Grija pentru sănătatea femeii este misiunea echipei multidisciplinare de medici de la centrul medical Ginecho, din Craiova Experiență. Respect. Munca în echipă. Maximul de performanță în aparatură. Programe de educație medicală. Școala mamei. Consiliere cu privire la alăptare. Susținere psihologică.
La Ginecho femeile găsesc medici care au diferite specializări, ce le pot asigura o îngrijire multidisciplinară, de calitate.
Autor: Ana-Maria Predilă
Dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie, vine cu nouă viziune pe piața serviciilor medicale din Oltenia. A adunat în jurul său o echipă de medici cu experiență și rezultate unice în țară, care acum lucrează și împreună sub numele de Ginecho.
„Obiectivul principal al proiectului GINECHO a fost acela de a crea toate condițiile pentru consultații la standard optime. Pentru noi, standard optim implică cel puțin două componente: aparatură medical și resursă umană. În ceea ce privește aparatura nu am acceptat compromisuri. Maximul de performanță este atât în interesul pacientei cât și al nostru al medicilor, pentru că oferă un diagnostic rapid, cu un grad înalt de siguranță”, declară dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Echipa medicală formată din medici din toate clinicile universitare din Craiova are deja în spate ani buni de colaborare, schimb de opinii medicale, bazate pe protocoale moderne și mii de femeii, care astăzi sunt sănătoase, au copii, și-au rezolvat problemele de sănătate.
„În alegerea echipei medicale mi-am dorit două lucruri: să fie medici tineri, cu putere și dorință de muncă, dar mai ales să fie dedicați acestei meserii și să aibă respect față de paciente. Ne cunoaștem și colaborăm de mai mult de 10 ani, mergem împreună la congrese și cursuri, pe scurt am crescut și continuăm să creștem împreună”, spune dr. Dominic Iliescu.

Poate părea neobișnuit pentru paciente ca atunci când au o problemă ginecologică sau când au nevoie de urmărirea sarcinii să interacționeze cu o echipă de medici și nu cu un singur ginecolog. Evoluția medicinei face ca în acest moment colaborarea dintre medici să fie esențială pentru tratarea pacientelor în cele mai bune condiții, spune dr. Dominic Iliescu.
„Există multiple subspecialități ginecologice, iar interesul și abilitățile medicale ale medicilor au evoluat diferit. Așadar, în anumite situații, avem nevoie să colaborăm la un caz în interesul unui diagnostic cu o acuratețe cât mai bună. Uneori, situații neprevăzute nu ne permit să realizăm examinările la momentele optime. Dar având protocoale și o tehnică similară, putem prelua oricând îndatoririle unui coleg. În cazul în care cazurile necesită intervenții mai complexe, în clinică sau la spital, se impune activitatea în echipă. Spre exemplu, nu se poate opera individual, așadar, o echipă sudată este cheia succesului într-o specialitate chirurgicală. Și nu în ultimul rând, în situația în care un caz pune probleme de diagnostic, ce poate fi mai bine decât să formăm o echipă de colegi, experți, pentru a elucida cazul?”, explică dr. Dominic Iliescu.
Foto: Dr. Maria Picu (medic endocrinolog), Andreea Sultana (medic endocrinolog), Alin Stoica (medic chirurg pediatru)
La Ginecho medicii ginecologi conlucrează și cu medici specialiști în chirurgie generală, chirurgie pediatrică, urologie, endocrinologie, diabet și boli de nutriție, hematologie, cardiologie pediatrică.
