Recuperarea după un accident vascular cerebral. Cum ajută kinetoterapia?

Producerea unui accident vascular cerebral înseamnă un nou stil de viață și presupune multă muncă, determinare și sprijin pentru o recuperare cât mai bună. Pe lângă tratamentul medicamentos, pacienții trebuie să facă exerciții de kinetoterapie pentru a-și recăpăta mobilitatea și pentru a avea o viață cât mai normală. Cum ne afectează un accident vascular cerebral? Cât de important este să mergem la recuperare medicală? Cum ajută kinetoterapia și ce exerciții trebuie să facă pacienții? Cât durează recuperarea? Aflăm de la Cosmin Cian, kinetoterapeut la Kineto-Plus Craiova, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Pacienții care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral au nevoie, de foarte multe ori, de recuperare medicală. Ce „ravagii” poate face AVC-ul la nivelul corpului?

Cosmin Cian: AVC-ul poate avea efecte devastatoare asupra corpului în funcție de zona afectată a creierului și severitatea leziunilor. Cu cât o leziune este mai în profunzime, cu atât mai greu este pentru un pacient să se recupereze. Printre aceste „ravagii” se numără: pareza sau slăbiciunea unei părți a corpului, probleme de vorbire sau de limbaj (afazie), probleme cognitive (memorie, atenție, gândire), tulburări de echilibru și coordonare (ataxie), tulburări de vedere, dificultăți de înghițire (disfagie), probleme de respirație, senzoriale și de tonus. Acestea sunt funcții ale corpului care influențează activitățile zilnice ale pacienților, cum ar fi: mâncatul, îmbrăcatul, condusul, spălatul, tot ceea ce un om normal poate să facă.

Importanța recuperării medicale

Media10: Cât de important este ca pacienții care au suferit un AVC să facă recuperare medicală?

Cosmin Cian: Recuperarea după un AVC (accident vascular cerebral) este de o importanță crucială. Iată câteva motive pentru care recuperarea este esențială:

Restabilirea funcționalității: AVC-ul poate afecta mișcarea, vorbirea, gândirea și multe alte funcții. Recuperarea ajută la restabilirea acestor abilități.
Maximizarea recuperării: Cu ajutorul terapiei, pacienții pot să-și îmbunătățească abilitățile și să recâștige independența.
Reducerea complicațiilor: Recuperarea poate contribui la prevenirea complicațiilor asociate AVC-ului, precum contracturi musculare
Îmbunătățirea calității vieții: Pacienții care urmează un program de recuperare au șanse mai mari de a duce o viață mai activă și independentă.
Sprijin emoțional: Recuperarea poate oferi sprijin emoțional și psihologic, atât pacienților, cât și familiilor acestora.

În general, cu cât începem recuperarea mai devreme după un AVC, cu atât mai bune sunt șansele de a obține rezultate pozitive. Este important să lucrăm cu o echipă medicală specializată pentru a dezvolta un plan de recuperare adaptat nevoilor individuale. De multe ori, pacienții ajung la noi mai târziu decât ar trebui, ceea ce îngreunează procesul de refacere. Din păcate, nu toți își permit să facă această recuperare zilnic sau așa cum ar trebui pentru că sunt costuri destul de mari. Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral nu vor mai putea să-și desfășoare activitățile zilnice.

De aceea, este foarte important pentru ei să facă recuperare medicală și să înceapă kinetoterapia cât mai repede pentru a minimiza ulterioarele probleme care pot să apară după un AVC. Programul de recuperare trebuie început cât mai devreme, dacă se poate imediat după ce pacientul este stabilizat în spital. Dacă mergem la terapie după câteva luni de zile, va fi foarte greu să mai restabilim funcțiile pentru că încep să apară foarte multe compensări. 

„Este foarte important ca exercițiile de kinetoterapie să fie personalizate, adaptate la nevoile individuale ale pacienților”

Media10: Care este scopul kinetoterapiei și cum îi poate ajuta pe pacieții care au suferit un accident vascular cerebral?

Florin Cian: Kinetoterapia constă în îmbunătățirea funcției fizice și a calității vieții pacienților care au suferit un AVC. Aceasta vizează recuperarea și reabilitarea pacientului pentru a minimiza dizabilitățile rezultate în urma AVC-ului. Kinetoterapia poate ajuta pacientul cu accident vascular cerebral în mai multe feluri, printre care putem aminti: restabilirea mobilității articulare, îmbunătățirea forței pacientului, recuperarea funcției motorii, îmbunătățirea funcției senzoriale, restabilirea funcției cognitive și reducerea durerii. Este foarte important ca exercițiile de kinetoterapie să fie personalizate, adaptate la nevoile individuale ale pacienților. Programul de recuperare diferă în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: vârsta pacientului, problemele de sănătate preexistente, factori personali, factori externi, precum și disponibilitatea aparținătorilor. 

