Sindicatul Medicilor Promedica se opune creșterii vârstei de pensionare: Blocăm șansele de angajare ale medicilor tineri, în spitalele publice

 

Legea care prevede creșterea vârstei de pensionare pentru medici (Citat proiect. OUG, aflat în transparență decizională: la art. 391 (alin.1) se modifică și  va avea următorul cuprins: medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex” ) va duce la adevărate blocaje în sistemul medical. Dacă până acum medicii trebuiau să facă cerere să rămână în sistemul public și după vârsta de 65 de ani, conform noilor normative se face cerere să ieși la pensie la 65 de ani, deci vârsta standard de pensionare pentru medici este 67 de ani.

COMUNICAT DE PRESĂ

Este binecunoscută problema de care se lovesc medicii tineri din România: nu găsesc posturi libere, în spitalele publice, după încheierea studiilor, pentru că sunt blocate. Sectorul public trebuie să funcționeze non-stop și să se bazeze pe predictibilitate. Să nu crești vârsta de pensionare, nu înseamnă că încalci dreptul la muncă unei categorii ce încă vrea să muncească.

Medicii au libertate profesională. După vârsta de pensionare au posibilitatea să lucreze în sistemul privat de sănătate. În același timp, medicii care au împlinit vârsta de pensionare pot colabora în continuare cu spitalele care au nevoie de ei, dar în baza unui PFA sau CMI, fără să fie angajați și să  blocheze posturile medicilor tineri.

Dacă vârsta de pensionare crește, medicii tineri nu vor mai avea unde să lucreze, agravând situația existentă. Sunt mulți medici tineri care acum lucrează cu spitalele de stat în baza unui PFA, pentru că posturile sunt blocate. Agravând această situație, blocând și mai mult posturile, statul român nu face decât să continue să își alunge medicii tineri în alte state, unde li se oferă locuri de muncă stabile.

Mai mult, considerăm că pentru funcționarea liniilor de gardă medicii tinerii sunt mult mai potriviți, ori menținerea în sistem a medicilor seniori va bloca și liniile de gardă. Sunt multe exemple de medici seniori care au murit în timpul gărzilor. Pe de altă parte, cu toții asistăm la situații în care unii medici vârstnici refuză, din diverse motive. să mai facă gărzi și astfel munca, stresul, apăsarea rămân pe umeri medicilor mai tineri din secție/clinică, care sunt tot mai puțini și cu un volum tot mai mare de muncă. O altă idee propusă de sindicat și discutată în trecut a fost scutirea de gărzi a medicilor, după împlinirea vârstei de 60 de ani. O decizie de acest fel are putea oferi tinerilor medici mai multe șanse de muncă și integrare.

Amintim că în trecut Sindicatul Promedica s-a opus și pentru mărirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, la cerere, în cazul medicilor (vezi comunicatele emise pe www.sindicatulpromedica.ro).

O excepție legată de pensionare o pot reprezenta cazurile de forța majoră. Spre exemplu, în zonele unde este un real deficit de medici, cei care au peste 65 de ani ar putea lucra în continuare.

Considerăm că pot fi găsite soluții pentru toate aceste situații, atât timp cât există deschidere pentru dialog social, colaborare, comunicare.

Total
15
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Colecția „Biblioteca Română din Freiburg” Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Next Post

Dr. Michael Schenker, oncologul din Craiova la care vin pacienți din toată România. Povestea primului spital privat, pentru bolnavii de cancer din Oltenia

Related Posts