„La noi nu prea se mai poate vorbi de situații în care să lucrezi singur. De multe ori, atât în ginecologie cât și în obstetrică avem nevoie de sfatul unui specialist care vede lucrurile puțin mai departe de noi. Cazurile dificile din punct de vedere chirurgical, precum acelea de endometrioză sau cancer sunt optim tratate cu ajutorul colegilor chirurgi. De asemenea, realizarea intervențiilor laparoscpice ginecologice complexe, nu ar fi fost posibilă fără aportul acestora, care ne-au oferit și ne oferă constant un sprijin consistent, de la diagnostic până la finalizarea chirurgicală a cazului. Este importantă și colaborarea cu medicii endocrinologi. Ovarul este de fapt o glandă, aflată la rândul său sub influența mai multor alte glande, așadar iată nevoia de a colabora cu colegi endocrinologi, pentru afecțiuni endocrine care afectează funcția genitală. De asemenea, sânul este o glanda, iar investigarea lui cu ajutorul colegilor cu competența de senologie este esențială. Nu sunt puține cazurile de uro-ginecologie, aflate la granița, sau implicând ambele specialități – ginecologie și urologie. Putem menționa spre exemplu cazurile de incontinență urinară la femeie, sau de infertilitate masculine, unde avem nevoie de colaborarea colegilor urologi”, explică dr. Dominic Iliescu.
Și în obstetrică există situații similare. Multe anomalii fetale, reprezintă apanajul chirurgiei pediatrice, sau cardiologiei pediatrice după naștere.
„Avem nevoie de colaborarea acestor colegi, pentru în astfel de momente părinții au nevoie de o consiliere rapidă și profesionistă cu privire la ce presupune acea afecțiune, cum se tratează, care sunt șansele de vindecare, ce sechele pot rămâne. Cazurile de diabet gestațional au nevoie de monitorizarea și indicațiile terapeutice ale unui medic diabetolog”, explică dr. Dominic Iliescu.
Medicii ginecologi din cadrul Ginecho
În unele cazuri de infertilitate, avort recurent sau complicații ale sarcinii medicii ginecologi au nevoie și de sfatul unui medic hematolog, în special în cazul suspicionării unei trombofilii.
„Este un domeniu controversat, în care este necesar ca medicul să facă recomandări echilibrate, competente, conform ghidurilor medicale de bună practică și nu excesive, care pot dăuna actelor medicale din timpul sarcinii sau lehuziei”, spune dr. Dominic Iliescu.
În același timp, nevoia de educație medicală este foarte mare. De aceea, echipa Ginecho se va susține programe și campanii de educație medicală.
„Pe lângă specialităţile medicale specificate mai sus, am gandit şi câteva servicii pe care le considerăm deosebit de importante pentru femeie în anumite perioade ale evoluţiei sale. Astfel, ele pot participa la un curs şi consultanţă de Puericultura, condus de un medic pediatru. De asemenea, un ajutor în Consilierea cu privire la alăptare este disponibil permanent. Consilierea cu privire la monitorizarea sarcinii – Şcoala Mamei – este un domeniu care necesită discuţii extensive cu gravidele. Un astfel de curs interactiv este oferit săptămânal, cu informări despre cum evoluează sarcina, analizele si consultaţiile standard care ar trebui efectuate și semnificația lor, importanța dosarului/ caietului gravidei, recomandări despre dietă, călătorii, activitate sexuală”, explică dr. Dominic Iliescu.
Medicii ginecologi din cadrul Ginecho
Depresia este de două ori mai frecventă la femei, decât la bărbaţi, ceea ce a condus la ideea că femeile pot prezenta un risc crescut în timpul perioadelor de schimbări hormonale, precum perioada pubertăţii, a sarcinii şi a tranziţiei spre menopauză.
„Există perioade din viaţa femeii când intervin evenimente care induc o labilitate psihică şi afectare emoţională care necesită un ajutor specializat. Vorbim aici de afecţiuni neaşteptate sau cronice, dar şi etape fiziologice, precum sarcina, lehuzia sau menopauza. Pentru astfel de probleme psiho-emoţionale vă oferim posibilitatea de a discuta un psiholog psihoterapeut care sa vă ofere ajutorul competent de a trece cu bine peste astfel de evenimente stresante”, conchide dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
.