sursă foto: etno.tv
Dr. Ovidiu Rus este medic specialist chirurgie toracică la Institutul Oncologic București. Un medic de o modestie rară, un om care merită cunoscut, apreciat, promovat. Pentru dr. Rus discuțiile cu pacienții sunt o prioritate și nici un pacient nu pleacă nelămurit din cabinetul său. Spune că medicina nu e o afacere și că mulțumirea în această profesie vine din reușite și nu din nivelul de trai.
Interviu realizat de Maria Mihaela Szerac – Houston NPA
Maria Szerac: Veți fi lector în cadrul celei de a V-a ediții a Conferinței de cancer bronhopulmonar, de la Drobeta, 6-7 septembrie 2019. Dorința conf. univ. dr. Alin Demetrian este de a face cunoscute serviciile medicale existente pentru pacientul cu acest tip de cancer, în așa fel încât să ajungem în timp la o distribuție mai uniformă a adresabilității pacienților, pentru că unele spitale să nu fie supraaglomerate și pentru că pacienții să nu fie puși inutil pe drumuri. Cum comentați acest aspect? Cum stați cu timpul alocat discuțiilor cu pacientul, cu colegii, cu timpul alocat dezvoltării dumneavoastră profesionale, participării la evenimente. Este o mare provocare managementul timpului și dacă ați găsit soluții viabile, ar fi grozav să le împărtășiți colegilor cadre medicale.
„Discuțiile cu pacienții mei sunt o prioritate”
Ovidiu Rus: Informarea pacientului este necesară din toate punctele de vedere. Uniformizarea serviciilor medicale din punct de vedere al adresabilității este de dori, dar aici se naște o altă discuție, cea legată de echiparea corespunzătoare a spitalelor și de experiența personalului.Discuțiile cu pacienții mei sunt o prioritate și trăiesc cu speranța că niciun pacient nu a plecat nelămurit de la mine. Timpul alocat dezvoltării mele profesionale nu este suficient și bănuiesc că suntem toți în aceeași situație. Secretul constă în a acordă timp activităților care aduc un beneficiu real dezvoltării profesionale și nu să ne axam doar pe dezvoltarea unui CV stufos!
„Sistemul sanitar o să fie eficient atunci când politicul o să fie mai puțin prezent spre deloc în această ecuație”
Maria Szerac: Unul dintre multele mesaje de apreciere la adresa dvs sună așa: „Toată stimă și respectul, pentru dumneavoastră și colegii de la Fundeni, și totodată pentru toți cei în halate albe (albastre, verzi),după ce am trecut prin experiență cancerului pulmonar, mă înclin în față acestor oameni deosebiți, cu calitățile și virtuțile lor,făcând eforturi mari, salvând vieți, luptând cu sistemul prost de sănătate al societății noastre,fără să să pretindă nimic. RESPECT”. Este un mesaj care disociază medicul bun de sistemul prost. Care este viziunea dvs legată de acest aspect. De câți medici buni e nevoie pentru că sistemul să devină la rândul lui bun? Ce înseamnă pentru dvs personal un coleg medic “bun”?
Ovidiu Rus: Sistemul sanitar o să fie eficient atunci când politicul o să fie mai puțin prezent spre deloc în această ecuație. Fiecare funcție trebuie să fie ocupată de oameni responsabili, nu de oameni „numiți”. Degeaba există calitate umană în acest sistem sanitar dacă ea nu este sprijinită să se dezvolte și să „producă” în mod eficient.
„Datele mele de contact sunt accesibile tuturor tocmai în ideea de a face lucrurile mai eficiente”
Maria Szerac: Sunteți unul din medicii care își face publice datele de contact, atât numărul de telefon cât și adresa de mail. Cum v-a impactat activitatea? Sunt pacienți care va sună fără motiv? Cât de mulți colegi din afară IOB va contactează pentru a discuta cu dvs despre cazuri?
Ovidiu Rus: Datele mele de contact sunt accesibile tuturor tocmai în ideea de a face lucrurile mai eficiente: consultații, timpi de așteptare pe la uși, bineînțeles cu riscul de a lua puțin din timpul meu liber. Nu pot să spun că a „abuzat” cineva de acest lucru.
„Medicul de familie este baza piramidei și de la ei pleacă premisele depistării unui caz de cancer”
Maria Szerac: Cât de multe persoane (medici, pacienți..) v-au sunat în urmă postării dvs de pe Facebook – “De azi 05.04.2016, la Clinică de Chirurgie Toracică din cadrul Institutului Oncologic București, metastazele pulmonare și nu numai, se operează cu ajutorul laserului. Reprezintă un pas înainte în dezvoltarea tratamentului chirurgical invaziv și miniinvaziv. Pentru cei interesați va stau la dispoziție pentru mai multe detalii”?
Ovidiu Rus: Nu un număr mare de pacienți și nici de colegi. Dar pagină mea de facebook este o pagină de informare și nu una de publicitate. Dacă vrei informația, trebuie să o cauți.
Maria Szerac: Există tumor board în cadrul IOB? Dacă răspunsul este afirmativ, ne puteți spune care sunt specialitățile medicilor care participa? Dacă un medic de familie ar dori să vină, ar fi primit?
Ovidiu Rus: Tumor-boardul este un concept care se aplică la noi pe fiecare caz în parte. Mi-e greu să definesc acest concept că fiind foarte protocolar. Discuțiile au loc la telefon, personal, având că scop stabilirea următorului pas terapeutic. Orice discuție cu orice medic de familie este binevenită sub orice formă, pentru că medicul de familie este baza piramidei și de la ei pleacă premisele depistării unui caz de cancer într-o formă incipientă care să permită un tratament cu mai multe șanse de reușită .
Maria Szerac: Care sunt cele mai frecvente patologii care ajung la dumneavoastră și care sunt cele mai frecvente dintre ele care necesită intervenții chirurgicale?
Ovidiu Rus: Cancerul pulmonar.
Maria Szerac: Cât de frecvente sunt cazurile în care colegii dvs, chirurgi toracici sau specialiști în chirurgie generală va trimit pacienți pentru că în instituțiile în care activează nu există dotări care să le permită intervenții miniinvazive?
Ovidiu Rus: Cazurile sunt foarte rare spre deloc.
Maria Szerac: Cum colaborați cu medicii de familie în ceea ce privește monitorizarea pacienților operați de dumneavoastră și externați?
Ovidiu Rus: Relația cu medicul de familie nu există. Există o relație cu medicul oncolog în cazurile de cancer pulmonar.
„Medicină nu e o afacere și că mulțumirea în această profesie vine din reușite și nu din nivelul de trăi”
Maria Szerac: Ce ne puteți spune despre omul Ovidiu Rus? Ce va face plăcere, ce hobby-uri aveți, cum va petrectei timpul liber?
Ovidiu Rus: În puținul meu timp liber îmi place să stau cu familia și să fac cât mai mult sport!
Maria Szerac: Dacă ar fi să le transmiteți un mesaj studenților la medicină, care ar fi acesta?
Ovidiu Rus: Să fie conștienți că medicină nu e o afacere și că mulțumirea în această profesie vine din reușite și nu din nivelul de trăi!
Maria Szerac: Și un mesaj pentru pacientul român?
Ovidiu Rus: Soluțiile medicale cele mai bune le găsiți tot la noi în țară și nu în afară ei!