„Cele mai bune exerciții pentru pacienții cu AVC sunt cele care au la bază activități”

Media10: Ce exerciții trebuie să facă pacienții? În ce constau acestea?

Cosmin Cian: În urma unei evaluări amănunțite, fiecare pacient primește un protocol de exerciții adaptat la nevoile lui și focusat pe obiectivele propuse. În mod normal, pentru accidentele vasculare cerebrale se fac exerciții pentru a îmbunătăți fiecare componentă a corpului care are o disfuncție, folosind toate tehnicile și metodele necesare. În kinetoterapie există o gamă largă de exerciții, printre care avem: exerciții pentru mobilitate, stabilitate, forță etc, exerciții care aduc beneficii în recuperarea pacientului cu AVC. Toate acestea le adaptăm în funcție de fiecare pacient în parte și de nevoile pe care le are. Deci nu există un program de exerciții stas pentru toți. Fiecare pacient are exercițiile lui în funcție de capacitatea sa de efort, problemele de sănătate asociate și de gravitatea accidentului vascular. Totuși, e important de știut că cele mai bune exerciții pentru pacienții cu AVC sunt cele care au la bază activități. Restul exercițiilor doar pregătesc corpul pentru aceste activități.

În ceea ce privește starea pacientului după AVC, avem pacienți buni și pacienți mai puțin buni. Pacientul bun este cel care a suferit un AVC minor, iar după administrarea tratamentului medicamentos, funcțiile s-au restabilit. Acesta poate să stea în fund la marginea patului și chiar se poate ridica în picioare, ceea ce este un lucru foarte bun la pacienții cu AVC. În schimb, pacienții mai puțin buni sunt cei care imediat după AVC au un scor foarte mic al indexului Barther. 

Sunt acei pacienți care stau foarte mult la pat pentru că starea lor de sănătate nu se îmbunătățește și, de cele mai multe ori, au o pareză care nu-și revine nici după două luni. Cu cât pacientul stă mai mult la pat și nu poate să se ridice, cu atât are nevoie mai mult de recuperare. Prin urmare, obiectivul kinetoterapeutului este acela de a ajuta pacientul să stea în șezut la marginea patului, să-și îmbunătățească echilibrul la marginea patului, să se ridice în picioare și să reușească să meargă. 

„Pacienții cu AVC au nevoie de antrenament în mai multe medii pentru ca ei să poată să-și dezvolte abilitățile și în viața de zi cu zi”

Media10: Cât de des trebuie să vină pacienții la terapie? Trebuie să continue exercițiile și acasă?

Cosmin Cian: Frecvența și durata terapiei după un AVC (accident vascular cerebral) pot varia în funcție de severitatea afectării, de starea de sănătate a pacientului și de planul de tratament recomandat de kinetoterapeut. În general, pacienții pot fi programați pentru terapie de mai multe ori pe săptămână, cu ședințe care pot varia în durată.

Terapia de recuperare după un AVC poate include terapie fizică, ocupațională și vorbire, în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Obiectivul este de a ajuta pacientul să-și recâștige funcționalitatea și independența. Este important ca pacientul să urmeze recomandările medicale și să participe la terapie conform programului stabilit de kinetoterapeut.

Este posibil ca, pe măsură ce pacientul progresează în recuperare, frecvența și durata terapiei să fie ajustate. Comunicarea regulată cu medicul sau terapeutul este esențială pentru a asigura o recuperare eficientă și adaptată nevoilor individuale.

Pacienții care au suferit un AVC au nevoie de recuperare pe termen lung. Sunt pacienți care vin la noi și după patru ani de la terminarea programului de recuperare pentru menținere. Noi le recomandăm pacienților care au o stare mai bună de sănătate să lucreze și acasă. De exemplu, să urce și să coboare scările, să se plimbe prin parc, să meargă la cumpărături, să încerce să facă absolut tot ceea ce făceau și înainte de AVC. În afară de faptul că vin în sala de recuperare și învață exercițiile, ei trebuie să facă același antrenament și acasă. Pacienții cu AVC au nevoie de antrenament în mai multe medii pentru ca ei să poată să-și dezvolte abilitățile și în viața de zi cu zi.

