Pune-te la treabă din toată inima și vei reuși. Dr. Michael Schenker, medic primar oncolog, șeful comisiei de oncologie de la Ministerul Sănătății, medic șef Centrul de oncologie Sf. Nectarie Craiova, a făcut din perseverență cel mai bun prieten și a reușit să își îndeplinească visul: acela de a ajuta și oferi șansa la viață cât mai multor pacienți bolnavi de cancer, prin inovație, cercetare, mii de ore de studiu, determinare.
Cu multă muncă, pasiune și dorința de a schimba ceva, a reușit să înființeze primul spital privat de oncologie din Oltenia care are integrat și un centru de Radioterapie. Astăzi, în Craiova, vin să se trateze la dr. Michael Schenker, de cea mai dură boală a secolului, pacienți din toată țara. Nu a fost ușor, dar dr. Schenker este un învingător, care nu a renunțat niciodată la visul lui și care a pus nevoile pacienților pe primul loc.
Media10: De ce ați ales să fiți medic?
Dr. Michael Schenker: Este o istorie destul de lungă. Provin dintr-o familie de medici, am trăit toată copilăria și ca tânăr adolescent în mediu de spital. Am stat foarte mult în spital, părinții mei au lucrat într-un spital mic, orășenesc, și văzând zi de zi ceea ce înseamnă să fii medic, văzând problemele, dar în același timp și reușitele pe care cei de acolo, nu numai părinții mei, ci și ceilalți medici care făceau medicină destul de spartană, m-a făcut să aleg aceeași cale, în ideea că vom reuși să facem altceva în viitor și din fericire așa s-a întâmplat. Astăzi nu numai eu, ci și colegii mei, cred că am dus oncologia medicale la un nivel destul de apropiat de cel din afara țării, cel puțin în ceea ce privește tratamentul cancerului.
VIDEO
Media10: Ați ales oncologia, o specializare grea, cu multe momente dureroase, cu multă încărcătură emoțională și nu o faceți pur și simplu, ci sunteți unul dintre cei mai apreciați oncologi din țară. În spatele poveștii de succes, sunt convinsă că este foarte multă muncă. Care a fost parcursul dumneavoastră profesional?
Dr. Michael Schenker: Da, este o perioadă lungă și grea în spatele a ceea ce avem astăzi. Sunt ani de muncă, sacrificii, foarte multe sacrificii, pentru că până la urmă o carieră corectă se realizează în primul rând prin sacrificii, trebuie să înțeleagă acest lucru și colegii mai tineri care își doresc să facă performanță în specialitatea pe care și-o aleg, nu neapărat oncologie medicală. Indiferent ce specialitate își doresc să facă, trebuie să știe că fără sacrificii și fără ore de muncă practică lângă bolnav, nu au cum să reușească. Aceasta este o condiție esențială. Statul cu nasul în cărți este foarte important și trebuie să ocupe o mare parte din ceea ce trebuie să faci practic zi de zi, dar și practica este cea care contează și trebuie făcută până la sacrificiu.
Medi10: Ce înseamnă să fii medic în România, în Craiova? Cât de multă muncă se ascunde într-o zi sau într-o săptămână din viața dumneavoastră?
Dr. Michael Schenker: Este o întrebare foarte grea și cu siguranță cred că soția mea ar putea să vă răspundă mai bine la această întrebare, pentru că sacrificial nu se rezumă numai la momentele de pregătire și la momentele inițiale ale carierei. Să fii medic și să fii conectat în permanență la tot ceea ce este no și să încerci să faci performanță, să încerci să oferi pacienților tot ceea ce este nou și tot ceea ce este mai bun, presupune un timp îndelungat petrecut în spital, la clinică, la patul bolnavului sau față în față cu pacientul. În momentul de față, chiar dacă sunt mai multe proiecte și activitatea mea este întinsă pe mai multe planuri, activitatea cu pacientul rămâne cea mai importantă și care îmi ocupă cel mai mult timp dintr-o zi. Oricum, ziua de muncă este cu mult peste ceea ce presupune un program normal. Nu ne limităm la cele 7-8 ore care sunt obișnuite într-o normă de medic, dacă facem un calcul, probabil muncim într-o medie de 12-13 ore pe zi, fie că este mijloc de săptămână, fie că este week-end.
Media10: Ați avut determinarea și curajul să începeți un proiect extrem de important pentru pacienții din Oltenia pentru că știm, am avut întotdeauna de suferit atunci când am vorbit despre dezvoltarea și calitatea serviciilor medicale pe partea de oncologie. Nu avem încă un Institut Oncologic aici. Era nevoie de o intervenție a unui medic ca dumneavoastră care să încerce să schimbe lucrurile, și de ceva timp ați luat-o cumva de la zero, ați construit primul și singurul spital privat de oncologie din Oltenia care este prevăzut și cu o secție de radioterapie, ceea ce este extraordinar. Cum ați început acest drum? În ce stadiu vă aflați?
