Avortul spontan. Ce trebuie să știi?

Avortul spontan este o întâmplare extrem de nefericită din viața unei femei. Acesta provoacă schimbări atât în corpul femeii, cât și în sufletul ei. Prin urmare, suportul emoțional din partea familiei este esențial, precum și asigurarea unei comunicări deschise cu medicul ginecolog. Dr. Rodica Nagy, medic specialist obstretică-ginecologie la Clinica GINECHO, ne vorbește despre ce se întâmplă în organismul femeii care trece printr-un avort spontan, ce tratament trebuie administrat, care sunt șansele unei viitoare sarcini, dar și despre importanța susținerii și încurajării acesteia.

Media10: Cum putem defini avortul spontan?

Dr. Rodica Nagy: Avortul este definit ca o pierdere spontană a unei sarcini intrauterine. Aceasta apare înainte ca fătul să poată supraviețui în afara uterului. În prezent, limita este  stabilită la 24 de săptămâni gestaționale. Este posibil ca această limită să se modifice pe măsură ce îngrijirea neonatală se îmbunătățește.

Media10: Există mai multe tipuri? Care sunt acestea?

Dr. Rodica Nagy: Avorturile pot fi împărțite în: avorturi precoce, care au loc înainte de 12 săptămâni gestaționale, sau avorturi tardive, între 13 și 24 de săptămâni gestaționale. Avortul repetat este, de obicei, definit ca apariția a trei sau mai multe avorturi consecutive. Afectează 1% dintre femeile de vârstă reproductivă, fiind denumit boală abortivă.

„Cea mai frecventă cauză a avortului în primul trimestru este reprezentată de anomaliile cromozomiale”

Media10: Care sunt principalele cauze ce pot duce la avort spontan?

Dr. Rodica Nagy: Cea mai frecventă cauză a avortului în primul trimestru este reprezentată de anomaliile cromozomiale. Acestea sunt depistate în mai mult de 50% din cazuri. Trisomiile, adică prezența suplimentară a unui cromozom într-o pereche de cromozomi, reprezintă aproximativ două treimi dintre acestea. Riscul de anomalii genetice crește odată cu vârsta maternă. Alte cauze mai puțin frecvente ale avortului sunt: tulburările de coagulare a sângelui (care includ sindromul antifosfolipidic), trombofilii moștenite și anomalii uterine moștenite sau dobândite. De asemenea, femeile obeze, cu diabet zaharat necontrolat, cu afecțiuni ale glandei tiroide, prezintă un risc de avort spontan mai mare, comparativ cu femeile care nu au alte boli.

Media10: Cum știm că am trecut printr-un avort spontan? Ce simptome resimt pacientele?

Dr. Rodica Nagy: Sângerarea vaginală și dispariția simptomelor de sarcină sunt sugestive pentru un avort spontan. În avort, sângerarea debutează prima. Aceasta este urmată, în următoarele ore sau zile, de dureri abdominale care pot fi crampe în zona mediană inferioară, dureri lombare joase cu senzație de presiune pelviană sau disconfort suprapubian. Prezența unei sângerări vaginale în cantitate apreciabilă, însoțită sau nu de dureri pelviene, dar și lipsa semnelor de sarcină în afara unei sângerări, necesită investigații suplimentare. Totuși, sunt foarte multe paciente care experimentează, la începutul sarcinii, o mică sângerare de culoare negricioasă. De cele mai multe ori, nu influențează evoluția acesteia. În oricare dintre situațiile de mai sus, este necesar un consult ginecologic și ecografic pentru a stabili dacă sarcina evoluează normal.

„Principala complicație consecutivă avortului este hemoragia vaginală”

Media10: Ce complicații pot să apară ca urmare a avortului spontan?

Dr. Rodica Nagy: Principala complicație consecutivă avortului este hemoragia vaginală. Aceasta apare ca urmare a unei evacuări incomplete a sarcinii cu necesitatea practicării unui chiuretaj uterin instrumental. De asemenea, poate să apară infecția fragmentelor rămase în uter manifestată prin febră și sângerare vaginală persistentă, cu miros și aspect modificat.

Media10: Ce tratament trebuie administrat în cazul avortului spontan?

Dr. Rodica Nagy: În cazul femeilor care doresc o abordare naturală, putem lua în calcul tratamentul expectativ, în absența semnelor de infecție. Totuși, tratamentul medicamentos devine o opțiune din ce în ce mai populară și preferată de paciente. Eficiența tratamentului depinde de: tipul de avort, calea de administrare, dozele de medicament. Tratamentul poate fi efectuat atât în regim de spitalizare, cât și la domiciliul pacientei. Avortul chirurgical necesită dilatarea colului uterin și apoi evacuarea sarcinii prin răzuire/raclare mecanică (chiuretaj abraziv), prin absorbția conținutului uterin (chiuretaj aspirativ) sau utilizând ambele metode.  Acesta reprezintă metoda terapeutică principală în prezența unei sângerări vaginale abundente.

„Avortul medicamentos este preferat la femeile tinere, care își doresc copii în viitor”

Media10: Ce este avortul medicamentos și în ce constă?

