Cum îngrijim corect dinții de lapte – dr. Alice Petrache, stomatolog

Erupția dinților de lapte începe la vârsta de 6 luni cu incisivii, urmează erupția caninilor, procesul încheindu-se în jurul vârstei de 2 ani și jumătate, când apar și molarii. Dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca cei permanenți. Înainte să erupă, părinții ar trebui să maseze gingia copilului pentru ca dințișorii să iasă mai ușor. Cum trebuie îngrijiți corect?

Dinţii de lapte au ca rol şi ghidarea creşterii dinţilor permanenţi. După vârsta de 5 ani, copiii încep să-şi piardă dinţii de lapte. Orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și a mușcăturii corecte.

„Erupția dinților temporari începe în jurul vârstei  de 6 luni și se încheie în jurul vârstei de 30 de luni. Primul consult stomatologic ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 1 an și jumătate 2 ani. Cu cât se vine mai repede la medic cu atât este mai bine pentru că noi putem să le explicăm mamelor metodele de prevenție pentru împotriva cariei”, spune dr. Alice Petrache, medic stomatolog la clinica de stomatologie DENTALINE. 

Înainte să erupă, părinții ar trebui să maseze gingia copilului pentru ca dințișorii să iasă mai ușor. Totodată, se recomandă curățarea dinților de lapte în special seara, înainte de culcare, astfel încât resturile alimentare sau laptele să nu rămână pe suprafața lor. Acest lucru se realizează tot cu ajutorul unui degetar de silicon.

„De când au erupt primii dințișori mama trebuie să achiziționeze și să cumpere de la farmacie un degetar de silicon cu care poate masa gingiile, dar și curăța primii dințișori de lapte, până când erup toți. Sunt și geluri care conțin anestezic, dar nu le recomand pentru că ele conțin o cantitate mare de anestezic și este mai bine să le evităm”, explică dr. Alice Petrache.

O igienă orală corect realizată poate asigura celor mici o dezvoltare sănătoasă a danturii. Bacteriile circulă de la un dinte la altul, astfel dinţii alăturați celui cariat putând uşor fi afectaţi şi ei, la rândul lor, de carii. Consultul stomatologic regulat al copiilor are rolul foarte important de a obişnui copilaşul cu dentistul, dar în primul rând are rolul de a remedia problemele incipiente apărute, înainte ca ele să afecteze dintele în mod dureros.

„Este important ca mama să efectueze periajul dentar până la vârsta de 5 ani, copilul trebuie să fie însoțit și ajutat să învețe să facă un periaj corect. La început totul trebuie să fie o joacă, iar pe măsură ce crește  să ia lucrurile în serios și să înțeleagă importanța periajului dentar efectuat corect. Periajul trebuie făcut dimineața și seara. Nu recomand periuțele electrice, pentru că micuții se joacă cu ele și nu reușesc să facă un periaj dentar corect. De asemenea, este nevoie de pastă de dinți adaptată pentru vârsta copilului. Dinții „se piaptănă”, explică medicul stomatolog Alice Petrache.

See Also

Până la înlocuirea dinților de lapte cu cei definitivi, dar și după aceea, echipa formată din părinți, medicul stomatolog și pediatru au un rol esențial în menținerea unei sănătăți orale corespunzătoare a copilului.

„Medicul stomatolog ar trebui să fie prietenul copilului. Ar fi bine ca o dată la 3 luni copilul să treacă pe la stomatolog pentru un control”, conchide dr. Alice Petrache.

sursa foto:gettyimages.com

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top