Mezoterapia, tratamentul care te întinerește. Ce presupune

Mezoterapia este o procedură care a luat amploare pe piață datorită efectelor sale minune, cu rezultate vizibile imediat și care se mențin pentru mult timp. Femeile sunt cele interesate atunci când vine vorba de corectarea ridurilor, a petelor și cicatricilor, dar și a vergeturilor, iar toate acestea sunt posibile printr-o singură procedură: mezoterapia. Ce este mezoterapia? Cum decurge tratamentul? Ce efecte are? Ne spune dr. Alexandra Cârstoiu, specialist în estetică medicală, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Ce este mezoterapia cu Exceed și ce presupune?

Alexandra Cârstoiu: Exceed este un aparat mult mai performant, cu rezultate mult mai bune și mai rapid vizibile. Mezoterapia este o procedură care se utilizează, în special, pentru rejuvenarea pielii. Acest tratament poate fi folosit pentru tratarea cicatricilor post acneice, ameliorarea ridurilor și a vergeturilor, combatarea laxității pielii. Mezoterapia oferă un efect de lifting general la nivelul feței. Ridurile fine sunt combătute, se creează rețele noi de colagen și de elastină care ajută la îmbunătățirea tonusului și elasticității, fermității pielii.

Media10: De cât timp se face în România această procedură?

Alexandra Cârstoiu: Nu este o tehnologie foarte nouă, fiind de cel puțin 15-20 de ani în România. Totuși, adresabilitatea nu a fost așa de mare până acum 10 ani. Aparatele au mai evolut, de aceea am și apelat la Exceed. Acesta a evoluat pe experiența altor aparate și s-a dezvoltat un sistem de funcționare performant. Creează perfect micro-canalicule, fără să lase pielea zdrențuită, cum se întâmplă, de exemplu, la alte dispozitive.

Prin mezoterapie tratăm ridurile, cicatricile, petele, vergeturile

Media10: Care sunt beneficiile mezoterapiei?

Alexandra Cârstoiu: Pielea are mai multe straturi, iar cu mezoterapia fracționată atingem stratul epidermei și al dermei. Ne interesează epiderma pentru că acolo sunt melanocitele și keratinocitele, unde se află foarte mulți factori de creștere. Prin stimularea epidermului, tratăm ridurile foarte fine și uniformizăm culoarea pielii pentru că aceste melanocite sunt celule care rețin pigment. În zona dermului se află fibrele de colagen și de elastină, iar noi pătrundem acolo pentru a le stimula și, evident, creștem fermitatea, tonusul, calitatea, în general, a pieii. Astfel, putem trata cicatricile, vergeturile și ridurile ceva mai profunde.

În primul rând, ea realizează procedura mecanică, face aceste micro-canalicule iar noi, în al doilea rând, venim suplimentar cu niște substanțe special create, îmbogățite cu acid hialuronic, cu factor de creștere, cu vitamine și antioxidanți. Pielea devine ca un burete și tot acest cocktail pătrunde la nivelul dermului și epidermului, unde reșește să stimuleze mai repede procesul și să-i ofere suport necesar regenerării.

Un efect foarte bun pe care l-am văzut este la pacientele care au născut și au avut melasmă (pătarea intensă a feței). Se poate rezolva doar cu mezoterapie, dar depinde de caz pentru că, uneori, poate fi nevoie de laser și alte terapii complementare. Totuși, sunt paciente care spun că imediat cum se expun la soare, indiferent cât de mult ar folosi creme cu factor de protecție, se trezesc, din nou, pătate peste tot. După mezoterapie, nu se mai întâmplă lucrul acesta. Se menține această uniformitate a culorii pielii și melanocitele se potolesc, nu mai sunt atât de reactive. Pacientele nu se mai pătează sau cel puțin nu se mai pătează la fel de rău.

Media10: Ce zone putem corecta?

Alexandra Cârstoiu: Mezoterapia poate fi aplicată atât la nivelul feței, cât și la nivelul gâtului sau decolteului, la nivelul mâinilor pentru un aspect mai întinerit al acestora și, de asemenea, particular, pe zona corpului, unde avem problemele cu vergeturi sau alte cicatrici care se pot rezolva. Acolo, evident, lucrăm cu o adâncime mult mai mare a acului. La nivelul feței, putem efectua proceduri în orice zonă. La final, trebuie să obținem un rezultat uniform de eritem (roșeață).

„Pacienta nu trebuie să se expună la soare în prima săptămână”

Media10: Ce trebuie să știe o persoană înainte de a face această procedură, dar și după?

