Pro sau contra înfășatul bebelușului? Ce trebuie să știi

Pro sau contra înfășat? Înfășatul bebelușului este un subiect controversat. Acest lucru vine din lipsa informării corecte și chiar a miturilor care s-au născut de-a lungul timpului în popor. Ei bine, pentru a oferi informații sigure, am stat de vorbă cu Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto-Plus Craiova.

Este bine să înfășăm bebelușul?

Primul copil poate fi o adevărată provocare pentru proaspăta mămică, iar una dintre marile dileme este legată de înfășatul bebelușului. De multe ori, tindem să cerem sfatul celor din jur: bunici, părinți, medici, cunoștințe sau rude, însă părerile acestora nu sunt mereu cele mai bune și mai corecte. Ei bine, dacă întrebăm un specialist, aflăm că înfășatul este recomandat și chiar indicat la nou-născuți.

„Mămicilie, mai ales cele care sunt la primul bebeluș, au foarte multe semne de întrebare, vin cu multe informații citite de pe internet, aflate de la familie sau din spital. Din punct de vedere al kinetoterapeutului, este bine să înfășăm bebelușii, mai ales în cazul celor născuți prematur. Ei sunt acomodați în viața intrauterină, într-un mediu unde găsesc căldură și sunt așezați într-o poziție mai ghemuită unde se simt în siguranță”, spune Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto-Plus.

De ce trebuie înfășați bebelușii?

În primele luni de viață, bebelușii se acomodează cu viața din afara uterului, iar pentru asta au nevoie de ajutor. După naștere, putem observa că nou-născuții au anumite reflexe care îi fac să tresară și să își ridice brusc brațele atunci când sunt speriați, de exemplu. De aceea, este recomandat să înfășăm bebelușul, mai ales în zona membrelor superioare, pentru a se simți mai în siguranță și mai aproape de viața intrauterină.

„În momentul în care sunt născuți și ajung să fie îmbrăcați, în primele luni de viață sunt niște reflexe pe care noi le avem prezente și care se integrează mai apoi. Unul dintre reflexe este acela în care noi ne speriem foarte tare și se întâmplă să observăm frecvent la bebeluș, în momentul în care am făcut o mică mișcare lângă el, că își depărtează brațele. Pentru asta, ei au nevoie să fie ajutați și să fie înfășați, mai ales în partea de sus a corpului, pentru a se simți mai în siguranță, mai aproape de viața intrauterină”, explică kinetoterapeutul.

Când este bine să începem să înfășăm copilul?

Înfășarea bebelușului trebuie făcută imediat după naștere pentru a-l ajuta pe cel mic să se acomodeze mai repede cu mediul extern. În ceea ce privește înfășarea corectă, trebuie să ținem cont de două aspecte: să fie mai strâns în partea de sus a corpului și mai lejer în zona inferioară.

„Este bine să începem să-l înfășăm încă din primele ore de viață ca să-l acomodăm cât mai ușor cu mediul extern, cu mediul în care va trăi de acum încolo. Este important ca înfășarea să nu fie foarte strânsă, ci să fie ușor lejeră. Trebuie puțin mai fixată în partea superioară a corpului (la mâini), iar în partea inferioară (la picioare) să fie cât mai lejeră pentru ca bebelușul să-și poată mișca piciorușele”, precizează Elena Dumitrache.

Mituri din popor: înfășatul strâns pentru genunchi drepți

Multe mămici știu de la bunici sau de la rudele mai în vârstă că bebelușul trebuie înfășat cât mai strâns, cu fașă, ca să aibă genunchii drepți. Dacă multe femei au trăit cu această concepție veche, aflăm că nu este deloc benefic pentru nou-născut. În primele luni de viață, articulațiile sunt fragile, oasele sunt maleabile și mușchii nu sunt încă formați. Dacă punem presiune pe zona inferioară a corpului (picioare și șold), putem afecta postura copilului și astfel să ajungem la complicații.

„Dacă sunt probleme la naștere și bebelușii au o eventuală displazie de șold, nu se recomandă înfășarea, mai ales dacă vorbim de cea în care bebelușul este practic aliniat și se folosește și fașă ca să fie cât mai strâns. Auzim frecvent de la bunicile noastre că trebuie să înfășăm copilul foarte strâns, de sus până jos pentru că așa au o postură corectă. De fapt, acest lucru poate afecta bebelușul, în special în zona bazinului și a genunchilor. Se face o presiune foarte mare ca nou-născutul să aibă genunchii drepți, așa spunea bunica mea. Din contră, se creează o presiune foarte mare pe articulații pentru că oasele sunt maleabile, mușchii nu sunt formați încă și acest lucru nu este deloc benefic pentru bebeluș”, explică kinetoterapeutul.

Genunchii îndoiți la nou-născuți. Motiv de îngrijorare?

Pe de altă parte, sunt părinți care se îngrijorează cu privire la poziția picioarelor bebelușului. După naștere  și până chiar la cinci luni, nou-născuții au genunchii ușor îndoiți. Acest lucru creează îngrijorare pentru proaspetele mămici, fapt care le determină să apeleze la un kinetoterapeut. Din cauza poziției bebelușului în viața intrauterină, aceștia pot să aibă o ușoară modificare la nivelul genunchilor, însă acest lucru se va remedia de la sine după câteva luni.

„În primele luni de viață, undeva la trei – patru luni, toți bebelușii, din cauza poziției de dezvoltare în viața intrauterină, au genunchii ușor în flexie, ușor îndoiți. Este total contraindicat să încercăm să îi întindem mai mult decât permite articulația respectivă. Părinții trebuie să înțeleagă că este normal acest lucru până la patru – cinci luni, că nu vor fi probleme și că piciorușele bebelușilor vor fi perfect drepte”, afirmă Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto-Plus.

Copilul trebuie să doarmă înfășat?

În ceea ce privește somnul bebelușului, kinetoterapetul recomandă înfășarea chiar și în timpul nopții, mai ales dacă copilul prezintă colici. Înfășatul îi oferă siguranță, astfel că va dormi mai liniștit și se va simți mai confortabil, ca în mediul intrauterin.

„Având în vedere că ei sunt acomodați din viața intrauterină într-o poziție mai strânsă, ar fi bine să îi înfășăm pentru a se liniști, mai ales dacă vorbim de un bebeluș care are și colici în primele luni de viață. S-ar simți mai confortabil înfășat lejer și s-ar odihni mai bine, dar în partea de jos înfășarea trebuie să fie relaxată în așa fel încât să își miște picioarele, să poată să le întindă dacă își dorește asta”, conchide kinetoterapeutul.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Glicemia mare dimineața? Ce trebuie să știi

Next Post

Cum recunoaștem un accident vascular cerebral (AVC)

Related Posts
Verified by MonsterInsights