa aceasta se ține în funcție de gravitatea cazului, de obicei 24 de ore. Trebuie să fie în permanență umezită”, precizează medicul ORL.

Când este necesar tratamentul cu antibiotice?
Sunt și situații în care otita de piscină este persistentă și nu trece cu antiinflamator. În acest caz, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic pentru a elimina infecția. Antibioticul este prescris numai în situațiile severe, când simptomele otitei sunt persistente și nu se diminuează. Din această cauză, ciuperca de la nivelul urechii se poate înmulți, fiind favorizată de mediul umed. Prin urmare, după tratamentul cu antibiotic și eliminarea completă a infecției, medicul va trata ciuperca.
„De obicei, această meșă și tratamentul antiinflamator rezolvă problema, dar de foarte multe ori este nevoie și de tratament antibiotic atunci când infecția este mai puternică. Într-adevăr, există riscul să se dezvolte mai mult ciuperca în timpul tratamentului cu antibiotic pentru că îi place mediul umed și se înmulțește, dar rezolvăm mai întâi infecția și după aceea rezolvăm și ciuperca”, explică dr. Monica Stănculescu, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.
„Urechea trebuie curățată până când observăm că este vindecată”
Pe toată perioada tratamentului, pacientul trebuie să vină la medicul ORL destul de des. Acesta va observa dacă tratamentul funcționează, va verifica starea pacientului și va asigura o igienă corectă a urechii afectate: „Pacientul trebuie să se prezinte destul de des la medicul ORL, iar urechea trebuie curățată până când observăm că este vindecată”, spune medicul ORL.