Interviu

Ariana Popescu, elevă de 10 la BAC. „Cel mai greu este să înveți să ai încredere în tine”

Ariana Vieru Popescu, elevă a Colegiului Național ,,Carol I”, a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat. Este olimpică la logică și spune că succesul obținut la BAC este dat de gândirea logică. Eleva craioveancă a știut ce vrea și cum să se organizeze, astfel încât să obțină nota maximă. După 12 ani de studiu serios, care a început la Liceul Teoretic ,,Henri Coandă”, Ariana își dorește să intre la Facultatea de Drept din București și să devină un procuror bun. Viitoarea studentă este ambițioasă, sociabilă, dezinvoltă, sigură pe ea și extrem de perseverentă. Vrea să devină o femeie puternică și independentă.

AUTOR: MARINA ANDREI

 

 

Media10: Sunt foarte mulți elevi care, cu siguranță, vor să știe „rețeta succesului”. Cum te-ai pregătit astfel încât să ajungi la acest rezultat?

Ariana Vieru Popescu: Eu am învățat constant, puțin câte puțin din clasa a IX-a. Nu am lăsat niciodată lucrurile pe altă dată. Nu merge ca 4 ani să nu înveți mai nimic și să recuperezi totul în câteva luni. Dacă vrei să înveți, înveți de la început până la final, bacul nu e sesiune. Nu poți să înveți în două săptămâni toată materia.

Media10: Cât de grea a fost perioada în care ați stat acasă în incertitudine, nu știați dacă o să vă reîntoarceți la școală, dacă o să puteți să acumulați toate cunoștințele?

A.V.P.: A fost destul de stresant. E destul de greu să te organizezi acasă și să ai aceeași motivație și același program ca la școală. Însă am reușit să mă organizez pentru că știam că după un rezultat bun vine și răsplata. Cam așa funcționează creierul, trebuie să îi dai o răsplată, ca să poți să continui să faci mai departe ceea ce îți propui.

„Mama este învățătoare la clasele I-IV și m-a învățat de mică să învăț constant”

Media10: Te-a învățat cineva, poate cineva din familie sau poate cineva de la școală, să fii organizată, să ai gândirea de felul ăsta?

A.V.P.: Această gândire și abilitate de a fi organizată am început să o am încă din primii ani de școală. Mama este învățătoare la clasele I-IV și m-a învățat de mică să învăț constant. Mi-a zis: „este bine să îți pui în ordine materiile, dacă mâine ai română, învață pentru română, dacă știi că ai o temă mult mai mare și poate nu o poți face într-o zi, fă-o mai multe zile, nu te obosi că nu trebuie să faci lucruri care te depășesc”. Mama m-a susținut. Am mai lucrat și cu doamna Michiduță, care este un psiholog foarte bun, este profesoară de socio-umane în liceul Carol, cu dânsa am făcut și pregătirea pentru olimpiadă. Îi mulțumesc foarte mult. Chiar m-a ajutat să-mi depășesc emoțiile. Îmi zicea mereu că eu am în minte informația, dar că trebuie să mă adun în așa fel încât să reușesc să pun pe hârtie tot ce am în cap și să demonstrez tot ce știu. Toți profesorii m-au ajutat. Nu există profesor în C.N. „Carol I” să nu te ajute, să nu te încurajeze. Avem profesori chiar foarte implicați, domnul Chilom, profesorul de istorie este un profesor minunat, ne-a încurajat de fiecare dată, ne-a zis cum să învățăm, ne dădea teme, le verificam împreună. Și doamna Petruța, profesoara de limba și literatura română a fost mereu alături de noi.

Diriginta din gimnaziu a fost profesoara care i-a dat aripi

 Media10: În spatele acestui rezultat sunt 12 ani de studiu. Este vreun profesor sau învățător care crezi că a avut o amprentă foarte mare asupra ta și care te-a ajutat, prin ce ți-a spus poate la un moment dat sau prin modul în care a lucrat cu tine, astfel încât să devii acum elevul de 10 la finalul celor 12 ani de studiu?

 A.V.P.: Diriginta mea din școala gimnazială Mihaela Brumar, acum este director la Liceul „Henri Coandă”, căreia îi mulțumesc foarte mult. Atunci eu eram un copil puțin mai retras, nu prea îmi plăcea să vorbesc cu colegii. Eram copilul care învăța și voia să stea în liniște, să audă ce are profesorul de spus.

Doamna dirigintă Brumar mi-a dat niște sfaturi bune, extrem de utile, care m-au ajutat foarte mult, mereu. Mi-a zis să-mi urmez calea și că nu contează ce zic ceilalți. E foarte important să ai încredere în ce știi, deși n-am avut tot timpul și asta nu se învață ușor. E cel mai greu să înveți să ai încredere în tine.