Cât durează recuperarea?

Media10: Cât poate să dureze recuperarea pacientului și de ce factori depinde?

Cosmin Cian: Frecvența și durata sesiunilor de terapie variază în funcție de severitatea leziunii, de starea generală a pacientului, precum și de disponibilitatea aparținătorilor. Nu există un anumit număr de terapii. Cu cât pacientul vine mai des la recuperare, cu atât mai bine. De regulă, un pacient cu AVC ar trebui să vină în fiecare zi la terapie și să lucreze minim patru-cinci ore cu o echipă multidisciplinară. De asemenea, timpul de recuperare depinde de foarte mulți factori care influențează în bine sau în rău recuperarea pacientului. 

De regulă, recuperarea medicală la un pacient cu AVC ischemic durează șase luni de zile. Este foarte important ca pacientul să ajungă în sala de recuperare cât mai devreme posibil pentru a reuși să îmbunătățească difuncțiile corpului. Îmbunătățirile se văd în primele șase luni de la începerea programului de recuperare. De multe ori, pacienții au așteptări foarte mari. Vin la noi și spun: „Eu vreau să merg ca înainte”, dar lucrurile nu vor mai fi niciodată așa. După șase luni, nu mai poți decât să îmbunătățești starea și performanțele pacientului, să îl ajuți să aibă un mers cât mai aproape de normal pentru că acesta este obiectivul oricărui pacient cu AVC. La finalul recuperării, orice pacient cu AVC își dorește să meargă cât mai bine, să își reia activitățile zilnice cât mai repede. 

„Dacă accidentul vascular este pe cortex, rata de recuperare este de peste 51%”

Media10: Care sunt șansele ca un pacient care au suferit un AVC să se vindece complet?

Cosmin Cian: În general, accidentul vascular cerebral este o patologie care are o rată foarte mare a mortalității și despre care nu putem spune că recuperarea este de 100%. Pacienții cu AVC tranzitoriu au cea mai mare șansă de vindecare. După trei-patru luni de zile de recuperare, pacienții au o stare foarte bună, își reiau activitatea, pot să meargă la serviciu, în limita problemelor de sănătate pe care le mai au. Șansele scad dacă procesul de recuperare este întârziat și zona leziunii este în profunzimea creierului: cortex 51%, corona radiată 40%, capsula internă 21%. Dacă accidentul vascular este pe cortex, rata de recuperare este de peste 51%.

Media10: Pe lângă kinetoterapie, este nevoie și de alte terapii pentru refacerea pacientului?

Cosmin Cian: Pacientul care a suferit un AVC are nevoie de recuperare cu o echipă multidiscplinară. Așadar, pe lângă kinetoterapie, sunt necesare și alte terapii care pot accelera recuperarea pacientului. Terapia ocupațională se concentrează pe recuperarea abilităților din viața de zi cu zi. Logopedia îmbunătățește abilitățile de comunicare și de vorbire ale pacientului. Consilierea psihologică este de ajutor pentru că pacienții sunt predispuși la stres, anxietate și depresie. Masajul dă o stare de bine pacientului, reduce stresul și relaxează musculatura. Fizioterapia stimulează anumite grupe de mușchi atunci când este nevoie. De asemenea, sunt recomandate și clasele de yoga sau clasele de terapie muzicală. În plus, folosim și terapia Bobath, una dintre cele mai bune terapii din lume, care ajută la restaurarea funcțiilor corpului prin producerea unui tonus normal folosind inhibarea sau facilitarea.

Ce schimbări trebuie să facă pacienții?

Media10: Ce recomandări le faceți pacienților în ceea ce privește stilul de viață pentru a preveni apariția unui alt AVC?

Cosmin Cian: Pacienții trebuie să își schimbe stilul de viață imediat după producerea accidentului vascular cerebral. Prin urmare, trebuie să renunțe la tutun, alcool, mâncare nesănătoasă, mai ales că majoritatea pacienților sunt supraponderali, să aibă o viață activă și să țină sub control afecțiunile asociate de care suferă. De asemenea, este foarte important ca pacienții să fie îndrumați de medicii neurologi să vină la recuperare medicală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Strugurii, mustul și vinul la pacienții cu diabet. Cum se pot consuma?

Next Post

PaxiSoft este o companie de software inovatoare

Related Posts
Verified by MonsterInsights