Când durerea în piept semnalează un INFARCT MIOCARDIC

Durerea în piept reprezintă unul din cele mai frecvente simptome care  îndeamnă pacientul să se prezinte la medic. Cauzele durerii în piept sunt împărțite în mai multe categorii, cum ar fi: cele care au legătură cu inima, cauze de natură digestiva, cauze care au legătură cu sistemul musculoscheletal, cauze care au legătură cu plămânii, dar și alte cauze, cum ar fi atacul de panică și zona zoster. Când durerea în piept semnalează un posibil infarct miocardic?

Ne spune dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog, la Centrul Medical Cardio Help.

În România, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 a mortalităţii premature, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, potrivit Societăţii Române de Cardiologie. Ţara noastră, ocupă, de altfel, un loc fruntaş în Uniunea Europeană în privinţa mortalităţii prevenibile.  Infarctul apare ca rezultat al ischemiei prelungite (întreruperea circulației sangvine într-un țesut sau organ). Această ischemie este definită ca fiind o cantitate insuficientă de sânge și de substanțe nutritive către o anumită zonă a unui țesut, datorată unei întreruperi apărute în „alimentarea” cu sânge.

„Durerea care poate să ridice suspiciunea unui infarct este destul de caracteristică. Pacientul o resimte retrosternal, pe o suprafață mare, în niciun caz într-un punct fix sau ca o înțepătură sau un junghi. De obicei iradiază fie pe membrul superior stâng, pe marginea antecubitală, pe  umeri, în maxilar, sau poate să iradieze în epigastru (stomac). De multe ori pacientul resimte această durere doar în regiunile acestea de iradiere fără să aibă neapărat o durere în piept. Frecvent este localizată în epigastru, în zona stomacului, fiind însoțită de fenomene digestive precum vărsături, greață. În aceste situații pacientul se gândește că este o afecțiune gastrică și întârzie să se prezinte la medic. Mai mult, majoritatea pacienților resimt această durere însoțită de o stare de panică, de anxietate extremă, transpirații reci, pacientul este palid. Dacă este cu cineva, aparținătorii pot spune că este clar ceva în neregulă cu acel pacient și de obicei durerea durează destul de mult, cel puțin 20 de minute, chiar și mai mult și nu cedează la nitroglicerină comparativ cu o durere obișnuită dintr-o angină pectorală. Toate aceste simptome clar trebuie să determine pacientul sau aparținătorii lui să reacționeze destul de rapid. Durerea poate fi însoțită de o sincopă în care să își piardă cunoștința și atunci trebuie să apeleze serviciul de urgență 112”, spune dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog.

Infarctul este moartea unui țesut (necroză este ireversibilă), cauzată de fluxul de sânge inadecvat/insuficient către zona afectată. Infarctul poate fi cauzat de blocajele arterelor, de o ruptură, de compresia unui vas sau de vasoconstricție (micșorarea diametrului vaselor sangvine, prin contracția fibrelor musculare din pereții lor). Leziunea astfel rezultată este numită infarct. Este important să reținem că nu toți oamenii care au un infarct miocardic se confruntă cu aceleași simptome sau au aceeași severitate a simptomelor.

„Sunt descrise și situații atipice în care pacientul nu are simptome sau din cauza unor condiții patologice, că vorbim de un diabet zaharat, de o boală renală cronică, este un pacient vârstnic, poate să facă infarct fără să aibă durere sau să prezinte o simptomatologie despre care pacientul crede că este cauzată de boala cronică de care suferă  sau dă vina pe vârstă, că obosește, că are o stare de slăbiciune. Ignoră aceste simptome, iar la un control făcut peste câteva luni sau peste un an i se spune la cabinet că a suferit un infarct”, explică medicul cardiolog.

Tratamentul prompt, acordat de personalul medical, va crește șansele de a limita leziunile mușchiului inimii, deoarece măsurile de restabilire a fluxului de sânge în acest organ funcționează cel mai bine dacă sunt luate cât mai curând după debutul simptomelor.

Dacă ai semnele prevestitore ale unui infarct miocardic, sună imediat la numărul de urgență 112, pentru a cere ajutor medical și nu ezita. Dacă nu ai acces la serviciile medicale de urgență, roagă pe cineva să te transporte cu mașina la cel mai apropiat spital.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

„Sunt femeie și am grijă de mine”, campanie de consultații ginecologice gratuite, derulată de spitalul MaDonna Maria Craiova

Next Post

Dr. Iulia Borcan, oftalmolog: „Se recomandă un control oftalmologic, anual”

Related Posts
Verified by MonsterInsights