„La română nu am învățat pe dinafară nimic. Niciun comentariu. ”

Media10: Sunt mulți elevi care spun că nu pot „toci” comentariile la română sau toate datele istorice. Cum ai reușit tu să gestionezi această situație?     

A.V.P.: La română nu am învățat pe dinafară nimic. Niciun comentariu. Am învățat în schimb critică literară. Nu am citit toate cărțile pentru bac, n-am avut timp, am citit fragmente. În rest am uitat la filmele făcute după acele romane sau m-am documentat din alte surse. Am citit comentariile și am selectat ce mi s-a părut util. Am învățat stilul de a scrie pentru că este un anumit vocabular care se folosește. În orice domeniu trebuie să înveți prima dată vocabularul, exprimarea. În clasele V-VIII nu am fost prea atrasă de istorie, pentru că orele nu erau atractive, dar în liceu domnul profesor Chilom m-a învățat să înțeleg istoria și toate datele logic. Ne-a creat povești ale datelor istorice, ne-a creat legături și asta m-a ajutat mult să învăț eficient și să înțeleg ce învăț.

Media 10 nu e totul. Este foarte important să apreciem și elevii care învață și reușesc să se ridice de la note foarte mici, la note de mijloc

Media10: Ce înseamnă pentru tine media 10?

A.V.P.: Este o realizare, dar nu e totul. Sunt multe lucruri în viață de care trebuie să te ocupi. Nu m-am închis în casă nici o clipă, în toată această perioadă de pregătire. Cel mai rău pentru psihicul unui om este să se închidă în casă. Este foarte important să apreciem și elevii care învață și reușesc să se ridice de la note foarte mici, la note de mijloc pentru că este o muncă mare și acolo. Sunt copii care poate n-au avut sprijin, poate n-au știut să se organizeze, poate și-au dat seama prea târziu. Nu toată lumea are o gândire matură de acum.

Media10: Ce materie ți-a plăcut cel mai mult în anii de liceu?

A.V.P.: Logica. Am avut 10 și la olimpiade. Am fost la Olimpiada de socio-umane pe logică, comunicare și argumentare. Am obținut în clasa a IX-a locul doi cu 9,70, în clasa a X-a cu 9,80 locul întâi, în clasa a XI-a nota 10, locul întâi pe județ și anul acesta 9,80.

Profesorii: „Copii să nu aveți emoții, sunteți foarte buni”.

Media10: Practic, cheia care te-a adus aici a fost, în primul rând, gândirea logică.

A.V.P: Da. Nu ai cum să înveți pe dinafară o cantitate mult prea mare de informații. Nu are nimeni creierul unui calculator. Nu e ca și cum ai avea o memorie vizuală extraordinară și te uiți o dată la o pagină și poți să zici da, o văd în cap, o citesc din cap. 

Ariana își dorește să ajungă procuror

Media10: Ce urmează pentru tine, ce planuri ai?

A.V.P.: M-am pregătit pentru admiterea la Drept, la București. Mătușa tatălui meu este procuror. E o femeie puternică și de mică a fost modelul meu de femeie. O femeie care e independentă, care n-o să stea niciodată la mâna cuiva.

Media10: Ce ne spui acum la final, după anii de liceu, legat de viața de elev la Colegiul Național Carol I?

A.V.P.: Cel mai frumos an a fost în clasa a IX-a. Am cunoscut atâtea tipuri de persoane. Nu eram doi la fel. Nu prea a fost armonie tot timpul, dar am găsit un numitor comun. Învățam unii de la alții și cel mai important este că am învățat să ne înțelegem, fiind foarte diferiți. E foarte important să-l înțelegi pe cel de lângă tine și dacă are 30% ceva bun în el să percepi acel 30% . Profesorii au foarte deschiși, foarte prietenoși. Mereu ne spunea „Copii să nu aveți emoții, sunteți niște foarte buni”.

Ariana alături de mama sa, directorul C.N. „Carol I” și colega sa care a obținut tot media10

Cristian Angel Stănciulescu, directorul C.N. „Carol I” Craiova:

„Este extraordinar să ai astfel de elevi. Ei merită toată încrederea și susținerea noastră. Împlinirea cea mai mare a unui profesor este să vadă că elevii săi au cele mai bune rezultate. Felicit elevii de 10, dar și pe toți cei care au avut rezultate foarte bune la Bacalaureat, dar și la Evaluarea Națională. Datorită lor, C.N. „Carol I” este în topul liceelor. Pentru ei este un început de drum foarte bun și le doresc succes la admiterea la facultate și în tot ce vor face de acum înainte”. 

Articole recente

Perseverență și viziune. Mihaela Crușoveanu, eleva de 10 a Liceului de Arte din Craiova

Predila Ana Maria

Elevul de 10 de la Liceul Militar Craiova: ,,Ambiția și încrederea sunt cheile succesului”

Predila Ana Maria

Eleva craioveancă de 10 la BAC, care pleacă să studieze în Anglia, la University College London

Predila Ana Maria

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.