Alexandra Cârstoiu: Cel mai indicat este să nu fie la menstruație pentru că există posibilitatea să sângereze mai mult. Un alt lucru de care trebuie să țină cont persoana ce urmează să facă mezoterapie este că nu trebuie să aibă administrat tratament antiinflamator. Ulterior, după procedură, pacienta nu trebuie să se expună la soare în prima săptămână și neapărat să folosească factor de protecție solară 50+. De ce? Pentru că pielea rămâne în continuare foarte permeabilă, ca un burete. Astfel, produsele se absorb foarte repede în următoarele zile. Totuși, se absoarbe și radiația ultravioletă, iar atunci efectul de uniformizare și de calmare a melanocitelor din piele, pe care noi vrem să-l obținem după procedură, nu o să-l avem dacă ne expunem la soare și dacă nu folosim factor de protecție.

Media10: Ce se întâmplă în timpul tratamentului de mezoterapie și cât durează o ședință?

Alexandra Cârstoiu: Dacă este să discutăm despre zona feței, o ședință durează în jur de 20 de minute, fără timpul de așteptare pentru anestezie. Procedura, în sine, nu este una dureroasă pentru faptul că se efectuează cu anestezie locală. Se aplică o cremă anestezică, pacienta stă cu ea 15-20 de minute, după care este curățat tenul și se începe ședința. Aparatul este, practic, ca un stilou, în capătul căruia se atașează un sistem de ace. Este un capăt steril, de unică folosință. Se fac aceste micro-înțepături la nivelul dermului, după care se aplică cocktailul de substanțe amintit. După încheierea procedurii, se aplică o mască calmantă, hidratantă cu diferite substanțe: acid hialuronic, colagen, ceramide etc. Pacienta, în următoarele 48 de ore, poate să prezinte în continuare roșeață, dar asta depinde și de sensibilitatea fiecăreia.

Dacă avem imperfecțiuni pe ten, se face o procedură de curățare

Media10: Pot apărea anumite efecte secundare, complicații după procedură sau în timpul ei?

Alexandra Cârstoiu: Dacă pielea nu este curățată, dacă sunt pacienți care au fața încărcată, și aici mă refer la comedoane, coșuri, puncte negre, este recomandat să meargă înainte la o procedură de curățare a tenului. La două zile de la încheierea acesteia sau chiar în următoarea zi, dacă manevra nu a fost traumatizantă, se poate prezenta la mezoterapie. Pot apărea mici edeme în momentul în care acționăm cu o adâncime mai mare a acului. Exfolierea și roșeața pot persista mai mult timp, dar sunt normale. Nu aș putea să spun că sunt niște efecte adverse. Roșeața este normală, cum și exfolierea este normală, dar nici aceea pe termen foarte lung.

Am întâlnit situații în care exfolierea nu s-a mai terminat la patru săptămâni distanță de la mezoterapie. Acolo e cazul să vorbim cu dermatologul sau cu esteticianul care ne-a făcut procedura. Ne poate recomanda un gomaj al feței, poate să vadă dacă sunt leziuni specifice dermatitei seboreice sau alte aspecte care fac să persiste exfolierea pe termen lung. Mai există și posibilitatea ca pacientul să nu se fi hidratat corespunzător. Pielea are o nevoie excesivă de hidratare, mult mai mult decât în mod normal, înainte de procedură. Lucrul acesta este în prima săptămână. Dacă o hrănim cum ne cere și o hidratăm bine, nu ne vom mai confrunta cu nicio problemă.

„Rezultatele se văd încă de la prima ședință, a doua zi”

Media10: După cât timp vedem rezultatele și de câte ședințe este nevoie în funcție de zona pe care o tratăm?

Alexandra Cârstoiu: Rezultatele se văd încă de la prima ședință, a doua zi. După ce trece eritemul, fața este mai luminoasă, mai odihnită. Rezultatul final este undeva la două-trei săptămâni. Stimularea de fibre noi de elastină și de rețea nouă de colagen durează. Cel mai corect este ca frecvența ședințelor să fie la patru-șase săptămâni. Pentru a obține un maxim de efect, este recomandat un minim de patru ședințe.

Ulterior, se recomandă o ședință la trei luni, după care una la șase luni, apoi una pe an de întreținere. Efectele se mențin mult timp, dar, de multe ori, nu le vedem cu ochiul liber.  Ridurile acelea nu le putem trata cu nimic, dar mezoterapia reușește să ajungă la ele. Efectele se mențin, dar sunt inconparabile cu cele pe care le obții în momentul în care te ții de o schemă completă, adică urmezi un protocol pe termen lung.

Media10: Ce persoane pot avea contraindicații?

Alexandra Cârstoiu: Ca și contraindicații, vorbim de persoanele care prezintă infecții virale, bacteriene sau micotice; acnee activă; alergii la substanțele utilizate; boli autoimune severe; manifestarea unor boli pe piele, unde ar trebui să se faca terapie. De asemenea, femeia însărcinată are o contraindicație parțială. Pentru că se află într-o modificare hormonală dată de sarcină, se poate păta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Pauza de lectură la Școala „Terraveda”. Cum îi ajută pe copii

Next Post

Elevii Colegiului „Elena Cuza”, performanță națională la robotică și dezbatere

Related Posts
Verified by MonsterInsights