Dr. Rodica Nagy: Este o alternativă de întrerupere a sarcinii care utilizează anumite medicamente. Avortul medicamentos nu necesită intervenție chirurgicală sau anestezie. Procedura poate fi începută într-un cabinet medical și continuată acasă. Aceasta presupune administrarea a două tipuri principale de medicamente: mifepristona, care blochează progesteronul (hormonul sarcinii) și misoprostolul, care determină contractilitate uterină cu expulzia sarcinii. Se pot administra medicamente pentru a gestiona durerea în timpul și după avortul medicamentos.

De asemenea, se pot prescrie antibiotice, deși infecția după avortul medical este rară. Medicul informează pacienta legat de cantitatea de sânge pe care o va pierde și intensitatea durerii în funcție de numărul de săptămâni de sarcină. Este posibil ca pacienta să nu reușească să își desfășoare activitatea zilnică obișnuită, dar este puțin probabil să fie nevoie de repaus la pat. Avortul medicamentos este preferat la femeile tinere, care își doresc copii în viitor. În acest fel, se evită acțiunea mecanică asupra colului prin dilatarea lui. Astfel, acesta ar putea deveni incompetent la următoarea sarcină. Mai mult decât atât, se evită acțiunea abrazivă asupra mucoasei uterului care ar putea prezenta o vindecare anormală, cu formarea de sinechii, aderente între pereții cavității uterine și dificultate în obținerea unei sarcini ulterioare.

Există, totuși, și dezavantaje ale acestei metode. Riscurile potențiale ale avortului medical se referă la evacuarea incompletă a sarcinii cu necesitatea practicării unui chiuretaj instrumental, sângerare abundentă și prelungită, infecție, febră, greață, vărsături. La femeile care și-au încheiat planning-ul familial, se poate alege metoda instrumentală pentru a evita riscul unei evacuări incomplete.

Femeile care trec printr-un astfel de eveniment au nevoie de suport emoțional

Media10: Un avort spontan este o întâmplare nefericită și afectează femeile atât din punct de vedere fizic, cât și pishic. Cât de important este suportul familiei în acest sens?

Dr. Rodica Nagy: Suportul femeii care a trecut printr-un avort spontan este foarte important, mai ales când vorbim despre o sarcină dorită. Chiar și în cele mai timpurii stadii ale sarcinii, femeile și partenerii lor simt adesea o legătură reală cu bebelușul. Prin urmare, poate fi greu să găsești cuvintele potrivite de consolare într-o asemenea situație. Există unele lucruri care se spun, de obicei, după un avort spontan și care nu sunt de ajutor.

Este firesc să încercăm să fim încurajatori cu privire la viitor și la șansele de a avea un copil sănătos, însă lucrurile de genul: „totul se întâmplă cu un motiv”, „puteți încerca să aveți un alt copil” sau „cel puțin nu era o sarcină avansată” pot fi foarte supărătoare. Atunci când cineva suferă, cu toții suntem tentați să oferim cuvinte de încurajare sau chiar posibile soluții pentru că vrem să ajutăm. Uneori, oamenii nu caută sfaturi despre ce pot face. Ei au nevoie doar de cineva care să îi asculte și să le spună cum se simt.

„După primul avort spontan, majoritatea femeilor au o sarcină normală data viitoare”

Media10: Femeile care au suferit un avort spontan mai pot avea o sarcină?

Dr. Rodica Nagy: Una dintre multele temeri pe care le au femeile după ce pierd o sarcină este că nu vor mai rămâne niciodată gravide. Ele trebuie să rețină că pierderea unei sarcini anterioare nu înseamnă că sunt mai puțin fertile. După un avort spontan este foarte posibil să rămână gravide, să aibă o sarcină la termen și să nască un copil sănătos. După primul avort spontan, majoritatea femeilor au o sarcină normală data viitoare. Dacă există două sau mai multe avorturi spontane, șansele de a avea o sarcină viitoare normală sunt mai mici, dar există. În asemenea cazuri, este necesară efectuarea unor teste pentru a vedea dacă se poate determina o cauză a acestor avorturi.

Recomandări pentru o sarcină sănătoasă

Media10: Există situații în care putem preveni avortul spontan?

Dr. Rodica Nagy: Cele mai multe avorturi spontane sunt cauzate de anomalii genetice ale fătului. Din păcate, nu se poate face nimic pentru a le preveni. Cu toate acestea, nu toate avorturile spontane sunt cauzate de anomalii genetice. Un stil de viață sănătos înainte și în timpul sarcinii poate ajuta. Femeile care doresc o sarcină ar trebui să ia cel puțin 400 mcg de acid folic în fiecare zi, începând cu cel puțin una sau două luni înainte de concepție, dacă este posibil. În plus, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, mesele sănătoase și bine echilibrate, evitarea stresului, menținerea unei greutăți normale, dar și renunțarea la fumat, alcool, pot îmbunatăți șansele de a obține o sarcină normală.

De asemenea, femeile care doresc să aibă un bebeluș sănătos trebuie să depisteze și să trateze afecțiunile preexistente înainte de a încerca să îl conceapă. Odată ce rămân însărcinate, viitoarele mămici trebuie să beneficieze de îngrijire prenatală timpurie și amplă pentru a crește șansele unei sarcini sănătoase.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

În fiecare zi, trei românce mor de cancer ovarian. Tu când ai fost ultima dată la medic?

Next Post

Spondiloza. De ce apare și cum scapi de dureri?

Related Posts
Verified by MonsterInsights