Vaccinarea anti COVID-19 a început astăzi în Craiova. Primul medic vaccinat în Craiova, este conf.univ.dr.Iulian Diaconescu, șeful de clinicii de Boli Infecțioase Adulți, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeş“ din Craiova. Din cei 520 de angajați ai spitalului, până acum au cerut să se vaccineze 384. În intervalul 27 – 31 decembrie se vor vaccina 90 de persoane, iar restul până la 384 se vor vaccina după 4 ianuarie.
Autor: Ana-Maria Predilă
Mai multe cadre medicale de la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeş“ din Craiova au fost astăzi vaccinate împotriva COVID-19.
„Am intrat astăzi într-o nouă etapă în lupta cu COVID-19. Am început vaccinarea personalului medical din linia I, de la Spitalul Victor Babeș din Craiova. Vaccinarea a decurs conform procedurilor stabilite. S-au vaccinat primele cinci persoane, urmând să vaccinăm 90 de cadre medicale până în data de 31 decembrie și diferența până la 384 de persoane după 4 ianuarie”, a declarat dr. Adina Turcu, directorul Spitalul Victor Babeș din Craiova.
„Nu există motive să ne îndoim. Sunt fundamentate științific”
Dozele de vaccin au fost trimise în funcție de solicitări, diferența va fi trimisă după 4 ianuarie. Conf.univ.dr Iulian Diaconescu, șeful de clinicii de Boli Infecțioase Adulți, este primul medic din Craiova care s-a vaccinat.
„Este un moment istoric din mai multe puncte de vedere. Este poate pentru prima dată în istoria medicinei când se încearcă combaterea unei pandemii, în interiorul pandemiei, cu un vaccin. A doua mare victorie este că s-a putut prepara un vaccin într-un timp record. În spatele acestei performanțe există fonduri uriașe, interes uriaș, o armată de oameni de știință și tehnologii de vârf, de aceea nu există motive să ne îndoim că această campanie de vaccinare și acest tip de vaccin și alte tipuri care urmează, sunt fundamentate științific și nu au în spate decât dorința de a combate această pandemie. În acest moment nu avem altă soluție decât vaccinarea. Eu m-am vaccinat și nu am nici o problemă. Nu este un vaccin cu riscuri”, a explicat conf.univ.dr. Iulian Diaconescu.
Și prof.univ.dr. Adriana Georgescu, șef clinică Boli Infecțioase Copii a ales să vaccineze.
„M-am vaccinat. Am făcut-o cu optimism și cu foarte multă încredere. M-am gândit la Louis Pasteur, care acum 200 de ani a făcut un vaccin în condițiile de atunci și a salvat mii de vieți. Am toată încrederea că și pentru noi acest vaccin este singura soluție”, prof.univ.dr. Adriana Georgescu, șef clinică Boli Infecțioase Copii.
Prof.univ.dr. Adriana Georgescu
„Este metoda prin care putem învinge această pandemie”
Un alt medic care a ales să se vaccineze este dr. Florentina Dumitrescu, șefa clinicii de Imunodeficiență din cadrul spitalului de Boli Infecțioase Craiova.
„M-am vaccinat pentru mine, pentru familie, pacienți, studenți. Vă invit să faceți acest lucru pentru că este metoda prin care putem învinge această pandemie. M-am vaccinat cu gândul la toți părinții care nu și-au vaccinat copiii împotriva rujeloei și am văzut copii murind în spital din cauza complicațiilor rujeolei. Toată lumea trebuie să înțeleagă că aceasta este arma cu care trebuie să luptăm. Mulți sunt sceptici pentru că nu sunt informați”, a spus dr. Florentina Dumitrescu.
Dr. Mariana Stănescu, medic specialist Clinica Boli Infecțioase Copii, spune că puterea exemplului va convinge tot mai mulți români să se vaccineze.
„Cred că puterea exemplului este suficientă. Prevenția este importantă și sfatul meu este să ne vaccinăm pentru a putea lupta cu virusul”, a conchis dr. Stănescu.
Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ‘Matei Balş’ Bucureşti – 600 de doze, iar la ‘Victor Babeş’ – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.
Ungaria, Germania și Slovacia au furat startul în campania de vaccinare, primele persoane din cele trei state fiind imunizate încă de sâmbătă.
În Germania, prima care a primit serul a fost o bătrână de 101 ani de la un azil, în timp ce în Slovacia vaccinul i-a fost administrat unui membru al comisiei pentru gestionarea pandemiei. În Ungaria, serul Pfizer/BioNTech a ajuns la mai multe cadre medicale. Totul face parte dintr-un plan stabilit deja, au anunțat oficialii maghiari.