Tratamente decontate de stat în clinicile private sau în străinătate

Veste bună! Pacienții cu afecțiuni grave, pentru care nu pot fi  asigurate servicii medicale în sistemul de sănătate din România, pot beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate de clinicile sau spitalele private din țară. Măsura care îmbunătățește accesul pacienților la serviciile medicale necesare  a fost aprobată de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență. 

Autor: ANA-MARIA PREDILĂ

Prin aceasta reglementare se creează cadrul legal în vederea modificării Ordinului 50/2004, astfel încât tratamentele acordate în unități spitalicești din străinătate, precum și cele acordate de furnizorii privați  de servicii medicale din România, să fie suportate din Bugetul Ministerului Sănătății.

Bolnavii asigurați pot să beneficieze de servicii medicale într-o altă țară, dar și în clinicile private din România. 

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății:

Pacienților cu afecțiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordăm șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil. În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul și cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi și de asigurarea unui confort al comunicării în aceeași limbă în relația pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași pentru furnizorii din străinătate și din țară.

Măsura este prevăzută în Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

OUG prevede că:

Prin excepție de la prevederile art. 1, pot fi finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății și serviciile medicale acordate de furnizorii privați de servicii medicale din România pentru pacienții cu afecțiuni deosebit de grave pentru care se impune trimiterea la tratament în străinătate”.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Sfaturi sănătoase pentru zilele călduroase. Cum să te protejezi de caniculă?

Next Post

Andreea Sultana, endocrinolog Prima Clinic: „Avem cel mai performant ecograf, care oferă și posibilitatea de efectuare a elastografie”

Related Posts
Verified by MonsterInsights