Dr. Michael Schenker: Este un vis mai vechi. Am înțeles că este mult mai ușor să realizăm acest vis în medicina privată, pentru că birocrația este mult mai mica și deciziile le iei mult mai ușor, suportul din partea instituțiilor financiare este altul. Luând în calcul toți factorii am plecat la drum cu această construcție, cu acest nou centru care se dorește a fi un centru în care să fie integrate cele mai importante servicii acordate pacientului oncologic. Pe lângă oncologia medicală, care până în momentul de față în segmental privat o prestăm ca administrare de tratament, monitorizare și internare de zi, am dorit să dezvoltăm segmente noi și radioterapia era cel mai important. Știți situația pe care am avut-o în Craiova, ani la rând în care pacienții noștri erau forțați să meargă fie la București, fie la Timișoara, fie către alte centre mediale mari, deoarece mult timp nu am avut un echipament de tratament performant. Iată că acum îl avem pe cel mai performant din țară, cel mai nou pentru pacienții oncologici . Ne bucurăm foarte mult pentru acest lucru, sunt sacrificii mari. Mai lipsește foarte puțin să încheiem această etapă de dezvoltare a spitalului privat de oncologie și de aici încolo trebuie să fim niște utilizatori corecți și să facem ceea ce trebuie să facem, să ne facem meseria.
Media10: De obicei, în Craiova, în Oltenia, există această tendință a oamenilor de a merge să caute servicii medicale în altă parte. În cazul dumneavoastră lucrurile se întâmplă altfel, pentru că sunt mulți pacienți din restul țării care vin la Craiova pentru partea de oncologie.
Dr. Michael Schenker: Așa este. Acest lucrul acesta se petrece de ceva vreme. Sunt mulți pacienți din toată țara, mai ales din zona București și județele dintre Dolj și București, care vin la noi pentru tratament, din diverse motive. Inițial a fost această ofertă de terapi inovatoare adusă de către trialul de studii clinice internaționale, pe care le derulăm în clinica noastră. Suntem, probabil alături de Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca, centrul din țară cu cea mai important activitate din acest punct de vedere, activitate de cercetare clinică. Acesta este vârful de lance sau perfomanța deosebită de care spuneam mai devreme că ne-o doream în adolescența noastră să o avem. Nu știam atunci despre ce era vorba, dar acum realizăm că acesta este practic nivelul cel mai înalt pe care îl putem face în meseria noastră și cum spuneam, mare parte dintre pacienți au venit pentru acest motiv să se trateze la noi. Rezultatele foarte bune pe care le-am avut datorită acestor idealuri clinice care se materializează de fapt prin ani de viață oferiți unor oameni care se aflau în pragul disperării, au făcut ca și alți pacienți să se îndrepte către noi. Și felul în care echipa pe care o coordonez a ales să se comporte cu pacienții și felul în care derulăm aceste servicii medicale în specialitatea noastră este un alt motiv pentru care pacienți din alte colțuri ale țării au ales să vină la noi.
Articol New England Journal of Medicine – revista medicală cu cel mai mare factor de impact din lume – peste 70, dr. Dr. Michael Schenker este unul dintre cei 5 autori care semnează articolul, alături de experți internaționali cu nume cu mare greutate. Este un articol care va schimba standardul de tratament în carcinoamele vezicii urinare și care atestă munca de cercetare depusă de medicul oncolog din Craiova.
Media10: Așa cum spuneam, este nevoie de multă determinare și de acel „mergem mereu înainte, nu trebuie să renunțăm”. Cum faceți să nu renunțați niciodată, deși îmi imaginez că de multe ori piedicile par de netrecut?
Dr. Michael Schenker: Într-adevăr, sunt momente în viața fiecăruia, sunt momente în carieră în care ai această tendință de a renunța. Pare mai ușor să renunți, însă din punctul meu de vedere, fără această activitate, fără acest țel, această direcție, cred ca ar fi extrem de greu și nu cred că am avea o viață foarte frumoasă. Ca atare, am ales să mergem mai departe indiferent de greutăți, chiar dacă ele există și sunt de toate felurile. Lucrăm cu oameni, lucrăm cu instituții publice, cu parteneri externi, lucrăm cu o grămadă de entități, este firesc să nu existe întotdeauna o comunicare de gânduri, de păreri și de direcții, așa că trebuie să alegem întotdeauna echilibru și trebuie să mergem mai departe. Mereu înainte, indiferent de greutăți cred că este o deviză foarte potrivită .
