Pacienții cu diabet și COVID-19. Dr. Cristina Lăcătușu: „Este obligatoriu ca pacientul să continue dieta, tratamentul și monitorizarea glicemiei”

Pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de contaminare cu infecția COVID-19 şi de dezvoltare a simptomatologiei severe. Pe lângă  măsurile generale de prevenție recomandate de către autorități, pacienții cu diabet zaharat ar trebui să ia în considerare câteva aspecte importante.
Aflăm care sunt acestea  de la dr. Cristina Lăcătușu, medic specialist diabet și boli de nutriție, în cadrul Centrului Medical CARDIOMED. 

Media10: Cum influențează COVID-19 evoluția diabetului zaharat?

Dr. Cristina Lăcătușu: Pacienții cu diabet zaharat, în special la cei care boală nu este bine controlată, sunt mult mai predispuși la infecții bacteriene sau virale ( gripe sau viroze de sezon), iar în acest context epidemiologic crește probabilitatea de a contacta virusul Sars-Cov 2 și de a dezvolt o infecție. În cazul persoanelor cu diabet, problema o reprezintă evoluția bolii, care poate fi nefavorabilă, precum și apariția complicațiilor severe, care sunt mult mai frecvente decât în rândul populației. Mecanismul prin care diabetul conferă un risc crescut pentru formele severe de boală sunt dependente de multiplii factori printre care hiperglicemia persistentă și statusul inflamator cronic. Starea de inflamație este exacerbată în timpul infecției, ceea ce duce la apriția complicațiilor severe. Riscul de a dezvoltă o formă severă de COVID- 19 este mai mare la persoanele cu diabet zaharat și boli asociate, cum ar fi boli cardiovasculare, boli renale, obezitate, dislipidemie, complicații ale diabetului și alte boli cronice. Evoluția severă a bolii ține de modul cum este controlat diabetul în acel moment, cu cât fluctuațiile glicemice sunt mai mari, cu atât scade abilitatea organismului de apărare.

„Dacă apar valori glicemice mari repetate de peste 250 mg/dl este indicat să se dozeze corpii cetonici în urină”

Media10: Se recomandă monitorizarea mai strictă a glicemiei la persoanele cu diabet?

Dr. Cristina Lăcătușu: Da, se recomandă. Pacienții prezintă creșteri glicemice în timpul infecției, prezentând chiar risc de dezechilibre majore precum cetoacidoza diabetică  (complicație foarte gravă în cazul diabetului), de aceea este nevoie de o monitorizare mult mai strictă a glicemiilor, dar și ajustarea  tratamentului în funcție de valori. Este necesar că pacienții să țină legătură cu medicul diabetolog curant și să fie sfătuiți în ceea ce privește ajustarea tratamentului. Pacienții își pot monitoriza acasă glicemia cu glucometru, iar dacă apar valori glicemice mari repetate de peste 250 mg/dl este indicat să se dozeze corpii cetonici în urină cu ajutorul bandeletelor urinare, pentru a evita instalarea cetoacidozei diabetice.

„Nu este indicată administrarea medicamentelor antivirale sau antibiotice fără prescripție medicală”

Media10: Ce reguli ar trebui să respecte pacienții cu diabet zaharat în această perioadă?

Dr. Cristina Lăcătușu: Chiar dacă este o perioadă grea, este obligatoriu ca pacientul să continue dieta, tratamentul stabilit de medicul diabetolog și monitorizarea glicemiei. Nu trebuie întrerupt tratamentul, pentru că diabetul este o boală cronică, cu evoluție progresivă. Nu trebuie neglijată odihnă 7-8 ore/noapte, activitatea fizică moderată casă/curte, hidratarea cu lichide neîndulcite sau cu îndulcitor, evitarea alcoolului și fumatului, măsurarea TA și cântărire săptămânală. Nu este indicată administrarea medicamentelor antivirale sau antibiotice fără prescripție medicală.

„Principala armă pe care noi toți o avem în lupta anti COVID este RESPONSABILITATEA”

Media10: Ce ar trebui să facă pacienții cu diabet zaharat, dacă prezintă simptome precum febră, oboseală, astenie fizică?

See Also

Dr. Cristina Lăcătușu: Odată apărute primele simptome, pacienții nu trebuie să între în panică, nu orice simptom este cauzat de infecția cu COVID-19, ne aflăm în sezonul rece și nu trebuie să uităm și de virozele respiratorii. Pentru confirmarea diagnosticului este necesară testarea. Pacientul va lua legătură cu medicul de familie și în funcție de simptomatologie va primi tratament și va rămâne în supravegherea medicului de familie sau va apela serviciul 112. Pacientul cu diabet zaharat trebuie să aibă un stoc de medicamente acasă, teste pentru monitorizare glicemică, teste pentru corpi cetonici, pentru a se putea monitoriza. Principala armă pe care noi toți o avem în lupta anti COVID este RESPONSABILITATEA.

Media10: Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte pacientul cu diabet post infecției COVID-19?

Dr. Cristina Lăcătușu: Pacienții trebuie să respecte recomandările primite la externare,  să țină o legătură strânsă cu medicul de familie pentru monitorizare și cu medicul diabetolog, pentru că este posibil ca profilul glicemic să fie modificat și să  fi nevoie de ajustarea tratamentului antidiabetic și de monitorizare. Treptat se va relua și alimentația în limitele nutriționale stabilite de medicul diabetolog. Specialiștii epidemiologi ne avertizează că infecția cu COVID- 19 nu va dispărea așa repede, o lungă perioada va trebui să trăim cu el, printr-un nou stil de viață. Trebuie să respectăm măsurile de protecție, la care vom adaugă cele trei componente ale stilului de viață: alimentație, mișcare, odihnă. Prin ele se realizează atât protecția fizică cât și fortificarea organismului în față infecției. Persoanele care știu că au anumite boli cronice, trebuie să fie foarte atente la respectarea recomandărilor terapeutice și la urmărirea unor parametrii precum TA, glicemiile, lipidogramă, enzimele hepatice, funcția renală, teste de coagulare și să urmărească greutatea corporală. Virusul va fi lângă noi o perioada lungă, depinde de voința, de inteligență noastră să putem vorbi de o victorie.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top