Hemoroizii. Când este cazul de operație?

Dacă ai hemoroizi, ar trebui să faci o vizită la medic! De multe ori, tindem să „ignorăm” toate semnalele date de această afecțiune și ajungem la un specialist în stadii avansate, când medicația și schimbarea stilului de viață nu ne mai pot ajuta. Când hemoroizii ajung să producă sângerare sau cresc foarte mult în dimensiuni, singura variantă de a-i trata este prin operație. În acest caz, există mai multe metode și tehnici chirurgicale care pot fi folosite.

Cu cât hemorozii sunt diagnosticați mai devreme, cu atât avem șanse mai mari să nu ajungem la o intervenție chirurgicală. De obicei, pacienții se prezintă la medic atunci când apare sângerarea. Acest simptom este specific stadiilor II și III, iar tratamentul care se poate face este minim invaziv. Intervenția se face rapid, durerea este minimă, iar pacientul poate pleca acasă imediat.

„Dacă pacienții vin în stadile II și III, atunci când apare și sângerarea, cea mai bună variantă este să intervenim chirurgical, minim invaziv, cu niște ligaturi elastice care se plasează și care rezolvă problema. Practic, pacientul vine la medic și în 10 minute pleacă acasă fără să aibă un disconfort prea mare”, spune dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Dezvanatajul intervenției chirurgicale minim invazive este acela că trebuie repetată de mai multe ori. În mod normal, pacienții au în jur de patru sau cinci hemoroizi. Prin urmare, se vor face tot atâtea intervenții, la un interval de trei săptămâni.

„Singurul dezavantaj al acestei metode este că pacientul trebuie să vină de mai multe ori. Putem face procedura o dată la trei săptămâni, tocmai pentru a da timp organismului să vindece cicatricea care rămâne acolo. De obicei, sunt undeva între patru și cinci hemoroizi, deci patru sau cinci proceduri”, completează specialistul.

Procedura HAL-RAR

În ultimul stadiu, dacă hemoroizii nu sunt foarte mari, se recomandă procedura de ligatură a arterelor hemoroidale înalte (HAL-RAR). Pentru relizarea acestei intervenții, este nevoie de un echipament special, precum și de efectuarea unei ecografii Doppler intrarectal.

„În stadiul IV, atunci când hemoroizii ies afară și nu mai intră, se poate face procedura HAL-RAR (ligatura arterelor hemoroidale înalte), în cazul în care hemoroizii nu sunt foarte mari. Aici este nevoie de echipament special și o ecografie Doppler intrarectală prin care să vedem unde sunt acele vase”, precizează dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurg la SCJU Craiova.

Când se face operația clasică?

În cazul în care hemoroizii au dimensiuni foarte mari, singura variantă de tratament este operația clasică. Asta înseamnă eliminarea hemoroizilor în totalitate. Dezavantajul este că, după operație, pacientul are dureri foarte mari. Acestea se diminuează după o perioadă destul de lungă de timp, la aproximativ două sau trei săptămâni.

„Operația clasică este rezervată complicațiilor și hemoroizilor de mari dimensiuni la care nu avem cum să intervenim minim invaziv. Operația clasică presupune, practic, eliminarea totală a hemoroizilor. Sunt mai multe tehnci chirurgicale, însă toate se soldează cu dureri foarte mari postoperator, care se ameliorează abia după două-trei săptămâni”, afirmă medicul chirurg.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Lumpectomia în tratarea cancerului de sân. Când se recomandă?

Next Post

Prof. Carmen Marcu: „Nu elevii trebuie să se adapteze la profesor, ci profesorul trebuie să-și adapteze metodele”

Related Posts
Verified by MonsterInsights