Diabetul zaharat este o afecțiune care presupune schimbări în stilul de viață, dar mai ales în alimentația pacientului. Mulți dintre noi credem că această boală înseamnă că nu mai avem voie să mâncăm nimic din ce ne place. Trebuie să știm că totul este, de fapt, despre echilibru. Acum că a venit toamna, s-au cules strugurii, s-a făcut mustul, vinul, persoanele cu diabet se întreabă: „Oare îmi fac rău dacă le consum?” Ei bine, medicii diabetologi nu interzic complet strugurii, mustul și vinul, însă pun foarte mare accent pe moderație, echilibru și, mai ales, pe înțelegerea acestei afecțiuni.
„Pacienții pot să consume struguri, dar într-o cantitate moderată (câte boabe intră într-un pumn)”
Toamna se culeg viile, iar pacienții cu diabet sunt tentați să consume struguri. În același timp, se gândesc dacă au voie să facă asta sau se pun în pericol. Din păcate, aceste fructe au un conținut mare de glucide, ceea ce nu este de dorit la pacienții cu diabet pentru că le crește glicemia. Totuși, chiar dacă este de preferat să nu fie consumați de această categorie de pacienți, nu sunt contraindicați. Dacă persoana cu diabet își dorește să mănânce câțiva struguri, atunci poate să o facă, însă într-o cantitate limitată – câte boabe intră într-un pumn – și nu în fiecare zi.
„Strugurii fac parte din categoria fructelor cu un conținut mai mare de glucide (15-20% g de glucide). Nu îi contraindicăm, pacienții pot să consume struguri, dar într-o cantitate moderată (câte boabe intră într-un pumn)”, spune dr. Adina Mitrea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice al Compartimentului de Diabet și Boli de Nutriție la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.
„Este de preferat să mâncăm o salată, fibre înainte să bem must ca să încetinim absorbția accelerată a glucidelor”
În schimb, ceea ce numim must este, de fapt, o concentrație mare de glucoză într-o cantitate mică de lichid. Prin urmare, efectul este acela de apă cu zahăr. La pacienții cu diabet, sucurile din fructe, inclusiv mustul, nu sunt recomandate. Odată ce stoarcem fructele, acestea nu numai că își pierd fibrele alimentare, dar au și un conținut mare de glucide. Ca să obținem un pahar de must sau de suc trebuie să stoarcem o cantitate mare de struguri sau alte fructe, ceea ce determină o creștere bruscă și incontrolabilă a glicemiei. Totuși, ca să diminuăm absorbția accelerată a glucidelor în sânge, este indicat să consumăm fibre înainte să bem must sau orice alt suc obținut din fructe.
„În ceea ce privește mustul, precum și orice suc făcut din fructe, le spunem mereu pacienților că fructele se mănâncă, nu se beau. În momentul în care le stoarcem, renunțăm la fibrele alimentare pe care acestea le conțin. În plus, ca să obținem un pahar de suc trebuie să stoarcem o cantitate importantă de fruct. Prin urmare, vom obține o concentrație mare a glucozei într-o cantitate moderată de lichid, adică ca și cum am consuma apă cu zahăr. De aceea, recomandăm ca sucul și mustul să fie evitate, să nu fie consumate zilnic. Mai mult, este de preferat să mâncăm o salată, fibre înainte să bem must ca să încetinim absorbția accelerată a glucidelor”, explică medicul.
Vinul roșu sec are beneficii la pacienții cu diabet
Știați că vinul conține resveratrol? Acesta este un antioxidant esențial pentru sănătatea organismului nostru. În plus, trebuie să știm că vinul roșu sec conține o cantitate importantă de resveratrol, de aceea poate fi consumat chiar și de pacienții cu diabet. O cantitate de 100-150 ml, după masă, nu face rău, însă e important să nu exagerăm. În general, dacă vorbim de o persoană cu diabet, alcoolul favorizează hipoglicemia, iar pacienții ar trebui să evite complet alcoolul. Totuși, dacă ne dorim să bem ceva, cea mai bună variantă este vinul roșu sec.
„Strugurii, mai ales cei roșii, conțin resveratrol, un antioxidant extrem de important pentru sănătatea noastră. Vinul roșu sec conține resveratrol într-o cantitate importantă. De aceea, este recomandat să bem un pahar de vin roșu sec tocmai pentru acest efect pozitiv pe care îl are resveratrolul. În momentul în care vorbim de un pacient cu diabet, trebuie să știm că alcoolul favorizează hipoglicemiile. De aceea, pacienții care au risc crescut de hipoglicemie ar fi bine să evite complet consumul de alcool tocmai pentru a nu precipita un astfel de eveniment. Totuși, dacă aleg să consume alcool, recomandarea noastră este să bea vin roșu sec în cantitate mică, adică 100-150 ml, obligatoriu după masă”, conchide dr. Adina Mitrea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.