Glicemia mare dimineața? Ce trebuie să știi

Este bine-cunoscut faptul că valorile glicemiei din sânge sunt mai mari dimineața, iar acest lucru poate avea diferite cauze: prea puțin somn, mâncat târziu, stres, dezechilibru hormonal. De cele mai multe ori, o valoare puțin crescută a glicemiei pe buletinul de analize nu ar trebui să ne îngrijoreze, însă trebuie să fim atenți și să ne măsurăm periodic glicemia pentru a ne asigura că nu suferim de diabet.

Cauzele glicemiei crescute dimineața

Glicemia reprezintă concentrația de zahăr din sânge. Valoarea normală a acesteia este sub 100 mg/dl a jeun, dimineața pe nemâncate, la o persoană sănătoasă care nu a consumat niciun aliment pentru cel puțin opt ore.

Cauzele glicemiei crescute dimineața pot fi diverse, însă vorbim, în primul rând, de mesele târzii care determină creșterea nivelul glicemiei din sânge, așa cum afirmă și dr. Diana Timofticiuc, medic primar diabet și boli de nutriție, doctor în științe medicale la Centrul Medical Mogoș Med: „Poate să fie de vină un aport mare al hidraților de carbon, adică al glucidelor, din cauza mesei luate foarte târziu seara.”

„Fenomenul zorilor” la pacienții cu diabet

Dacă la o persoană sănătoasă valorile glicemiei pot fi puțin crescute pe moment și nu necesită tratament, la pacientul cu diabet se întâmplă frecvent să se trezească dimineața cu o glicemie crescută. Acest lucru este dat de „fenomenul zorilor”, așa cum este cunoscut de pacienți.

„Pe de altă parte, există acest dezechilibru hormonal între hormonii de contrareglare, cu o secreție mai mare a glucagonului, a hormonului de creștere, a cortizolului spre dimineață. Acest lucru poate să constituie o cauză pentru creșterea glicemiei, cunoscut ca și fenomenul zorilor”, spune dr. Diana Timofticiuc, medic primar diabet și boli de nutriție, doctor în științe medicale la Centrul Medical Mogoș Med.

Ce măsuri putem lua pentru a scădea nivelul glicemiei?

Sunt câteva măsuri pe care le putem lua pentru a regla nivelul glicemiei din sânge. De exemplu, putem încerca să luăm cina mai devreme decât o făceam în mod obișnuit. Astfel, glicemia va fi mai scăzută dimineața. De ajutor este și mișcarea. O oră de mers pe jos poate fi foarte benefică pentru pacientul cu diabet. Dacă glicemia continuă să fie mare mai multe dimineți la rând, trebuie să ne adresăm medicului specialist pentru a lua măsurile necesare scăderii acesteia.

„Este recomandat ca pacientul cu diabet să facă mișcare măcar cinci zile pe săptămână. O oră de mers pe jos în ritm alert prin parc s-a dovedit a fi benefică pentru îmbunătățirea insulino-rezistenței și creșterea insulino-sensibilității”, conchide dr. Diana Timofticiuc.

Este extreme de important să discutaţi cu medicul dumneavoastră și să mergeți periodic la controale medicale, În unele cazuri, poate fi necesar să ajustaţi timpul în care vă luaţi medicamentele sau tipul de medicament pe care îl administraţi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Vărsăturile la copii. Când sunt un semnal de alarmă și cum se tratează ?

Next Post

Pro sau contra înfășatul bebelușului? Ce trebuie să știi

Related Posts
Verified by MonsterInsights