Media10: Ați creat în jurul dumneavoastră o echipă care să funcționeze în beneficiul pacientului. În general, partea aceasta de management are de suferit în sistemul medical românesc. Cum credeți că ar trebui să se schimbe lucrurile? Cum ați reușit dumneavoastră? Cum vedeți un management reușit în sistemul medical?
Dr. Michael Schenker: Categoric sistemul sanitar românesc are nevoie de reformă și are nevoie de o reformă puternică. Cred eu că partea aceasta de administrație a tot ceea ce înseamnă instituții sanitare trebuie regândită, iar lucrurile trebuie mult simplificate. Birocrația și legile, destul de alambicate și stufoase, creează multe dificultăți în conducerea și organizarea unui spital, însă totul ține de oameni și dacă reușim să cream o echipă omogenă și dinamică, lucrurile ar trebui să funcționeze bine. Dar pentru asta, în sistemul de stat trebuie schimbate foarte multe lucruri. Mi se pare că sunt scheme de personal foarte mult încărcate, partea de management poate și ea ar trebui un pic schimbată, poate după modelul a ceea ce facem noi în partea de privat. Nu este numai exemplul meu, mai este și la Timișoara un centru privat care funcționează de ceva vreme și la Cluj există și la Iași este un centru mai mic. Cred că aceste instituții private crează deja un model după cum ar trebui administrată partea aceasta de suport a activității medicale.
Media10: Care este aspectul cel mai important atunci când vine vorba de relația dumneavoastră cu pacienții? Cât de importantă este comunicarea medic-pacient? Dar medicină practicată cu empatie?
Dr. Michael Schenker: Pacientul trebuie să înțeleagă faptul că te are alături. Ești un medic, nu un prestator de servicii, ești un partener în suferința pe care o are. Trebuie să ai empatie, chiar le spuneam colegilor mai tineri că dacă ne dăm seama că nu o avem, mai bine renunțăm la această specialitate. Oncologie fără empatie nu se poate face. Dacă nu poți să înțelegi suferința omului, nu rezonezi cu el din punctul acesta de vedere, nu ai ce să cauți în oncologie. De asemenea, în afară de empatie, pacientul trebuie să simtă că are un suport adevărat în tine ca medic, să îl ajuți în diverse etape și spiritual, sufletește, dar și efectiv un ajutor concret, profesional, pe care pacientul trebuie să îl simtă cu adevărat.
Media10:Cum facem să avem încredere în sistemul medical sau de ce ar trebui românii să aibă încredere în sistemul medical românesc?
Dr. Michael Schenker: Este foarte greu pentru că sunt mulți de factori care contribuie la această opinie generală, curent general, la care contribuie și presa, într-o oarecare măsură. Am avut ocazia să aud lucruri, nu despre mine sau tangențiale mie sau nouă, Craiovei, ci pur și simplu am avut ocazia să văd lucruri, sau să aud lucruri despre care știam că nu sunt așa, dar erau zugrăvite într-o lumina total eronată, greșită. Fără doar și poate nivelul de informare pe care îl avem în acest domeniu, mă refer la populația generală a țării, este destul de redus. Aici este vina tot a noastră, a specialiștilor, pentru că noi suntem cei responsabili, care trebuie să venim în față și să spunem cum stau lucrurile cu adevărat. Poate nu ești crezut de toată lumea la început, dar până la urmă, venind cu argumente, cu susțineri, clare, fundamentate pentru ceea ce spui, până la urmă oamenii trebuie să înțeleagă că acesta este adevărul și că ceea ce spui este corect. Cred că este nevoie de o comunicare mult mai bună și de informare. Vă dau exemplu, ceea ce înseamnă cancerul de col uterin în România, este o povară fantastică. Îmi pare rău că autoritățile nu fac mai mult pentru a evidenția răul în care ne aflăm, poate este puțin spus răul în care ne aflăm. Suntem nu în coada Europei, suntem în coada clasamentului mondial vizavi de mortalitate și vizavi de incidența acești tip de cancer. Știți, o să vorbesc puțin în detaliu pentru că îl văd un exemplu foarte bun. Tendințele negative care au fost vizavi de vaccinarea anti HPV, ei bine, rezultatul este unul singur: în România sunt în fiecare centru oncologic câteva cazuri de femei cu cancer al colului uterin avansat, stadiile 3, 4, pe când în țări precum țările nordice, Suedia, Norvegia, Germania, Danemarca, chiar și în țările sudice, Spania, Franța, Italia, această boală aproape că nu mai există. Sunt foarte puține cazuri în comparație cu țara noastră, iar acele cazuri sunt depistate precoce prin programe de screening care funcționează, la noi nu funcționează și nu au funcționat niciodată timp de 31 de ani. Ori, din păcate s-a ajuns la o situație în care chiar cred că și țări din lumea a treia, stau mai bine decât noi, ceea ce este foarte grav. Este mare nevoie de programe de informare, de programe foarte aplicate, concrete, în mediul rural poate cu ajutorul altor instituții precum Biserica, Primăria, medicul de familie, programe destul de agresive, pentru că în felul acesta cel puțin o parte dintre oameni ar trebui să realizeze cât de important ar fi să ia în calcul un vaccin făcut la fetițele pe care le au acasă.
