Cum recunoaștem un accident vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral nu este o afecțiune de neglijat, așa că recunoașterea manifestărilor care anunță declanșarea unui AVC trebuie să se facă imediat. Cu cât pacientul își dă seama mai repede, cu atât șansele de supraviețuire ale acestuia sunt mai mari. Accidentul vascular cerebral este una dintre bolile grave care pot duce la decesul pacientului dacă nu se intervine la timp. Prezentarea la medic trebuie să se facă imediat de la instalarea manifestărilor specifice.

Slăbiciunea membrelor, un prim semnal de alarmă

Pacienții care urmează să facă un accident vascular cerebral pot să observe, în primul rând, că au o slăbiciune în mâni și în picioare. De obicei, pacientul prezintă slăbiciune la membrele de pe aceeași parte a corpului. Apariția bruscă a acestui simptom ar trebui să ne ducă deja cu gândul la un accident vascular cerebral și să ne trimită de urgență la medic.

„AVC-ul debutează în forme variabile ca și manifestări și intensitate. Simptomele cele mai ușor de recunoscut sunt slăbiciunea unuia, a două sau a mai multor membre. În general, a membrelor de aceeași parte a corpului”, explică dr. Laura Măcinic, medic specialist neurolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Ce alte manifestări pot sugera un AVC?

Manifestările pacientului cu AVC sunt variate. Aparținătorii pot observa că pacientului îi este afectată vorbirea și coerența în exprimare, precum și asimetria la nivelul gurii. În plus, amorțeala bine delimitată, resimțită de pacient pe o jumătate de corp, reprezintă un simptom specific.

„Asimetria gurii, afectarea limbajului sau a modului de vorbire, senzația de amorțeală a unei jumătăți de corp sunt și ele manifestări specifice care ne ajută să recunoaștem un AVC”, spune dr. Laura Măcinic, medic specialist neurolog.

Amețeala în repaus și în mișcare

Sunt pacienți care, pe lângă simptomatologia amintită, prezintă și o stare de amețeală. Aceasta apare brusc atât la pacientul aflat în mișcare, care își desfășoară activitățile zilnice, cât și în repaus, în timpul somnului sau la ridicarea bruscă din pat.

„Poate apărea amețeala atât în repaus, cât și în mișcare. Ne poate trezi chiar din somn, este nejustificată, adică nu apare din cauza unei ridicări rapide din pat sau de mișcări bruște ale corpului”, sugerează medicul neurolog.

AVC-ul hemoragic, o situație de urgență

Din păcate, sunt situații în care pacientul prezintă un accident vascular cerebral hemoragic, o complicație gravă ce se manifestă prin dureri puternice de cap, vărsături în jet și chiar afectarea stării de conștiență. În această situație, pot fi afectare funcțiile vitale de la nivelul creierului. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune care trebuie depistată cât mai repede, înainte de instalarea propriu-zisă a acestuia. Cu cât ajungem mai repede la medic, cu atât șansele de a supraviețui unui AVC sunt mai mari și fără complicații.

„În cazurile dramatice, ce pot sugera un AVC hemoragic, pe lângă cele descrise mai sus pot apărea: dureri intense de cap însoțite de vărsături puternice (în jet), precum și afectarea relativ bruscă a stării de conștiență cu imposibilitatea de imobilizare a membrelor pacientului. Acest lucru poate indica afectarea teritoriului cerebral ce conține funcțiile vitale”, conchide dr. Laura Măcinic, medic specialist neurolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Pro sau contra înfășatul bebelușului? Ce trebuie să știi

Next Post

Anemia. De ce apare și cum se tratează?

Related Posts
Verified by MonsterInsights