Media10: Lipsesc programele de prevenție așa cum spuneați și cu toții ne întrebăm de ce de atâția ani nu am reușit să le implementăm. Ce ne lipsește? Unde nu facem lucrurile bine? Îmi spuneați că sunteți și președintele comisiei de oncologiei de la Ministerul Sănătății. Se pot schimba lucrurile într-un fel? Poate să gândim în termeni mai mult de colaborare, și mai puțin de concurență și între sistemul public și cel privat, și între diverșii actori ai sistemului sanitar?
Dr. Michael Schenker: Ați surprins una dintre problemele esențiale ale acestui secol. Ar fi mai bine să colaborăm decât să fim într-o concurență. Sunt foarte multe situații în care într-adevăr, de-a lungul acestor 31 de ani un centru sau regiune, o instituție sau o persoană uneori, au încercat să fie „mai cu moț”. Este clar că lucrurile s-au derulat într-un sens incorect și este clar că lipsa de colaborare a dus la situația de acum. Un alt motiv este faptul că din păcate de foarte multe ori ceea ce se întâmplă în țara noastră în sens organizatoric, administrativ, se întâmplă fără specialiștii de la firul ierbii. Opinia specialistului lipsește sau poate să fie spusă, dar nu luată în calcul, așa au ieșit foarte multe acte administrative, foarte multe legi, ordine de ministru sau hotărâri de guvern care din păcate au avut multe lacune și chiar au îndreptat lucrurile spre un drum greșit. Sunt mulți factori care au contribuit la aceste minusuri pe care le avem astăzi. Într-adevăr este o mână de oameni în această comisie a Ministerului Sănătății, este o comisie consultativă pe care fiecare ministru și-o nominalizează. Rolul acestei comisii este unul mai mult informal. Într-adevăr, consultanța pe care o adresează conducerii ministrului este principalului obiectiv, însă ne dorim în această comisie, care nu este de foarte mult timp nominalizată, să ajutăm factorii decidenți, în primul rând ministerul sănătății dar și pe cei din Parlament, pentru că am fost de curând cooptați și ni s-a solicitat ajutorul, pentru acea comisie recent creată în Parlament, pentru lupta contra cancerului, scopul concret al acelei comisii fiind să pună jos până la sfârșitul anului un plan național de cancer, asta ne cere Uniunea Europeană. Planul european de cancer este deja lansat de la începutul acestui an. Reprezintă în scris 20 de pagini. Este adevărat că în spatele acelor pagini sunt mulți ani de lucru care deja în țările partenere ale UE sunt deja dezvoltate. Noi va trebui să le dezvoltăm, va trebui să mergem mult în spatele acelor pagini. Nu este un lucru foarte ușor, este un lucru la care ar trebui să contribuie toată lumea. Este un lucru la care specialiștii, colegii mei oncologi medicali, chirurgi oncologi, radioterapeuți și alte specialități implicate în diagnosticul și tratamentul cancerului trebuie să participe activ pentru că numai specialiștii pot să spună până la urmă problemele pe care le întâmpină și pacienții de care se ocupă.
Media10: Cât de important este să nu ne oprim niciodată din învățat și să nu ajungem la acea autosuficiență ? Pentru că cumva de aici se ajunge la acea lipsă de colaborare și pleacă multe probleme.
Dr. Michael Schenker: În medicină niciodată nu poți să pui stop la citit și la educația medicală continuă care trebuie să fie precum cititul ziarului de dimineață. Nu poți să faci altfel lucrurile dacă nu te informezi zi de zi și dacă nu simți o plăcere în sensul acesta ca și când ai face un hobby. Fără doar și poate, informarea de zi cu zi, să știi tot ce este nou, să fii conectat la toate resursele de informare și la cele mai bune resurse de informare este vitală pentru oncologie și în general pentru medicină.
Interviul face parte din campania „Tu ești sistemul medical”, derulată de Media10, alături de Sindicatul Promedica și Federația Hipocrat și susținută de Supermedical (www.supermedical.ro) și www.dr-online.ro.